Lamborghini Urus: Când luxul îmbrățișează versatilitatea

0 Shares
0
0
0

Dacă spui maşini de lux sport sau SUV-uri de lux spui Automobili Lamborghini. Producătorul italian de maşini de lux foarte puternice este deţinut de Volkswagen Group via subsidiara Audi. Brandul este pe piaţă încă din 1963, când a fost lansat ca să facă faţă competiţiei lansate de Ferrari. 

În ciuda istoriei foarte zbuciumate şi perioadelor dificile prin care a trecut, schimbărilor în conducerea şi politica firmei, Automobili Lamborghini a reuşit să rămână pe linia de plutire şi cu ajutorul diviziei Audi, parte a Volkswagen Group, din care face parte şi astăzi.

Ce produce Lamborghini în zilele noastre?

În momentul de faţă Lamborghini produce maşini foarte puternice, cu motoare V12 Aventador, Huracán cu motoare V10 şi SUV-ul excepţional Lamborghini Urus cu un motor turbo dual V8.

Lamborghini Urus este şi primul vehicul utilitar super sport din lume, combinând tot ce oferă maşinile sport cu funcţionalitatea practică a SUV-urilor. Sub capotă Lamborghini Urus avem un motor de 4.0 litri dual turbo V8. 

Desingul performanţele, dinamica în timpul condusului, confort, toate face parte din ADN-ul autentic Lamborghini care se vede în fiecare element al SUV-ului. SUV-ul Lamborghini Urus poate fi folosit pe orice fel de teren, de la nisip la roci şi gheaţă până la drumuri accidentate, face faţă oricăror provocări şi răspunde la comenzi că niciun alt SUV.

Lamborghini Urus este al doilea SUV al celor de la Lamborghini, îi urmează lui Rambo Lambo LM002. La baza lui se afla fix aceleaşi platforme precum cele de pe Audi Q7, Q8, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga. Chiar şi motorul V-8 657-hp este făcut în Germania până să fie trimis la fabrică unde se asamblează Urus. 

De la transmisia automată cu opt viteze până la centrul diferenţial Torsen şi diferenţialul spate cu vectorizare a cuplului, Urus este de departe cel mai complex şi mai avansat SUV pe care l-ai putea conduce în prezent.

Lamborghini Urus: Putere, Eleganță și Viteză – Mașina Supersport de Teren Urban

Prin ce te cucereşte noul Lamborghini Urus?

A apărut şi a fost prezentat în decembrie 2017, este şi primul SUV Lamborghini cu cinci uşi, are viteze de până la 305 km/h, este cel mai rapid poate SUV din lume. Însă conceptul sau a fost dezvălui din 2012 la Salonul Auto Beijing. La început avea un motor de 5.2 litri V10, puterea maximă generată de motor era de 600 PS, 592 hp, 441 kW. La început de 2018 începea şi producţia, volumul ţintă de vânzări anuale era de 3.500 bucăţi.

Dar cererea a fost foarte mare, aşa că fabrică unde se realiza SUV-ul Urus a fost mărită ca să se poate livra toate comenzile. Deja în iulie 2020, în plină pandemie COVID-19, producătorul anunţa 10.000 unităţi vândute din SUV-ul Urus. În 2022, Lamborghini producea unitatea 20.000 din Urus, deci SUV-ul devenea cel mai bine vândut model pe termen scurt.

Dar de ce s-a vândut aşa de bine Lamborghini Urus preț, ce are el atât de deosebit? Specificaţiile şi caracteristicile interior-exterior vorbesc de la sine. Lamborghini Urus este mai uşor decât SUV-urile competiţiei, s-a folosit fibră de carbon plus polimer pentru siguranţă mai mare a materialului. Când vine vorba de poze Lamborghini, acestea sunt unele dintre cele mai reușite forme de artă care au în prim plan mașinile.

Motorul este poziţionat frontal, are frâne ceramice cu un conţinut mare de carbon, foarte mari, 440 mm aveau discurile de frână din faţă, cele din spate aveau 370 mm. Maşina dispune, de asemenea, de direcție pe roțile din spate și de un sistem de suspensie pneumatică care poate oferi o gardă la sol de maxim 250 mm pentru utilizare off-road.

Motorul standard de pe Urus este foarte puternic cum am observat deja, transmisia automată cu opt viteze ZF 8HP îşi face treaba bine, toate rotile sunt controlate, deci condusul va fi simplu, rotile au 21/23 inch. La interior ai piele şi finisaje excelente, locuri din faţă au ajustare rapidă, memorie pentru poziţii, încălzirea locurilor este o funcţie standard, ai un bord suficient de mare cu tot felul de indicatori şi martori ca să deţii controlul asupra maşinii şi asupra performanţelor sale.

Moduri de condus, motorul, şi variantele Urus

Ai şi mai multe moduri de condus, suspensia este adaptabila pentru îmbunătăţirea performanţelor maşinii. Modurile de condus sunt: Stradă, Sport, Corsa, Terra, Sabbia, Neve, ultimele trei doar dacă iei varianta off-road le primeşti. Patru sau cinci oameni pot merge cu acest SUV puternic de la Lamborghini. 

Dacă ne gândim şi la control adaptiv al vitezei de rulare cu tehnologie stop-and-go, la monitor puncte moarte şi alerte pentru tot ce se afla în spate în trafic, asistenţă la parcare vom şti de ce Urus este alegerea perfectă pentru şoferii care vor performanţă cu orice preţ.

Motorul V8 4.0 litri turbocharged dual este o versiune modificată a motorului Audi 4.0 litri V8, deci de aici şi performanţele foarte bune. Puterea maximă este de 478 kW la 6.000 rpm, a fost asamblat la fabrică din Ungaria şi a fost livrat pentru introducere în maşină la fabrica originală Lamborghini. 

Sunt disponibile şi variante speciale ale Urus, Urus Pearl Capsule, personalizabil, seamănă cu Urus clasic, Urus ST-X, este o variantă de curse, are doar specificaţii pentru a fi folosit în condiţii speciale de cursă, greutatea este mai mică cu 25% decât în varianta clasică. 

Să nu uităm de Urus Performante, dezvăluit în august 2022, o variantă mai performantă şi mai puternică de SUV, s-a schimbat şi designul, performanţele şi specificaţiile au fost îmbunătăţite, greutatea este şi mai mică decât cea văzută la variantele anterioare.

Lamborghini Urus albastru va rămâne o alege excelentă în materie de SUV, asta deşi preţurile sunt destul de mari şi nu oricine îşi poate permite acest model de lux. Dar dacă vrei un SUV pe care să te bazezi oricând, indiferent unde mergi Urus este perfect pentru şoferul din tine dornic de adrenalină şi de viteză, performanţe peste cele medii.

0 Shares
You May Also Like