De ce facem un pom pentru Craciun?

De ce facem un pom pentru Craciun?

0 Shares
0
0
0

In fiecare an, odata cu apropierea sarbatorilor de sfarait de an, pomul de Craciun ne decoreaza strazile, casele, firmele ai chiar birourile noastre.

Mare, frumos ai verde! Pomul de Craciun este considerat unul dintre cele mai esentiale simboluri maiestuoase ale sezonului de vacanta. Deci, care este originea pomului de Craciun?  Mic pas inapoi pentru a intelege de unde vine aceasta traditie verde.

Dar de cand ai de ce acest copac verde taiat a devenit un element de baza al sezonului?

Fie artificial sau natural, mic sau mare, impodobit cu ghirlande sau stele, pomul de Craciun este un must-have pentru sarbatorile de la sfaraitul anului, indiferent daca eati sau nu credincios. Dar de unde vine acest obicei de a avea un copac taiat acasa pentru a-l decora?

Care este originea bradului ai semnificatia acestuia?

La fel ca multe traditii  de Craciun, bradul este produsul obiceiurilor pagane ai religioase.

In Imperiul Roman, 25 decembrie a fost considerata ziua renaaterii soarelui. Cu aceasta ocazie, romanii ai-au oferit reciproc cadouri ai ai-au decorat casele cu crengi de conifere, un copac verde. Mai tarziu in Europa de Nord, celtii au asociat fiecare luna lunara cu un copac. Molidul a fost desemnat pentru luna decembrie.

In traditia paganeasca a solstitiului de iarna, un copac simbol al vietii era decorat cu fructe, flori ai grau. In secolul al VII-lea, acest obicei pagan a fost incorporat in traditiile creatine.

In Evul Mediu, in timpul misterelor, scene biblice jucate pe curtea bisericilor, un copac era impodobit cu mere roaii, referindu-se la arborele paradisului.

In secolul al XII-lea, bradul, aaa cum il atim astazi, a aparut pentru prima data in Alsacia. Cea mai veche mentiune a pomului de Craciun dateaza din 1521, intr-un registru al oraaului Sélestat, in Bas-Rhin.

De cand decoram bradul de Craciun?

In secolul al XIV-lea, brazii erau impodobiti cu mere, prajituri ai flori. In 1560, pentru a se disocia de catolici, protestantii au decis sa adauge o stea in varful copacului, simbol al Stelei din Betleem, care i-a indrumat pe cei Trei Regi catre grajdul lui Hristos.

In 1738, primii copaci luminati au fost introduai de Marie Leszczynska, sotia lui Ludovic al XV-lea. Traditia pomilor de Craciun s-a raspandit apoi in toata Europa.

In secolul al XIX-lea, regina Victoria a popularizat pomul de Craciun din Regatul Unit, dupa ce sotul ei german, printul Albert, l-a decorat pe al sau la castelul Windsor in 1841. Dupa razboiul franco-german din 1870, pomul de Craciun este in cele din urma adoptat de toata lumea.

Bradul de Craciun, aici, astazi

Traditia pomului de Craciun este bine stabilita la noi. Unii opteaza pentru un copac natural, cu un miros incarcat de amintiri, altii prefera cei mai populari brazi de Craciun artificiali care necesita mai putina intretinere ai prezinta un risc mai mic de incendiu. Totul ramane o chestiune de alegere ai valori! Dar in majoritatea caselor, pe masura ce se apropie sarbatorile, decoram un pom de Craciun. Chiar ai astazi, simbolizeaza reinnoirea vietii, deoarece bradul persista ai iai pastreaza verdeata chiar ai pe vreme rece de iarna.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like