Termostate de incalzire – cum functioneaza si cele mai comune tipuri

Termostate de incalzire – cum functioneaza si cele mai comune tipuri

0 Shares
0
0
0

Cumpara Salus termostate smart pentru incalzire si bucura-te de cele mai mari avantaje pe care acestea le pot oferi. Iata tot ce trebuie sa stii despre ele.

Termostate in incalzire

Nimic nu ar putea fi mai departe de adevar: controlul temperaturii ambiante este una dintre cele mai complicate sarcini in domeniul reglementarii inteligente si al eficientei energetice. Avand in vedere aceasta situatie, avem nevoie de un programator de incalzire,asa ca avem nevoie de un termostat… 

Cum  alegi dispozitivul potrivit pentru a regla incalzirea?

Tarile europene pot suferi variatii de temperatura mai abrupte intre noapte si zi si intre diferitele anotimpuri ale anului decat alte zone geografice mai la nord,  cum ar fi Norvegia, unde au obiceiul de a nu opri controlul termostatic al incalzirii pe tot parcursul anului, in timp ce in tari precum Romania, diferenta de temperatura dintre nord si sud a aceleiasi cladiri intr-o dimineata de primavara poate fi abisala.

Ce este un termostat?

Este un aparat mic care este folosit pentru a gestiona sistemul de incalzire sau racire,pentru a-l mentine pornit numai atunci cand este cu adevarat necesar. Acestea sunt sisteme de control care functioneaza prin inchiderea sau deschiderea circuitului electric in functie de temperatura.

Ce functie au? … Cu utilizarea atenta a acestor dispozitive putem reduce consumul de energie,evita deseurile si reduce emisiile de CO2 si alti poluanti, mentinandu-va casa calda si confortabila.

Ce masoara controlul termostatic?

Masurarea temperaturii ambiante interne este esentiala atunci cand se face o reglare termostatica,dar exista o serie de factori de context care trebuie luati in considerare,  cum ar fi:

  • Umiditate: asa se intampla in zonele tropicale, senzatia de jena creste cu umiditate relativa, deci este necesar sa se masoare acest parametru.
  • CO2: concentratia acestui gaz, produsa prin actul respiratiei in sine, genereaza disconfort, deci trebuie mentinuta in limite.
  • Temperatura exterioara: masurarea acestei variabile pentru a lua in considerare controlul interiorului poate fi de mare ajutor atunci cand se efectueaza reglarea (de exemplu, in sistemele hidraulice). De asemenea, poate ajuta, de exemplu, utilizarea aerului proaspat din exterior in timpul noptilor de vara daca are o temperatura adecvata (“freecooling”).

Pentru a controla cele trei puncte, folosim sisteme inteligente de reglare; termostate si cronometre care functioneaza perfect in cazane pe gaz, motorina sau pe peleti (a se vedea articolul cazanelor pe biomasa si utilizarea sobelor pe peleti),incalzirea prin pardoseala… etc. Aceste dispozitive afecteaza doua temperaturi cheie:

  • Temperatura inertiala: Temperatura minima pe care o are casa.
  • Temperatura de confort: Cea care trebuie sa ajunga la casa, astfel incat locuitorii sai sa fie confortabili.

Temperatura inertiala – Temperatura confortului = Temperatura intermediara

Temperatura intermediara trebuie controlata pentru a economisi energie in casa. Trebuie sa ne asiguram intotdeauna ca intre temperatura confortului si inertie nu avem niciodata mai mult de 5 grade,altfel vom cheltui mai multi bani pentru a ne simti confortabil in casa.

Cat economisiti instaland un termostat?

Desi, in realitate, economisirea energiei este desemnata de multi factori,  cum ar fi; pentru sistemele de incalzire deja invechite pe care le folosim, pentru obiceiurile noastre de consum de energie, pentru locul in care am amplasat casa, pentru vreme… etc. Exista unele rapoarte si instrumente pentru a ne face o idee despre cat de multa energie si economii economice putem realiza.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like