Societatea in comandita pe actiuni si societatea pe actiuni

0 Shares
0
0
0

Societatea in comandita pe actiuni si societatea pe actiuni
Societatea in comandita pe actiuni.

Societatea in comandita pe actiuni nu constituie un exemplu des intalnit in Romania, in ceea ce priveste infiintarile de firme. Acest tip de societate este asemanator cu Societatea in comandita simpla, deoarece si aceasta are doua tipuri de actionari, cu raspunderi diferite.

Diferenta majora dintre cele doua tipuri de societati, ar fi ca societatea in comandita pe actiuni are un capital impartit format din stocuri.

Raspunderea obligatiilor companiei este diferita in cazul actionarilor, existand actionari ce sunt personal raspunzatori pentru obligatiile companiei, asa numitii “comanditati” si actionari ce sunt raspunzatori doar pentru partea de actiuni aferenta lor, “comanditarii”.

Suma minima reprezentand capitalul impartit al companiei trebuie sa fie 90.000 de lei sau aproximativ echivalentul a 25.000 de euro.

[adsenseyu1]

Acest tip de companie poate fi administrata numai de catre actionarii care sunt direct raspunzatori pentru obligatiile companiei. Daca sunteti interesati de infiintare srl profesionala, vizitati actesrl.ro.

Societatea pe actiuni.

Societatile pe actiuni sunt cele mai potrivite si cele mai des intalnite, mai ales pentru firmele sau companiile ce sunt listate la bursa. Societatea pe actiuni, reprezinta cea mai complexa forma de entitate legala comerciala.

Acest tip de entitate legala este folosit pentru dezvoltarea investitiilor si a marilor afaceri. O companie de tip SA(societate pe actiuni) din Romania trebuie sa detina minim 2 actionari principali, precum si un capital de aproximativ 90.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro.

Adunarea generala a actionarilor, reprezinta cea mai inalta forma de decizie si corpul administrativ de varf, al acestui tip de companie. Deciziile privind compania sau statutul acesteia, asa cum ar fi: schimbarea legala a statutului companiei, schimbarea sediului social, obiectul principal al activitatii (caen-urile) precum si crearea sau disolutia unor oficii secundare inregistrate, prelungirea duratei de viata a societatii in sine, marirea capitalului inregistrat, micsorarea sau inlocuirea acestuia prin emiterea de noi actiuni, sunt luate de catre

[adsenseyu1]

Adunarea generala a actionarilor, prin vot. Compania poate fi administrata de catre un singur administrator sau de catre un consiliu de administratie (daca sistemul de administratie este unitar). De asemenea, aceasta mai poate fi administrata si de catre un directorat si un consiliu de supervizori, daca firma este administrata printr-un sistem dual de administrare.

Pentru managementul unei societati pe actiuni, pot fi alese diferite sisteme alternative : unitar sau dualist.
Sistemul unitar este acela prin care compania este manageriata de catre unul sau mai multi administratori, intotdeauna in numere pare, organizati intr-un consiliu de administratie.

Acest consiliu poate sa delege managementul companiei, unuia sau mai multor directori/administratori. Pentru acele companii ale caror declaratii financiare fac subiectul unui audit, acest tip de obligativitate se mentine, iar numarul minim de directori, este de 3.

Sistemul dualist este acel sistem prin care managementul companiei este asigurat de catre un Consiliu Executiv si unul de supervizare, cu urmatoarele responsabilitati:
–    Directoratul asigura activitatea si managementul companiei si emite rapoarte catre consiliul de supervizare.
–    Consiliul de supervizare monitorizeaza controlul permanent al consiliului executiv si raporteaza mai departe Adunarii Generale a Asociatilor.

0 Shares
You May Also Like