Obstetrica și ginecologia sunt specialități medicale care se concentrează pe două aspecte diferite ale sistemului reproducător feminin. La clinica de ginecologie Cluj, oferim îngrijire femeilor în toate fazele vieții lor, fie că au un copil, fie că sunt la menopauză.
Obstetrica se ocupă de îngrijirea femeilor însărcinate, a bebelușului nenăscut, a travaliului și nașterii, precum și a perioadei imediat următoare nașterii. Obstetricianul asigură că mama și copilul primesc cea mai bună îngrijire prenatală pentru a asigura o naștere fără complicații și, în cazul în care este necesară o intervenție, aceasta se face rapid și în siguranță.
Ginecologia se ocupă de orice afecțiune legată de organele reproductive; uterul, trompele uterine, colul uterin, ovarele și vaginul. Un ginecolog poate trata, de asemenea, probleme asociate cu intestinul, vezica urinară și sistemul urinar, deoarece acestea sunt strâns legate de organele reproductive feminine.
Pentru a fi certificat ca obstetrician sau ginecolog este necesar un numar de ani de rezidențiat după obținerea unei diplome generale în medicină. Cele două specialități sunt strâns legate și majoritatea acestor specialiști oferă îngrijire în ambele domenii. De aceea vedem desemnarea OB/GYN pe ușa cabinetelor acestor doctori. Deși 90% dintre ginecologi participă și la nașteri, obstetricienii își limitează practica la sarcină și naștere.
Ce este Obstetrica?
Obstetrica se ocupă în mod specific de bunăstarea femeii însărcinate și a bebelușului ei. În timpul sarcinii, pot apărea o serie de complicații, cum ar fi sarcina ectopică, care este o condiție în care embrionul este într-o trompă uterină, stresul fetal provocat de compresie, probleme cu placenta sau tensiune arterială ridicată, care poate prevesti o boală gravă numită preeclampsie.
Obstetricianul este instruit pentru acestea și multe alte complicații ale nașterii și asigură că mama și bebelușul sunt ghidați în siguranță prin toate fazele sarcinii și nașterii. Indiferent dacă bebelușul este născut pe cale vaginală sau printr-o secțiune cezariană planificată sau de urgență, obstetricianul este pregătit să gestioneze orice schimbare care apare în timpul procesului natural, dar uneori complex, al nașterii.
După naștere, obstetricianul se concentrează pe sănătatea mamei și a copilului, asigurându-se că amândoi fac tranziția către viața cotidiană fără complicațiile letale care erau obișnuite acum o sută de ani și care, din păcate, încă se întâmplă în țările în curs de dezvoltare.
Specialitatea medicală a obstetricii a transformat sarcina și nașterea într-un eveniment de viață ce poate fi îmbrățișat cu încredere, știind că medicina modernă a făcut procesul sigur și previzibil.
Ce este Ginecologia?
Deși majoritatea ginecologilor sunt și obstetricieni, domeniul ginecologiei se concentrează pe toate celelalte aspecte ale sănătății reproductive a femeii, de la debutul pubertății până la menopauză și dincolo de aceasta.
Femeile își văd ginecologul pentru testul Papanicolau și examenul pelvin anual. Alte motive pentru care o femeie ar consulta un ginecolog includ infecții sau orice durere sau disconfort în uter, organele genitale sau sânii. Ginecologii ajută, de asemenea, la probleme de infertilitate și contracepție.
Ginecologia diagnostichează și tratează bolile organelor reproductive, inclusiv cancerul ovarelor, uterului, colului uterin, vaginului și trompelor uterine. Un ginecolog tratează și prolapsul organelor pelviene. Aceasta este o condiție care apare de obicei la femeile postmenopauzale, cu mușchii pelvieni slăbiți, care nu mai pot susține corespunzător uterul sau vezica urinară.
Alte boli tratate includ infecțiile fungice și bacteriene, menstruația neregulată și dureroasă, actul sexual dureros și alte boli legate de menopauză care pot necesita intervenție chirurgicală.
Proceduri chirurgicale
Ginecologia cuprinde proceduri chirurgicale specifice legate de organele reproductive feminine. Cele mai comune proceduri sunt:
Ligatura tubară – o formă permanentă de control al nașterilor
Histerectomie – îndepărtarea uterului
Ooforectomie – îndepărtarea ovarelor
Salpingectomie – îndepărtarea trompelor uterine
Biopsia conică – îndepărtarea celulelor precanceroase în colul uterin identificate în timpul unui test Papanicolau.