Cine are rolul determinant in tiparirea unei carti?

0 Shares
0
0
0

Pe cine mai preocupa cititul in zilele noastre? Cati tineri mai vedem citind? Sunt cateva intrebari pe care ni le adresam, dar la care stim si raspunsul. Majoritatea tinerilor prefera telefonul. Si recenziile in cel mai bun caz, si atunci ca au de facut un rezumat al cartii pentru scoala. Insa sunt si persoane care nu au uitat placerea cititului.

Ii vedem in parcuri sau pe bancile din fata blocului. Si, ce poate fi mai frumos decat sa lecturezi o carte care sa te trezeasca din amortire? Sa iti trezeasca simturile si din care sa inveti ceva?

Insa, pana ca o carte sa vada lumina tiparului, drumul autorului este lung si costisitor. Din lipsa banilor sunt si autori care prefera sa isi faca bloguri proprii pe care sa scrie pana vor reusi sa tipareasca o carte.

Cu cat este mai interesant subiectul cu atat editurile se pot “bate” pentru a publica un autor chiar si necunoscut publicului larg. Nu putine sunt cazurile in care autori necunoscuti au ajuns celebri peste noapte, iar cartile au devenit bestseller.

Cine doreste sa tipareasca o carte trebuie sa urmareasca niste pasi care, la prima vedere, pot parea destul de dificili, mai ales ca implica si costuri pe masura. Munca la o carte nu este atat de simpla precum pare: autorul scrie la calculator, cauta o editura si totul este gata.

Asteapta ca lumea sa ii cumpere cartea si deja isi caluleaza profitul. Realitatea? Sunt autori care muncesc si doi ani pana la tiparirea unei carti. Iar asta inseamna mai mult decat scrierea pe un blog.

A scrie o carte inseamna rigurozitate, incredere, dar mai ales pricepere. Nu e la fel de simplu ca la personalizare tricouri. Sunt putine edituri care aleg sa scrie cartea la calculator, avand in vedere ca autorii sunt cei care prefera sa isi redacteze cartea. Prin “asistarea unei edituri” se intelege a avea girul unui editor si recunoasterea editoriala. Primul pas? Introducerea textului in calculator.

Sunt persoane care prefera sa scrie pe hartie, dupa care sa transcrie pe calculator. Le este mai usor sa “gandeasca” in scris decat in fata calculatorului. Editurile nu isi mai asuma obligatia de a face aceasta operatiune, insa daca acest lucru se intampla, autorul va trebui sa plateasca intre 1 si 2 lei pe pagina. O singura pagina contine in jur de 350 de cuvinte.

Care este rolul editorului?

In momentul in care incepe editarea textului, intervine si editorul. Acesta va fi atent la exprimarea corecta a ideilor, precum si la coerenta acestora, dar si la informatiile ce urmeaza sa apara in carte.

In mod normal, editura cere ajutorul a doi corectori care au rolul de a verifica textul in acelasi timp. Etapa va fi urmarita indeaproape de editor, iar acesta va puncta finalul care va duce la tiparire carte. Autorul cartii poate veni si cu propuneri, iar editarea se va face in colaborare editorul, asa cum este firesc.

0 Shares
You May Also Like