Modalitati de masura a performantei unei lanterne

0 Shares
0
0
0

Modalitati de masura a performantei unei lanterne
Dupa cum bine stim, pretul unei lanterne poate sa varieze de la cativa lei, pana la cateva sute de lei. Insa care este justificarea unei asemenea diferente de costuri, ne intrebam adesea. De ce o lanterna poate sa aiba un pret atat de piperat?

Pana la urma, orice lanterna indeplineste o singura misiune, nu? Aceea de a produce lumina. Chiar daca indignarea noastra poate sa para justificata, o privire mai atenta la performantele diferite ale acestor lanterne ne poate aduce toate raspunsurile de care avem nevoie.

Cum se masoara performante lanternelor

In anul 2009 au fost introduse o serie de standarde – denumite ANSI FL1 – pentru ca toate modelele de lanterne sa fie testate si clasificate in acelasi mod.

[adsenseyu1]

Desigur, respectarea acestor standarde este ceva optional – majoritatea producatorilor mondiali au ales insa nu doar sa respecte aceste linii de ghidare ci sa si afiseze performanta produselor, direct pe ambalajul acestora. Standardele ANSI FL1 cuprind urmatoarele aspecte:

–    Lumina produsa

Aceasta este intotdeauna masurata in lumeni. Acest indice al intensitatii luminii produse de lanterna  se refera la cel mai inalt mod de functionare, cu baterii noi. Acesta este un mod excelent de a compara produsele intre ele. Astfel, lumina poate varia de la 20 de lumeni (lumina optima pentru a citi o carte, de exemplu), pana la 3500 de lumeni.

–    Distanta razei luminoase

Aceasta se masoara in metri si exprima distanta pe care lumina o parcurge pana cand lumina transmisa devina atat de slaba precum lumina produsa de luna plina. Aceasta din urma este considerata adecvata pentru a calatori in siguranta, in outdoor.

–    Durata de functionare

Masurata in ore, aceasta functie arata de cat timp este nevoie pana ca lumina sa ajunga la o valoare mai mica de 10% decat puterea bateriilor (rotunjita pana la un sfert de ora). Lumina poate sa scada gradual in timp, sa ramana constanta sau sa scada brusc. De obicei se folosesc ilustratii grafice pentru a arata performanta fiecarui mod de functionare.

–    Rezistenta la impact

[adsenseyu1]

Masurat in metri, acest indice verifica daca lumina ramane functionala dupa cazaturi accidentale. Nu este un test al rezistentei lanternei la lovituri, striviri s.a. Lanternele se verifica astfel: se lasa jos de 6 ori, pe beton, la o distanta stabilita de dinainte.

–    Rezistenta la apa

Pentru aceasta verificare se foloseste sistemul de clasificare cunoscut ca si IPX. Acest aspect este important deoarece ni se poate intampla sa trebuiasca sa folosim lanterna in ploaie, in timpul unei ninsori sau in jurul apei.

Aici sunt cuprinse anumite simboluri care arata: daca lanterna este rezistenta la stropiri cu apa, din orice directie si unghi, doar dupa ce testul de impact (de care am mentionat anterior) este efectuat; daca lanterna rezista la scufundare in apa, tot dupa testul de impact – fie sub 30 de minute la 1 metru, fie 4 ore la o adancime specificata.

Asadar, cand alegem o lanterna LED trebuie sa verificam cu mare atentie ambalajul acesteia ori descrierea completa de pe site. Aceste date tehnice si clasificari ne sunt de un real folos, ele reflectand cu adevarat performanta unei lanterne.

0 Shares
You May Also Like