Ce este RPA? 3 puncte pentru a intelege pe deplin automatizarea proceselor de afaceri

Ce este RPA? 3 puncte pentru a intelege pe deplin automatizarea proceselor de afaceri

0 Shares
0
0
0

Din ce in ce mai multe companii apeleaza la automatizarea proceselor prin intermediul robotilor pentru a elimina sarcinile obositoare, pentru a simplifica operatiunile si pentru a reduce costurile.

Este, de asemenea, o modalitate buna de a permite angajatilor sa se concentreze pe munca cu valoare adaugata reala. Concret, cu RPA (Robotic Automation Process), companiile pot automatiza procesele de afaceri bazate pe reguli.

Altii vad RPA ca o solutie de tranzitie la automatizarea inteligenta, condusa de inteligenta artificiala, prin instrumente de invatare automata, care pot fi instruite pentru a judeca rezultatele viitoare.

1. RPA, ce este?

RPA este o tehnologie care foloseste logica de afaceri si intrari structurate, al carei scop este automatizarea proceselor de afaceri. Folosind instrumentele RPA, o companie poate configura software sau un „robot” pentru a capta si interpreta aplicatii pentru a procesa o tranzactie, manipula date, declansa raspunsuri si comunica cu alte sisteme digitale.

Scenariile RPA variaza de la simpla creare a unui raspuns automat la un e-mail la implementarea a mii de roboti, fiecare programat pentru automatizarea lucrarilor.

Liderii de afaceri in domeniul serviciilor financiare au fost primii care au adoptat RPA. LeaderTeam a primit in anul 2019 premiul pentru Inovatie si Digitalizare, fiind singura companie de brokeraj din Romania care a folosit tehnologia RPA. Automatizarea proceselor functioneaza acum in domeniul sanatatii, al asigurarilor, al comertului cu amanuntul si chiar in domeniul resurselor umane.

2. Care sunt beneficiile RPA?

RPA permite organizatiilor sa reduca in mod concret costurile cu personalul si erorile umane. Mai ales daca robotii sunt ieftini si usor de implementat. Si necesita putina integrare. De fapt, astfel de caracteristici sunt cruciale pentru a reduce costurile.

Intreprinderile isi pot intensifica eforturile de automatizare prin introducerea RPA in tehnologii cognitive, recunoasterea vorbirii si procesarea limbajului natural.

Acest software face posibila orchestrarea instrumentelor, a persoanelor si a proceselor prin intermediul fluxurilor de lucru, cu multe beneficii: reducerea erorilor umane, raspunsul imediat la incidente care au impact asupra proceselor critice, alocarea mai eficienta a resurselor bazate pe reguli de prioritate si niveluri de servicii.

Pentru profesionistii din IT, mai putin cod si mai putina intrare, le permite sa se concentreze pe definirea proceselor si fluxurilor de lucru si optimizarea acestora, datorita – printre altele – monitorizarii in timp real.

3. Care sunt capcanele RPA?

RPA nu este pentru toate companiile. La fel ca in orice tehnologie de automatizare, RPA are potentialul de a elimina locurile de munca, prezentand firmelor provocari de gestionare a talentelor.

Un studiu sugereaza ca pentru fiecare 20 de locuri de munca distruse de automatizare, sunt create 13 noi locuri de munca si ca fiecare loc de munca se va schimba cu cel putin 25% in urmatorii 5-7 ani.

De fapt, multe proiecte sunt in asteptare sau au fost amanate. Iar factorul uman nu este singurul implicat in acest proces. Deoarece instalarea a mii de roboti dureaza mult mai mult si este mult mai complexa si mai costisitoare decat sperau initial majoritatea organizatiilor.

0 Shares
You May Also Like