Rolul si importanta marketing-ului digital

0 Shares
0
0
0

Peste tot in jurul nostrum auzim cuvintele: marketing, marketing online sau marketing digital.  Dar stii ce inseamna? De ce este tot mai important astazi pentru brandul tau?

Inceasca sa te gandesti la marketing. Ce iti sugereaza? Promovare? Notorietate? Vanzari? Reclama pe Facebook? Campanii? Clienti? Acum ca te-ai gandit la o parte dintre aspectele mentionate mai sus, trebuie sa stii ca marketing-ul este ceva mult mai vast decat promovare, publicitate si vanzare.

Marketing-ul este un termen general care include foarte multe, de la brand-ul unui business la produse si/sau servicii, strategie, competitie, public, preturi si multe altele.

Ce este marketing-ul digital?

Dar ce iti sugereaza expresia marketing online ori marketing digital? Il incadrezi ca subramura a marketing-ului clasic? Sau dimpotriva, e ceva diferit?

Haide sa vedem ce semnifica si de ce este important pentru business-ul tau.

Marketing-ul online nu are o definitie standard, ci doar cateva interpretari. In principiu, se refera la toate eforturile de promovare a unui brand si de gestionare a relatiilor cu clientii sau cu potentialii clienti prin intermediul tuturor canalelor online si de social media.

Practic, el vizeaza componenta online, in toate aspectele, inclusiv cei 4 P: pret, produs, promovare, distributie (in engleza placement). In plus te poti gandi si la:

  • Ce produse sau servicii alegi sa distribui prin canalul online?
  • Ce preturi ai in online?
  • Cum faci promovare online?
  • Cum livrezi bunurile sau serviciile odata achizitionate prin mediul online?

Toate sunt intrebari care pica sub sfera marketingului online si pentru fiecare aspect poti avea o abordare diferita de ea adoptata in mediul real, offline.

De este important marketingul online pentru business-ul tau?

Esti acolo unde sunt si utilizatorii tai frecvent. In primul rand, acest tip de marketing ajuta business-ul tau sa fie prezent acolo unde sunt mai tot timpul clientii tai: online.

Studiile arata ca tot mai multi utilizatori fac un mic research online inainte de a cumpara.

Cu toate ca volumul total al vanzarilor online este inca mai mic comparativ cu ceea ce se intampla propriu-zis in magazine, cresterea acestuia este impresionanta de la an la an.

Poate crezi ca utilizatorii tai nu stau online. Think again! Aproape toti oamenii interactioneaza cu mediul online: fie ca stau si citesc stiri pe telefon, sunt activi pe retele sociale sau isi desfasoara activitatea zilnica pe internet. Trebuie doar sa gasesti exact canalele pe care ei le frecventeaza.

Masori si controlezi mult mai bine

Cu ajutorul rapoartelor Google Analytics sau a altor instrumente de masurare (exista zeci de tool-uri disponibile.

Poti analiza in timp real pentru website-ul tau:

  • cate persoane au intrat pe una dintre paginile lui,
  • de unde au venit,
  • cat timp au stat pe site,
  • ce pagini au vizualizat,
  • ce varsta au,
  • ce interese au etc.

Buget accesibil de promovare

Comparativ cu publicitatea traditionala – publicitate la radio, TV, pe strada sau participarea la evenimente, publicitatea online implica costuri semnificativ de promovare (in combinatie cu modalitatile de micro-targetare foarte variate).

Astfel, daca nu ai bugete extraordinar de mari, in online poti gasi usor modalitati sa le consumi eficient.

Optiuni variate de promovare

Gandeste-te ce se intampla cu un banner stradal sau cu un pliant – la cate persoane ajunge si care este destinatia lui finala. In marketingul online ai numeroase optiuni de promovare, de la campanii PPC la e-mail, SEO si multe altele.

0 Shares
You May Also Like