Tot ce trebuie sa stiti despre ISO

Tot ce trebuie sa stiti despre ISO

0 Shares
0
0
0

ISO este o organizatie internationala independenta, neguvernamentala, cu un membru al 164 de organisme nationale de standardizare. Prin membrii sai, reuneste experti pentru a impartasi cunostinte si a dezvolta standarde internationale voluntare, bazate pe consens, relevante pe piata, care sustin inovatia si ofera solutii la provocarile globale.

CE SUNT STANDARDELE?

Standardele internationale fac lucrurile sa functioneze. Acestea ofera specificatii de nivel mondial pentru produse, servicii si sisteme, pentru a asigura calitate, siguranta si eficienta. Acestea contribuie la facilitarea comertului international.

Tot ce trebuie sa stiti despre ISO

ISO a publicat 22840 Standarde internationale si documente conexe, care acopera aproape fiecare industrie, de la tehnologie, la siguranta alimentelor, la agricultura si asistenta medicala. Standardele internationale ISO au impact asupra tuturor, peste tot.

Povestea ISO a inceput in 1946, cand delegatii din 25 de tari s-au intalnit la Institutul de Ingineri Civili din Londra si au decis sa creeze o noua organizatie internationala „pentru a facilita coordonarea si unificarea internationala a standardelor industriale”. La 23 februarie 1947, noua organizatie, ISO, a inceput sa functioneze oficial.

De atunci, s-au publicat peste 22840 de standarde internationale care acopera aproape toate aspectele tehnologiei si fabricatiei. In clipa de fata exista membri din 164 de tari si 779  de comisii tehnice si subcomisii pentru a se ocupa de elaborarea standardelor. Peste 160 de persoane lucreaza cu norma intreaga pentru Secretariatul Central ISO din Geneva, Elvetia

TOTUL ESTE PE NUME

Deoarece „Organizatia Internationala pentru Standardizare” ar avea acronime diferite in diferite limbi (IOS in engleza, OIN in franceza pentru Organisation internationale de normalizare), fondatorii au decis sa ii ofere forma ISO scurta. ISO este derivat din grecescul isos, adica egal. Oricare ar fi tara, indiferent de limba, standardele sunt intotdeauna ISO.

CARE SUNT AVANTAJELE STANDARDELOR INTERNATIONALE ISO?

Standardele internationale ISO asigura ca produsele si serviciile sunt sigure, fiabile si de buna calitate. Pentru afaceri, acestea sunt instrumente strategice care reduc costurile prin reducerea la minimum a deseurilor si a erorilor si cresterea productivitatii, asa ca nu este de mirare faptul ca antreprenorii acceseaza https://www.certificareiso.ro pentru a obtine certificare ISO. Acestea ajuta companiile sa acceseze noi piete, sa echilibreze conditiile de concurenta pentru tarile in curs de dezvoltare si sa faciliteze comertul global gratuit si echitabil.

CUM DEZVOLTA ISO STANDARDE?

Standardele ISO sunt dezvoltate de persoanele care au nevoie de ele, printr-un proces de consens. Experti din intreaga lume dezvolta standardele cerute de sectorul lor. Aceasta inseamna ca reflecta o bogatie de experienta si cunostinte internationale.

Ca o simfonie, este nevoie de o multime de oameni care lucreaza impreuna pentru a dezvolta un standard. Rolul ISO este similar cu cel al unui dirijor, in timp ce orchestra este formata din experti tehnici independenti desemnati de membrii ISO.

Expertii formeaza un comitet tehnic care este responsabil pentru un anumit domeniu. Ei incep procesul cu elaborarea unui proiect care sa raspunda unei cerinte specifice pietei. Aceasta este apoi impartasita pentru comentarii si discutii suplimentare.

Procesul de votare este cheia consensului. Daca acest lucru este realizat, proiectul este pe cale de a deveni un standard ISO. Daca nu se ajunge la un acord, proiectul va fi modificat in continuare si va fi votat din nou. De la prima propunere pana la publicarea finala, dezvoltarea unui standard dureaza de obicei aproximativ 3 ani.

STANDARDE ISO IN ACTIUNE

Aflati cum functioneaza Standardele Internationale in lumea reala, abordati provocarile comune si lucrurile care conteaza cel mai mult pentru oameni, mediu si afaceri. Intrebarea este: ce conteaza pentru tine?

PRINCIPII CHEIE IN ELABORAREA STANDARD

  1. STANDARDELE ISO RASPUND UNEI NEVOI PE PIATA

ISO nu decide cand sa dezvolte un nou standard, dar raspunde unei solicitari din partea industriei sau a altor parti interesate, cum ar fi grupurile de consumatori. De obicei, un sector sau un grup din industrie comunica necesitatea unui standard membrului sau national care apoi contacteaza ISO. Datele de contact pentru membrii nationali pot fi gasite in lista membrilor.

  1. STANDARDELE ISO SE BAZEAZA PE OPINIA EXPERTILOR LA NIVEL MONDIAL

Standardele ISO sunt dezvoltate de grupuri de experti din intreaga lume, care fac parte din grupuri mai mari numite comitete tehnice. Acesti experti negociaza toate aspectele standardului, inclusiv sfera acestuia, definitiile si continutul cheie. Detalii pot fi gasite in lista comitetelor tehnice.

  1. STANDARDELE ISO SUNT DEZVOLTATE PRINTR-UN PROCES CU MAI MULTE PARTI INTERESATE

Comitetele tehnice sunt formate din experti din industria relevanta, dar si din asociatii de consumatori, mediul academic, ONG-uri si guvern.

  1. STANDARDELE ISO SE BAZEAZA PE UN CONSENS

Dezvoltarea standardelor ISO este o abordare bazata pe consens si sunt luate in considerare comentariile tuturor partilor interesate.

Ce este Strategia ISO 2016 – 2020?

Strategia ISO prezinta prioritatile pentru urmatorii cinci ani. Ofera indrumare si directie strategica, ajutandu la un viitor in care schimbarile constante se vor cere sa se imbunatateasca continuu sistemul ISO. Este un document viu, iar directiile strategice sunt ajustate dupa cum este necesar.

0 Shares
You May Also Like