Invatand sa fac desene si modele pentru site-uri web, am cercetat ce este webdesign-ul. Iar raspunsurile sunt mai degraba contradictorii: coduri si nimic altceva (designul nu ia doar acest lucru in considerare) iar alte definitii se refera doar la design-ul in sine, ca forma de arta.
Deci: Intrebarea mea era: Ce este un webdesign?
Voi incerca sa raspund cat mai mult la aceasta intrebare si in cateva puncte, cu mici reflectii si sfaturi. De asemenea, m-am bazat si pe ceea ce prezinta cei de la HowDoDesign.
- Definitie
Crearea de webdesign este pur si simplu crearea unei interfete web. Imaginea pe care am ales-o sa apara pe site-ul meu poate fi considerat un exemplu. Webdesign-ul mai este asemanat, de asemenea, si cu vopseaua de pe panza.
- Idei
Trebuie sa realizam exista multe idei false in legatura cu webdesign-ul. Privind la forumuri, ne putem da seama ca pentru multe comunitati, design-ul web se opreste doar la imaginea furnizata de software. Iar acesta nu este adevarul. Expresia de design web, care, dupa cum sugereaza si numele, anglo-saxon “web”, aduna o multime de abilitati pe care trebuie sa le avem pentru a fi webdesigner.
- Ce sa faci pentru a fi Web Designer?
Pentru a fi un bun designer de web trebuie sa aveti urmatoarele abilitati sau notiuni:
- Cunoasterea dezvoltarii Front-Office (XHTML / CSS): Designerul web trebuie sa-si poata pregati perfect interfata grafica astfel incat sa fie cat mai accesibila
- Sa aveti notiuni de ergonomie si interactivitate: ergonomia unui site nu se limiteaza la plasarea unui meniu in partea superioara sau dreapta a paginii. Totul este luat in considerare: vizibilitatea, arhitectura informatiilor etc.
- Cunoasteti notiunile legate de dezvoltarea unui site: aceasta este, de fapt, baza. Daca lucrati pe un site, care are o dezvoltarea esentiala in spatele acestuia, asigurati-va ca pentru a evita dezordinea, trebuie sa simplificati mult. Si daca stiti ca nu sunteti capabil de a face o modificare in cod, intrebati-va colegii.
Nu este nevoie de abilitati grafice?
Daca aveti deja abilitatile de mai sus, este perfect! Trebuie sa stiti cum sa creati o interfata web, apoi trebuie sa lucrati la acea interfata, astfel incat, ea sa arate frumos.
- Pas cu pas de creare a unei interfete Web
Iata o scurta privire la metoda pe care o folosesc si la intrebarile pe care mi le pun cand creez o pagina web. Prima intrebare, care este cea mai importanta: Are nevoie Internetul de site-ul meu? Care sunt caracteristicile tehnice ale site-ului meu? Ce vreau sa vad (MP3 player)? Cate pagini vor fi create grafic? Cate pagini vor fi create dinamic?
Prima data definiti structura arborescenta a site-ului. Arborele este, de fapt, arborele genealogic al site-ului meu. Se definesc meniurile si submeniurile.
Primul act de creatie, se desfasoara doar in jurul ergonomiei, arhitectura informationala. Cu o foaie de hartie si un stilou, se delimiteaza fiecare zona. Unde sa-mi plasez meniul? Unde sa plasez sigla? Unde sa-mi sa plasez informatia? Delimitarea zonelor este partea fundamentala a site-ului. Cand ati definit o zona care va place, faceti-o din nou in Photoshop sau ilustrator.