Generator curent electric: functionare si utilizare?

Generator curent electric: functionare si utilizare?

0 Shares
0
0
0

Oferind o sursa de curent electric la cerere , un generator curent electric este deosebit de util pentru a beneficia de energie electrica in cazul unei intreruperi.

Ce este un generator electric? Cum functioneazã ?

Un generator electric este un dispozitiv capabil sa furnizeze o sursa de rezerva de energie electrica pentru diferitele activitati care necesita energie electrica, in absenta unei surse conventionale de alimentare. Este utilizat pe scara larga in zonele neconectate la o retea electrica.

Acest dispozitiv trebuie sa produca in mod absolut independent electricitate, fara a avea nevoie de o sursa de energie electrica. Electricitatea provine de la un generator sau un alternator. Motorul va provoca o miscare de rotatie a arborelui de antrenare care va permite cuplarea dispozitivului.

Grupul electrogen poate fi auxiliar, adica mobil. In mediile industriale, totusi, modelele stationare sunt mai frecvente. Acestea vin in ajutor in cazul unei avarii in statii militare, spitale, centre de calcul sau chiar aeroporturi.

Diferitele tipuri de grupuri electrogene

Nu toate grupurile electrogene ofera aceleasi posibilitati si tehnologii. Pe piata exista in esenta trei tipuri de modele si anume generatorul pe benzina, diesel si izolat fonic.

Generator pe benzina

Setul generator pe benzina este apreciat pentru versatilitatea sa. Este potrivit pentru uz casnic, de exemplu, in lucrari de bricolaj, asa cum este si acest generator curent electric Alpin Profi 950 cu motor pe benzina in 2 timpi.

Este insotit de un dispozitiv de pornire electric sau manual. Puterea depinde in principal de dimensiunea masinii si poate varia de la 1,5 kW la 6 kW. Fiind compact, acest model, dotat in general cu o sursa de alimentare monofazata, emite foarte putin zgomot.

Set generator diesel

Pe santierele de constructii sau pentru utilizare mai intensiva, este mai bine sa se indrepte spre generatoarele diesel. Avantajul lor: ofera o varietate de puteri, variind de la cativa kW la cateva mii. Echipate cu demaror electric, aceste modele asigura o sursa de alimentare monofazata, trifazata sau mixta.

Set generator izolat fonic

Ultimul model si nu in ultimul rand: generatorul izolat fonic care face parte din must have-ul in ceea ce priveste confortul sonor. Nicio pacoste nu este de temut datorita cutiei izolate care impiedica scaparea zgomotului.

In timp ce in general, poluarea fonica emisa de grupuri urca pana la 150 dB sau chiar mai mult, cele ale modelului insonorizat nu trec de 90 dB. Rapida si usoara, unitatea izolata fonic ofera o amprenta mica, facand-o perfecta pentru uz casnic. Puterea sa fiind limitata, nu va fi potrivita pentru utilizare intensiva. Motorul sau functioneaza in general pe benzina.

Ce folos are generatorul?

Utilizarea unui grup electrogen necesita multe masuri de precautie pentru a preveni ca dispozitivul sa devina o sursa de pericol. La nivel de instalare, este important ca echipamentul si grupul sa fie conectate printr-un conductor de protectie. Instalarea unui intrerupator diferential pentru grup este obligatorie pentru a evita electrocutarile.

Daca grupul nu este echipat cu unul, este esential sa instalezi unul pe circuit. In plus, este esential sa instalezi dispozitivul intr-un loc deschis, cu suficienta ventilatie si departe de toate sursele de flacari.

0 Shares
You May Also Like