Proprietati si virtuti ale mierii de Manuka

Proprietati si virtuti ale mierii de Manuka

0 Shares
0
0
0

Mierea de Manuka este specifica unui arbust din Noua Zeelanda, numit si Leptospermum scoparium. Este produsa de albine originare din Europa.

Pentru a fi calificata drept miere de Manuka, 70% din polenul sau trebuie sa provina de la acest arbust numit si Mahoris Manuka sau Kahikatea.

Este recunoscuta pentru proprietatile sale exceptionale de igienizare, vindecare, decongestionare si fungicide.

Prezentare

Mierea Manuka are o crema maro inchis, cu o textura destul de groasa. Poate fi confundata cu miere de kunzea, un arbust foarte asemanator cu Manuka, dar cu proprietati inferioare. Culoarea sa este mai deschisa.

Manuka nu este o planta, ci un copac mic. Creste in Noua Zeelanda, dar si in Australia.

Mierea de Manuka este un produs natural si difera de mierea locala prin continutul sau ridicat de ingrediente active, in special peroxid de hidrogen si metilglioxal (MGO). Un indice a fost creat de Pr. Molan pentru a cuantifica MGO in miere. Acesta este UMF sau Factorul unic Manuka. Altii au etichetat-o MGO TM.

Conform acestui indice, mierea de Manuka contine pana la 1000 de mii de ori mai mult MGO decat mierile conventionale.

Eticheta MGO TM variaza de la 100+ pentru uz alimentar si wellness, la 850+. Aceasta are o activitate anti-bacteriana ultra-puternica. Este recomandata pentru infectiile rezistente la antibiotice.

Eticheta UMF variaza de la 5+ si 9+ corespunzatoare MGO TM 100+ la 17+ pentru o actiune bactericida externa. UMF 10+ si 16+ este recomandat pentru o actiune asupra tractului digestiv.

Proprietati si virtuti

  • Piele si cicatrici

Mierea, in general, este cunoscuta pentru vindecarea ranilor si escarelor, prevenind in acelasi timp riscul de infectie.

Osmolaritatea puternica a mierii atrage lichide favorizand fluxul limfatic. Pe de alta parte, aciditatea acesteia reduce continutul de oxigen disponibil si inactiveaza proteazele.

  • Antibacterian

O echipa de cercetatori ‌a masurat efectul antibacterian al diferitelor UMF de miere de Manuka 5+, 10+ si 15+. Daca efectul bactericid este observat de la UMF5 +, este cu atat mai mare cu cat creste UMF.

Acest efect se exercita asupra unei varietati de germeni: Staohylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteria.

  • Gastrita

Beneficiile miere Manuka nu se termina aici. In ceea ce priveste ulcerele gastrice, s-a dovedit a fi gastro-protector.

  • Ulcerele varicoase

Ulcerele, cum ar fi escariee, se intalnesc frecvent la diabetici si la persoanele care sunt in pat. Sunt deosebit de dificil de tratat. Cu toate acestea, aplicarea pansamentelor impregnate cu miere de Manuka este eficienta in vindecarea leziunilor varicoase si a ranilor.

  • Acnee si candidoza

Datorita actiunii sale antimicrobiene, mierea de Manuka prezinta interes pentru ingrijirea pielii predispuse la acnee. Utilizarea acesteia depaseste dermatita rezistenta la tratamentele cu antibiotice‌. La fel, mierea de Manuka este utila impotriva cosurilor acneice infectate cu Propionibacterium acnes‌. Astfel, mierea de Manuka poate fi utila in lupta impotriva acneei.

  • Unghiile incarnate

‌Observand diferitele metode chirurgicale si non-chirurgicale in tratamentul unghiilor incarnate, mierea de Manuka este o solutie eficienta. Datorita actiunii sale antimicrobiene, reduce infectia unghiilor si accelereaza vindecarea. In plus, scade riscul de complicatii si necesitatea interventiei chirurgicale.

0 Shares
You May Also Like