Tratamentul apei in statiile de epurare

0 Shares
0
0
0

Tratamentul apei in statiile de epurare
Tratamentul apei la scara industriala reprezinta procesul prin care apa normala ne-filtrata, este transformata intr-o apa acceptabila pentru consumatori, fie ca aceasta este folosita de catre cei casnici (pentru baut) fie ca este folosita de industrie sau medicina.

Tratamentul apei in acest caz, este diferit de purificatoarele de apa portabile, folosite de cei care fac camping sau alte persoane (turisti) aflati in zone salbatice, fara o sursa de apa potabila la indemana.

Tratamentul in sine, trebuie sa distruga contaminantii din apa sau sa le reduca foarte mult concentratia, in asa fel incat aceasta sa poata fi folosita si retrimisa in mediul inconjurator in conditii de siguranta si fara a fi infestata.

Termenul de “tratament al apei” se refera in general la producerea de apa potabila din apa bruta, in timp ce “tratamentul apei menajere” se refera la tratamentul apei poluate, unde poluarea poate sa provina din gunoaiele deversate de om, industrie, agricultura sau alte surse.

[adsenseyu1]
Procesul implicat in tratarea apei pentru baut, pentru a asigura o sursa sigura de apa potabila, este in fapt separarea solida folosind procese fizice asa cum ar fi filtrarea si procese chimice (ca dezinfectia si coagularea).

Purificarea apei reprezinta indepartarea contaminantilor din apa netratata pentru a produce in final apa potabila, suficient de pura pentru toate modurile de folosire uzuale, in general pentru consumul uman.

Substantele care sunt indepartate in timpul procesului de filtrare includ substante solide suspendate, bacterii, alge, virusi, fungi, minerale (asa cum ar fi fierul), magneziul si sulful si alti poluanti chimici ca de exemplu fertilizatorii. O solutie foarte indicata pentru purificarea apei sunt asa numitele ministatii de epurare.

Masurile care se iau pentru asigurarea calitatii apei nu se refera numai la tratamentul acesteia dar si la distributia dupa tratament, de asemenea. De aceea, este o practica comuna sa avem dezinfectanti reziduali in apa tratata, pentru a putea distruge orice infestare de tip bacteriologic ce poate aparea in timpul distributiei acesteia.

Masurile World Health Organization (WHO) sunt in general urmate la nivel global, in ceea ce priveste cerintele de purificare pentru apa de baut de consum uman.

[adsenseyu1]

In plus fata de aceste masuri, fiecare tara sau teritoriu, poate avea propriile reglementari in functie de specificul zonei si a tipurilor de apa din zona, de nivelul poluarii, etc. O combinatie selectata dintre procesele aplicate in purificarea apei pentru baut, la nivel global, ar fi urmatoarea:
•    Pre-clorurarea apei pentru controlul algelor si oprirea dezvoltarii micro-organismelor.
•    Aerarea in combinatie cu pre-clorurarea pentru indepartarea fierului dizolvat si a magneziului
•    Coagularea
•    Adjutanti de coagulare – cunoscuti si ca polielectroliti – pentru imbunatatirea coagularii
•    Sedimentarea – pentru prepararea solidelor, pentru indepartarea solidelor suspendate.
•    Filtrarea – pentru indepartarea particulelor din apa
•    Desalinizarea – procesul care implica indepartarea sarii din apa
•    Dezinfectarea – pentru indepartarea tuturor bacteriilor, virusilor din apa.

Nu exista o solutie unica (selectie sau proces) pentru fiecare tip de apa in parte. De asemenea, este destul de dificil sa se poata standardiza solutiile sub forma proceselor de tratament al apei din diferite surse. Studiile pentru tratabilitatea apei din fiecare sursa si in anotimpuri diferite, trebuie efectuate, pentru a se alege procesul cel mai indicat de purificare.

0 Shares
You May Also Like