Cat costa sa incepi o afacere online?

Cat te-ar costa sa incepi o afacere online?

0 Shares
0
0
0

Traim intr-o era a internetului, o era in care cumparam online, platim online, si facem o multime de lucruri online, motiv pentru care suntem tentati sa incepem o afacere tot in mediul online.

Multi sunt cei care s-au gandit sa isi deschida un magazin online pentru a comercializa tot felul de produse, insa nu stiau cat costa sa incepi o afacere online. Acest articol va aduce la cunostinta care sunt costurile initiale (fara a mai pune la socoteala produsele cumparate si scoase apoi la vanzare).
Cat costa sa incepi o afacere online?

Cumpararea domeniului

Pentru a exista in mediul online, aveti nevoie de domeniu, pe care il puteti achizitiona fie de la RoTLD, fie puteti cumpara domeniul de la o companie de web hosting. In functie de extensia aleasa (.ro, .com, .eu, etc.), costurile vor diferi. Pentru ca discutam in cazul de fata despre un magazin online, trebuie sa alegeti un domeniu .ro sau .com.

Sa zicem ca alegeti un domeniu de la RoTLD care costa 69 de lei, pe care il puteti achizitiona pe 1 sau pe mai multi ani. De preferat ar fi sa alegeti pe 10 ani, pentru a nu fi nevoie sa platiti in fiecare an.

  1. Gazduirea web

Dupa alegerea domeniului, acesta are nevoie si de o gazduire. Fara un pachet de gazduire web, site-ul nu poate fi construit pe domeniul achizitionat.

Odata cumparat web hosting-ul, veti avea acces la pachetul ales, iar din cPanel veti construi site-ul pentru afacerea dvs.

Costurile hostingului difera foarte mult in functie de resurse, insa pentru o afacere la inceput de drum, un hosting care sa va coste 20 de lei este suficient. Platind pachetul de gazduire web pe un an de zile, costul va fi de 240 lei.

  1. Logo

Inainte sa construiti site-ul, aveti nevoie de un logo, iar acestea poate costa de pe la 60 de euro, si pana pe la 200 de euro, in functie de compania aleasa sa va creeze logo-ul.  Alegand cea mai ieftina solutie, veti mai adauga inca 60 de euro (250 lei) la cheltuiala.

  1. Pozele produselor

Este foarte important ca produsele pe care le vindeti sa fie cat mai bine prezentate clientilor, iar o fotografie face cat 1000 de cuvinte. Este important sa alegeti un specialist care sa va faca pozele, iar pentru inceput, veti plati 500 de lei (pentru primul an).

  1. Continut

Continutul este foarte important, iar aici aveti nevoie de articole seo create de catre specialisti. Costurile pot fi mai mici sau mai mari in functie de numarul cuvintelor, dar si de alte aspecte. De preferat ar fi sa aveti deja continutul pregatit inainte de dezvoltarea site-ului. 1000 de lei in primul an, ar trebui sa fie suma minima de investit.

  1. Dezvoltare site

Puteti avea un site de prezentare sau un magazin online. Site-ul de prezentare ar costa intre 300 si 600 de euro, in timp ce magazinul online ar costa intre 1000 si 3000 de euro, tinand cont de complexitatea sit-ului, de numarul produselor, de elemente si module, etc.

Site-ul de prezentare se poate dezvolta in WordPress, Elementor sau Joomla, iar pentru un magazin online optiunile sunt WordPress cu WooCommerce, Magento sau Shopify.

Pe langa metoda clasica de plata ramburs, de preferat ar fi implementarea platilor online. Vei mai avea de-asemenea nevoie de un serviciu de facturare.

  1. Mentenanta

Un site web are nevoie de servicii de mentenanta. Va fi constant nevoie de back-up site, va fi nevoie de adaugarea/modificarea/eliminarea unor produse, va fi nevoie de o actualizare a componentelor CMS la cele mai recente versiuni, va fi nevoie de verificarea continua a functionalitatii site-ului si de monotorizarea site-ului privind resursele consumate.

Un asemenea serviciu costa in jur de 200 de lei lunar.

  1. SEO On site

Pentru un site construit in WordPress, cea mai indcata solutie ar fi utilizarea Yoast pentru configurarea partii de seo si a produselor. Redactarea articolelor ar costa in jur de 50 de euro pentru articole de 500 de cuvinte.

  1. Campanii de marketing digital

Cand totul este deja clar si site-ul functioneaza perfect, este nevoie de promovarea online. Trebuie avut un buget de cel putin 40 – 80 de lei, in functie de domeniul de activitate.

Tragand linie dupa toate aceste costuri, se poate observa faptul ca in primul an de activitate, este nevoie de peste 10.000 de lei pentru inceperea unei afaceri online.

0 Shares
You May Also Like