Tipuri de incalzire a locuintei

Tipuri de incalzire a locuintei

0 Shares
0
0
0

Sistemele de incalzire radiante furnizeaza caldura direct pe podea sau pe panourile din peretele sau tavanul unei case. Sistemele depind in mare masura de transferul de caldura radiant – furnizarea de caldura direct de la suprafata fierbinte catre oameni si obiectele din camera prin radiatii infrarosii.

Incalzirea radianta este efectul pe care il simti atunci cand poti simti caldura unui element de plita fierbinte din toata camera. Cand incalzirea radianta este amplasata pe podea, este adesea numita incalzire prin pardoseala.

Incalzirea prin incalzitoare radiante cu gaz are o serie de avantaje. Este mai eficienta decat incalzirea la baza si, de obicei mai eficienta decat incalzirea cu aer fortat, deoarece elimina pierderile de conducte. Persoanele cu alergii prefera adesea caldura radianta, deoarece nu distribuie alergeni, cum pot sa faca sistemele de aer fortat.

Tipuri de incalzire a locuintei

Sistemele hidronice (pe baza de lichid) utilizeaza putina energie electrica, un beneficiu pentru casele din afara retelei electrice sau in zonele cu preturi ridicate ale energiei electrice. Sistemele hidronice pot utiliza o mare varietate de surse de energie pentru incalzirea lichidului, inclusiv cazane standard cu gaz sau ulei, cazane cu lemne, incalzitoare solare sau o combinatie a acestor surse.

In ciuda numelui sau, incalzirea prin pardoseala radianta depinde foarte mult de convectie, circulatia naturala a caldurii intr-o camera pe masura ce aerul incalzit de podea se ridica. Sistemele radiante de incalzire prin pardoseala sunt semnificativ diferite de panourile radiante utilizate in pereti si tavane. Din acest motiv, urmatoarele sectiuni discuta separat despre caldura radianta si panourile radiante.

CALDURA RADIANTA PENTRU PARDOSEALA

Exista trei tipuri de caldura radianta a pardoselii – pardoseli cu aer radiant (aerul este mediul de caldura), podele radiante electrice si podele radiante cu apa calda (hidronica). Puteti clasifica in continuare aceste tipuri in functie de instalare. Cei care folosesc masa termica mare a unei plansee de placi de beton sau beton usor deasupra unei pardoseli din lemn sunt numite „instalatii umede”, si cele in care instalatorul „sandwich-uri” tubul de podea radiant intre doua straturi de placaj sau se ataseaza tubul. sub podeaua sau pardoseala finisata se numesc „instalatii uscate”.

Tipuri de caldura radianta

PODELE RADIANTE INCALZITE CU AER

Aerul nu poate detine cantitati mari de caldura, astfel incat podelele de aer radiante nu sunt rentabile in aplicatiile rezidentiale si sunt rareori instalate. Desi pot fi combinate cu sisteme solare de incalzire cu aer, aceste sisteme sufera de dezavantajul evident al producerii de caldura numai in timpul zilei, cand incarcarile de incalzire sunt in general mai mici.

Eficienta de a incerca sa incalzeasca o casa cu un cuptor conventional prin pomparea aerului prin podele noaptea, depaseste avantajele utilizarii caldurii solare in timpul zilei. Desi unele sisteme solare de incalzire timpurie a aerului au folosit roci ca mediu de stocare a caldurii, aceasta abordare nu este recomandata.

PODELE ELECTRICE RADIANTE

Pardoselile radiante electrice constau de obicei din cabluri electrice incorporate pe podea. De asemenea, sunt disponibile sisteme care dispun de covorase din plastic conductiv electric, montate pe pardoseala de sub un strat de pardoseala, precum gresia.

Din cauza costului relativ mare al energiei electrice, podelele radiante electrice sunt de obicei rentabile numai daca includ o masa termica semnificativa, cum ar fi o podea groasa de beton, iar compania dvs. de servicii electrice ofera rate de timp de utilizare. Timpul de utilizare va permite sa „incarcati” podeaua de beton cu caldura in timpul orelor in varf (aproximativ 21:00 – 6 am).

Daca masa termica a podelei este suficient de mare, caldura pastrata in ea va mentine casa confortabila timp de opt pana la zece ore, fara alte aporturi electrice, in special atunci cand temperaturile in timpul zilei sunt semnificativ mai calde decat temperaturile de noapte. Acest lucru economiseste un numar considerabil de bani de energie in comparatie cu incalzirea la ratele electrice maxime in timpul zilei.

Pardoselile radiante electrice pot avea, de asemenea, sens pentru adaugarile de casa daca nu ar fi practic sa extindem sistemul de incalzire in noul spatiu. Cu toate acestea, proprietarii de case ar trebui sa examineze alte optiuni, cum ar fi pompele de caldura mini-split, care functioneaza mai eficient si au avantajul suplimentar de a oferi racire.

PARDOSELI RADIANTE HIDRONICE

Sistemele hidronice (lichide) sunt cele mai populare si mai eficiente sisteme de incalzire radiante pentru climatele dominate de incalzire. Sistemele de pardoseala radiante hidronice pompeaza apa incalzita dintr-un cazan prin tuburi asezate intr-un model sub podea. In unele sisteme, controlul fluxului de apa fierbinte prin fiecare bucla de tuburi, utilizand supape de zonare sau pompe si termostate regleaza temperatura camerei.

Costul instalarii unei pardoseli radiante hidronice variaza in functie de locatie si depinde de marimea locuintei, de tipul instalatiei, de acoperirea podelei, de indepartarea site-ului si de costul fortei de munca.

