Cum sa mentii flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor

Cum sa mentii flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor?

0 Shares
0
0
0

Articulatiile reprezinta formatiunile anatomice  formate din capsula articulara, ligament si cartilaj, aflate la extremitatile oaselor. Articulatiile asigura mobilizarea oaselor intre ele, odata cu trecerea timpului, putand fi afectate de doua procese, cel degenerativ, artroza,  şi cel inflamator, artita. In ambele contexte articulatiile manifesta o diminuare a mobilitatii.

Pe langa aceasta, pacientii care se confrunta cu probleme la nivelul articulatiilor pot manifesta o serie de alte contexte, precum deformarea extremitatilor, dureri, pigmentari.

Ce afecteaza sanatatea articulatiilor ?

Una dintre cel mai des intalnite cauze este cea degenerativa care se instaleaza odata cu imbatranirea organismului. Insa problemele la nivel articular, la umar, genunghi, palma, cot,  laba piciorului sau  sold, se instaleaza si pe fondul anumitor contexte nefavorabile, precum afectiunile severe specifice, cum sunt  tumorile localizate la nivelul cartilajului sau osului, accidentarile, traumatismele, luxatiile, miscarile repetate si constante, postura gresita a corpului.  Insa durerile le nivel articular pot fi manifestate si in afara acestor contexte.

Se pot confrunta cu dureri ale articulatiilor persoanele supraponderale si sedentare sau cei care renunta brusc la sportul de performanta. De asemenea, o alimentatie dezechilibrata, bogata in grasimi si proteine, poate conduce la rigidizarea articulatiilor, ingreunarea mişcarilor si resimtirea durerilor.

Cum sa intervii asupra sanatatii articulatiilor?

Ca in cazul oricarui aspect legat de sanatatea organismului nostru, recomandarea cea mai importanta este cea a preventiei. Astfel, starea si sanatatea articulatiilor ar trebui sa ne preocupe inca de tineri, alegand sa avem o viata activa, sa adoptam practicarea unui sport şi  plimbarile lungi in aer liber.

Tot pentru sanatatea articulatiilor trebuie avut in vedere controlul greutatii corporale. Oscilatiile de greutate afecteaza intregul organism, inclusiv articulatiile. Din acest motiv vom adopta metodele cele mai eficiente prin care putem pastra o greutate constanta a corpului, permitandu-ne variatii foarte mici in schimbarea greutatii.

Tot pentru starea si sanatate a articulatiilor noastre, nu vom trata cu superficialitate eventualele traumatisme parcurse, precum luxatiile sau loviturile puternice in zonele genunchilor, coatelor, umerilor sau soldului.

Un control medical de specialitate ne va ajuta sa adoptam cea mai eficienta metoda de tratament, astfel incat sa nu ne confruntam cu urmari severe. Modul in care alegem sa ne hranim ne influenteaza intregul organism, astfel ca vom adopta o anumita conduita alimentara, fara excese, in care sa fie incluse meniuri care contin toate grupele de alimente.

Ce masuri se impun cand ne confruntam cu dureri articulare?

Daca incepem sa ne confruntam cu dureri la nivel articular, suntem treziti din somn de dureri de umeri sau genunchi, daca resimtim disconfort cand urcam treptele sau cand vrem sa ridicam ceva greu, atunci este posibil ca articulatiilor noastre sa fie in suferinta, context in care se impune luarea de masuri, in vederea aplicarii tratamentului si masurilor corecte, astfel incat sa nu suportam urmari mai grave.

Un control de specialitate va avea rolul de a pune diagnosticul corect si de a stabili shema de tratament care ar trebui urmata.

Medicul specialist poate recomanda medicamente si unguente antiinflamtoare, in combinatie cu o serie de suplimente, precum colagen lichid tip 2 cu glucozamina si condroitina, ideale pentru imbunatatirea starii articulatiilor şi benefice intregului organism.

0 Shares
You May Also Like