Ce trebuie sa stiti despre hipertensiunea arteriala

0 Shares
0
0
0

Presiunea arteriala este cantitatea de forta pe care o exercita sangele pe peretii arterelor pe masura ce curge prin ele. Cand aceasta presiune atinge niveluri ridicate, poate duce la probleme grave de sanatate.

Fara tratament, hipertensiunea arteriala poate duce la conditii grave de sanatate, inclusiv insuficienta cardiaca, pierderi de vedere, accident vascular cerebral si boli de rinichi.

De ce apare aceasta afectiune?

Inima este un muschi care pompeaza sange in jurul corpului. Pompeaza sangele cu un nivel scazut de oxigen catre plamani, care reaprovizioneaza aportul de oxigen. Inima pompeaza apoi sange bogat in oxigen in jurul corpului pentru a furniza muschii si celulele. Aceasta actiune de pompare creeaza presiune.

Daca o persoana are hipertensiune arteriala, inseamna ca peretii arterelor sunt in permanenta sub prea multa forta.

Este posibil sa impartiti cauzele hipertensiunii arteriale in doua categorii:

  • Tensiunea arteriala esentiala: Acest tip de tensiune arteriala ridicata nu are nicio cauza stabilita.
  • Hipertensiune arteriala secundara: O alta problema de sanatate este cauza tensiunii arteriale crescute.

Chiar daca tensiunea arteriala esentiala nu are o cauza identificabila, dovezi puternice leaga factori specifici riscului de a dezvolta aceasta afectiune.

Cele mai multe persoane care sufera de hipertensiune arteriala insa, sunt persoanele aflate la batranete, iar de multe ori starea de sanatate a acestora se complica pentru ca oamenii invarsta uita sa isi ia medicamentele si nu au grija de sanatatea lor. Tocmai de aceea, este indicat ca persoanele invarsta sa aiba mereu pe cineva aproape.

Exista oameni batrani care nu au pe nimeni aproape, asa ca mai ales daca se confrunta cu o asemenea afectiune, ar fi indicat sa isi indrepte atentia spre camine batrani, astfel incat sa isi traiasca restul zilelor cat mai bine.

Inactivitatea fizica este unul dintre factorii care duce la aparitia acestei afectiuni. Lipsa de exercitii fizice si un stil de viata sedentar ridica riscul de hipertensiune, insa seniorii care isi traiesc batranetea in camine batrani, au parte de activitati fizice, se plimba prin curtea caminelor, iar astfel au parte mereu de activitate fizica.

Aportul de alcool reprezinta de-asemenea un mare factor de risc pentru aparitia hipertensiunii arteriale. Consumul de cantitati excesive de alcool poate creste dramatic tensiunea arteriala si creste riscul de insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral si batai neregulate ale inimii.

Din fericire, seniorii care traiesc in azilele de batrani nu pot consuma alcool, ceea ce inseamna ca au sanse mai mici de a nu se confrunta cu o asemenea afectiune, sau de a se trata, pentru ca nu au acces la alcool, mai ales sa consume alcool excesiv, care este atat de daunator.

Dieta saraca reprezinta o alta cauza care poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale. Multi profesionisti din domeniul sanatatii spun ca o dieta bogata in grasimi si sare duce la un risc ridicat de hipertensiune.

Cu toate acestea, majoritatea dieteticienilor subliniaza ca problema este tipul de grasime si nu cantitatea. Sursele vegetale de grasimi, precum avocado, nuci, ulei de masline si uleiuri omega, sunt sanatoase. Grasimile saturate si grasimile trans, care sunt comune in produsele alimentare provenite de la animale si procesate, sunt proaste pentru sanatate.

Ei bine, seniorii care ajung sa isi petreaca restul zilelor in camine de batrani, cu siguranta nu trebuie sa isi faca griji in ceea ce priveste dieta si alimentatia, pentru ca vor primi doar mancare sanatoasa, care nu le va afecta in nici un fel starea de sanatate.

Colesterolul ridica este un alt factor de risc pentru hipertensiunea arteriala. Peste 50 la suta din totalul persoanelor cu hipertensiune arteriala au colesterol ridicat.

O dieta care contine o multime de grasimi nesanatoase poate cauza acumularea de colesterol in artere. Seniorii care ajung sa traiasca intr-un camin de batrani nu trebuie sa isi faca griji din acest punct de vedere, pentru ca dupa cum spuneam mai sus, vor primi doar mancare sanatoasa, care nu le va afecta nici colesterolul, si nici tensiunea arteriala.

Stresul mental este un alt factor de risc pentru aceasta afectiune. Stresul poate avea un impact sever asupra tensiunii arteriale, mai ales atunci cand este cronic. Poate aparea ca urmare a factorilor socio-economici si psihosociali.

Stresul excesiv poate duce, de asemenea, la actiuni care cresc riscul de hipertensiune, cum ar fi consumul de cantitati mai mari de alcool. Cu siguranta, singuratatea la batranete poate reprezenta o cauza a aparitiei stresului, insa din acest punct de vedere, seniorii care traiesc in camine de batrani nu au motive pentru a se simti stresati. Acolo vor duce o viata lipsita de griji.

Fara masuri de tratament sau de control, presiunea excesiva pe peretii arterei poate duce la deteriorarea vaselor de sange, ceea ce reprezinta o forma de boala cardiovasculara.

De asemenea, poate deteriora unele organe vitale. Acasa, cu siguranta seniorii nu isi vor respecta tratamentul, insa in caminele de batrani, le vor fi administrate medicamentele conform indicatiilor medicului.

0 Shares
You May Also Like