TIPURI DE INSTALATII DE PODEA

Indiferent daca utilizati cabluri sau tuburi, metodele de instalare a sistemelor electrice si electrice radiante in podele sunt similare. Asa numitele instalatii „umede” incorporeaza cablurile sau tuburile intr-o podea solida si sunt cea mai veche forma de sisteme moderne de pardoseala radiante. Tubul sau cablul pot fi inglobate intr-o placa de fundatie groasa de beton (folosita in mod obisnuit in casele ferme “care nu au subsoluri) sau intr-un strat subtire de beton, gips sau alt material instalat pe partea superioara a unui etaj.

Daca se foloseste beton si noul etaj nu este pe pamant solid, poate fi necesar un sprijin suplimentar pentru pardoseala din cauza greutatii adaugate. Ar trebui sa consultati un inginer profesionist pentru a determina capacitatea de transport a podelei.

Placile groase de beton sunt ideale pentru stocarea caldurii din sistemele de energie solara, care au o putere de caldura fluctuanta. Dezavantajul placilor groase este timpul lor de raspuns termic lent, ceea ce face ca strategiile precum retragerile de noapte sau de zi sa fie dificile, daca nu imposibil. Majoritatea expertilor recomanda mentinerea unei temperaturi constante in casele cu aceste sisteme de incalzire.

Datorita inovatiilor recente in tehnologia podelei, asa-numitele pardoseli „uscate”, in care cablurile sau tuburile ruleaza intr-un spatiu de aer sub podea, au castigat in popularitate, mai ales pentru ca o podea uscata este mai rapida si mai putin costisitoare de construit. Dar, deoarece pardoselile uscate implica incalzirea unui spatiu de aer, sistemul de incalzire radiant trebuie sa functioneze la o temperatura mai ridicata.

Unele instalatii uscate implica suspendarea tubulaturii sau a cablurilor aflate sub pardoseala dintre grinzi. Aceasta metoda necesita, de obicei, gaurirea prin articulatiile podelei pentru instalarea tubulei. De asemenea, trebuie instalata o izolatie reflectorizanta sub tuburi pentru a directiona caldura in sus.

Tuburile sau cablurile pot fi, de asemenea, instalate deasupra podelei, intre doua straturi de pardoseala. In aceste cazuri, tubulatura lichida este adesea montata in difuzoare de aluminiu care raspandesc caldura apei pe podea pentru a incalzi podeaua mai uniform. Difuzoarele de tub si de caldura sunt asigurate intre benzi cu furori (traverse), care poarta greutatea noii planse si a suprafetei finisate a podelei.

Cel putin o companie s-a imbunatatit la aceasta idee realizand un material sub-pardoseala din placaj fabricat cu caneluri pentru tuburi si placi de difuzor de caldura din aluminiu incorporate in ele. Producatorul sustine ca acest produs face ca un sistem de pardoseala radiant (pentru constructii noi) sa fie instalat considerabil mai putin costisitor si sa reactioneze mai rapid la schimbarile de temperatura ale camerei.

Astfel de produse permit, de asemenea, utilizarea a jumatatii de tuburi sau cabluri, deoarece transferul de caldura al podelei este mult imbunatatit in comparatie cu podelele mai uscate sau umede traditionale.

PARDOSELI

Tigla ceramica este cea mai obisnuita si eficienta acoperire a pardoselii pentru incalzirea prin pardoseala radianta, deoarece conduce bine caldura si adauga depozitarea termica. De asemenea, pot fi utilizate acoperiri obisnuite ale pardoselilor, precum marfuri din tabla de vinil si linoleu, covoare sau lemn, dar orice acoperire care izoleaza podeaua din camera va reduce eficienta sistemului.

Daca doriti covoare, folositi un covor subtire cu captuseala densa si instalati cat mai putin covor. Daca unele camere, dar nu toate, vor avea o pardoseala, atunci acele incaperi ar trebui sa aiba o bucla de tuburi separata pentru ca sistemul sa incalzeasca aceste spatii mai eficient.

Acest lucru se datoreaza faptului ca apa care va curge sub podeaua acoperita va trebui sa fie mai fierbinte pentru a compensa acoperirea podelei. Pardoselile din lemn trebuie sa fie podele din lemn laminat in loc de lemn masiv, pentru a reduce posibilitatea micsorarii lemnului si a fisurilor din efectele de uscare ale caldurii.

PANOURI RADIANTE

Panourile radiante montate pe perete si pe tavan sunt de obicei din aluminiu si pot fi incalzite fie cu electricitate, fie cu tuburi care transporta apa calda, desi acesta din urma creeaza ingrijorari cu privire la scurgeri in sistemele montate pe perete sau pe tavan. Majoritatea panourilor radiante disponibile in comert pentru case sunt incalzite electric.

Ca orice tip de caldura electrica, panourile radiante pot fi costisitoare de utilizat, dar pot furniza incalzire suplimentara in unele camere sau pot furniza caldura unei adaugari la domiciliu, atunci cand extinderea sistemului de incalzire conventionala este imposibila.

Panourile radiante au cel mai rapid timp de raspuns al oricarei tehnologii de incalzire si – deoarece panourile pot fi controlate individual pentru fiecare camera – functia de raspuns rapid poate duce la economii de costuri si energie in comparatie cu alte sisteme atunci cand incaperile sunt ocupate rar.

La intrarea intr-o camera, ocupantul poate creste setarea temperaturii si va fi confortabil in cateva minute. Ca in orice sistem de incalzire, setati termostatul la o temperatura minima care va impiedica inghetarea conductelor.

Panourile de incalzire radiante functioneaza la vedere – veti fi cel mai confortabil daca sunteti aproape de panou. Unii oameni considera ca sistemele montate pe tavan sunt incomode, deoarece panourile incalzesc partea superioara a capului si a umerilor mai eficient decat restul corpului.

0 Shares
You May Also Like