Un nou semnal radio din spatiu, posibil nou semnal WOW

0 Shares
0
0
0

Un nou semnal radio din spatiu

Un fenomen ciudat a fost observat de astronomi chiar cand se intampla – o “explozie radio rapida”. Eruptia este descrisa ca un blitz de unde radio de la o sursa necunoscuta din univers. Rezultatele au fost publicate in avizele lunare ale Royal Astronomical Society.

De-a lungul ultimilor ani, astronomii au observat un fenomen nou, o scurta explozie de unde radio, cu durata de doar cateva milisecunde. A fost vazut pentru prima data din noroc in 2007, cand astronomii s-au uitat prin datele de arhiva din Parkes Radio Telescope din estul Australia.

De atunci au vazut inca sase astfel de explozii in datele telescopului Parkes si o a saptea explozie a fost gasita in datele de la telescopul Arecibo din Puerto Rico. Ele au fost aproape toate descoperite la mult timp după ce au avut loc, dar apoi astronomii au inceput sa le caute in mod special, chiar cand se intamplau.

[adsenseyu1]

Radio, raze X- si lumina vizibila

O echipa de astronomi din Australia a dezvoltat o tehnica pentru a cauta aceste “Explozii Radio Rapide”, astfel incat acestia sa poata cauta exploziile in timp real. Tehnica a mers, si in prezent un grup de astronomi, condus de Emily Petroff (Swinburne University of Technology), au avut succes in observarea primei explozii “live” cu telescopul Parkes. Caracteristicile evenimentului au indicat ca sursa exploziei a fost de pana la 5,5 miliarde de ani lumina departe de Pamant.

Acum, pentru ca aveau locatia exploziei, s-a observat imediat, iar o serie de alte telescoape din intreaga lume s-au alertat – atat la sol cat si in spatiu, in scopul de a face observatii de pe alte lungimi de unda.

“Utilizand telescopul spatial Swift se poate observa lumina in regiunea de raze X si am vazut doua surse de raze X la acea pozitie”, explica Daniele Malesani, astrofizician la Centrul de Cosmologie Dark, Niels Bohr Institute, Universitatea din Copenhaga.

Apoi, cele doua surse de raze X au fost observate cu ajutorul telescopului Nordic Optical pe La Palma. “.Am observat in lumina vizibila si am putut vedea ca erau doi quasari, si anume, gauri negre active. Nu aveau nimic de-a face cu exploziile de unda radio, ci doar se intampla sa se afle in aceeasi directie”, explica astrofizicianul Giorgos Leloudas, Centrul de Cosmologie Dark, Niels Bohr Institute, Universitatea din Copenhaga si Weizmann Institute, Israel.

[adsenseyu1]

Cercetare ulterioara

Si acum ce? Chiar daca au capturat explozia undei radio in timp ce se intampla si ar putea face imediat observatii de urmarire la alte lungimi de unda variind de la lumina infrarosie, lumina vizibila, razele ultraviolete si valurile de raze X, nu au gasit nimic. Dar oare ei descopera ceva?

“Am aflat ce nu a fost. Explozia ar fi aruncat afara la fel de multa energie in cateva milisecunde la fel cum face Soarele intr-o zi intreaga. Dar faptul ca nu am vazut lumina in alte lungimi de unda elimina o serie de fenomene astronomice care sunt asociate cu evenimente violente, cum ar fi razele gama din stelele si supernovele care explodeaza, care au fost altfel candidati pentru explozie “, explica Daniele Malesani.

Dar explozia a lasat un alt indiciu. Sistemul de detectare Parkes a capturat polarizarea luminii. Polarizare este directia in care undele electromagnetice oscileaza si pot fi polarizate liniar sau circular. Semnalul de la explozia undei radio a fost polarizata circular mai mult de 20 la suta si se sugereaza ca exista un camp magnetic in apropiere.

“Teoriile sunt, ca acum explozia de unde radio ar putea fi legata de un tip de obiect foarte compact — cum ar fi stelele neutronice sau gaurile negre, iar exploziile ar putea fi conectate la coliziuni sau” cutremure stelare”. Acum stim mai multe despre ceea ce ar trebui sa cautam”, spune Daniele Malesani.

0 Shares
You May Also Like