Cat de utile sunt computerele de bord?

Cat de utile sunt computerele de bord?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, computerele de bord au evoluat foarte rapid. De la sistemele simple de acum cativa ani, care estimeaza numai distanta pe care o puteti parcurge cu cantitatea de carburant care v-a ramas s-a ajuns la sistemele sofisticate de azi.

Acestea ofera informatii din Soft-Auto.ro cum ar fi consumul instantaneu sau mediu de carburant, cantitatea de carburant consumata, viteza medie, timpul estimat pana la destinatie, etc.

Practic folosirea computerului de bord asigura urmatoarele avantaje: in primul rand, beneficiind de informatiile furnizate de acesta, vehiculul poate fi folosit in mod mult mai economic, deoarece conducatorul auto este informat cu precizie asupra consumului de carburant.Cat de utile sunt computerele de bord?

In al doilea rand, siguranta vehiculului si a pasagerilor creste, deoarece soferul este atentionat din timp de aparitia poleiului.

In al treilea rand, pe baza informatiilor furnizate de computer, conducatorul auto cunoaste ce autonomie mai nare autoturismul si poate decide cu mare usurinta cand sa opreasca pentru alimentare. Computerul de bord primeste numeroase semnale despre marimile masurate.

Tensiunea de la rezistorul NTC pentru a masura temperatura aerului, un semnal despre benzina consumata, tensiunea de la senzorul de nivel al benzinei din rezervor. Functiile de timp pentru ceas si cronometru sunt generate in computer si sunt folosite impreuna cu alte semnale pentru calcularea consumului mediu de benzina, viteza medie si mai ales autonomia de deplasare a autoturismului.

Folosind selectorul de functtii, se pot selecta, una dupa alta, numeroase functii. In primul rand, temperatura esterioara, afisarea se face in trepte de 0.5 grade C. In al doilea rand, ora care este afisata cand contactul de aprindere este taiat, dar nu s-a selectat nicio functie. Senzorul pentru debitul de benzina masoara cantitatea de carburant consumata in unitatea de timp.

Microcomputerul practic foloseste aceasta informatie pentru a putea calcula benzina care este consumata la 100 km. Autonomia autoturismului este determinata folosind informatia despre benzina din rezervor si valoarea consumului mediu de benzina la 100 de km. Microcompterul folosit in computerul de bord a fost modificat pentru a se adapta la conditiile de mediu extrem. In programul procesorului este prevazut un program autotest.

Arhitectura si programul atat hardware cat si software sunt practic proiectate asa incat informatiile sunt reactualizate si sunt permanent gata pentru a putea fi reapelate. In acest mod, la selectarea unei alte functii se preiau valorile calculate din memoriile corespunzatoare si conducatorul auto mnu va trebui sa astepte mult timp pentru calcule.

Semnalele digitale de la tastatura, de la senzorul de deplasare si de la sistemul de control al injectiei sunt furnizate computerului. Toate intrarile computerului de bord sunt protejate impotriva interferentei electrice.

Tehnologia avansata utilizata practic mentine consumul de curent la o valoare 5 mA, ceea ce inseamna o sarcina extrem de mica pentru baterie. Acest lucru este valabil chiar si in cazul in care autoturismul nu este utilizat un timp destul de indelungat.

Din acest motiv este posibila functionarea permanenta a ceasului din bord. Un avantaj important este constituit de securitatea datelor si pastrarea starii de buna functionare, chiar daca tensiunea de alimentare cade sub valoarea de 5 V.

0 Shares
You May Also Like