Ultimele descoperiri din tehnologia imaginii au dus la posibilitatea producerii unor proiectoare de dimensiuni foarte mici, ce pot fi manipulate cu o singura mana, asadar foarte portabile. Pentru proiector LED de la cei mai buni producatori, intra pe Lanterne.ro!
Aceste proiectoare sunt acum destul de mici pentru a putea fi introduse intr-un simplu buzunar de la pantaloni, intr-o borseta sau intr-un portofel mai mare si pot produce o imagine de inalta rezolutie, cu o luminozitate destul de buna, totul cu un consum de energie redus.
Proiectoarele de mana sunt foarte practice si pot fi folosite intr-o paleta larga de aplicatii, pana si cu aplicatiile de iPod sau iPhone.
Aceste proiectoare de dimensiuni mici, ce poarta uneori si numele de “pico-proiectoare”, imbunatatesc activitatea de vizualizare a continutului media, a pozelor, video-browsing-ului pe un ecran de proiectie mare, fara a fi nevoit sa te limitezi la ecranul de dimensiuni mai mici al smartphone-ului.
Proiectoarele de buzunar din clasa 2, care sunt ceva mai mari, pot proiecta imagini cu marimi de pana la 65 de inch. Interesant, nu?
[adsenseyu1]
Brandurile majore care au in productie astfel de proiectoare sunt: 3M, LG, Sony, Samsung, InFocus si Epson.
Despre categoria de piata.
Proiectoarele de mana nu reprezinta in sine o anumita categorie, ci un nume pe care majoritatea persoanelor il folosesc, atunci cand se refera strict la acest tip de proiectoare.
La baza, un proiector de mana este exact asta, adica ceva destul de mic pentru a putea fi manipulat cu o singura mana, desi dintr-un motiv care ne scapa, putine proiectoare au si maner.
Pentru toate scopurile practice, majoritatea proiectoarelor ce pot fi numite “de mana” se incadreaza in categoria pico-proiectoarelor sau a proiectoarelor de buzunar. Acestea fiind spuse, proiectoarele de dimensiuni foarte mici ce cantaresc mai putin de 1 kg, se incadreaza cu succes in aceste categorii.
Pretul.
Pretul pentru proiectoarele de mana poate varia foarte mult. In cazul pico-proiectoarelor putem vedea preturi ce variaza intre 100$ la categoriile entry level pana la 600-800 de dolari, pentru pico-proiectoarele cu lumina laser.
[adsenseyu1]
Inima pietei, daca putem spune asa, o constituie proiectoarele cu preturi cuprinse intre 200 si 400 de dolari. Unul dintre cele mai populare proiectoare (conform Pico Projector report din 2010), producea aproximativ 50 de lumeni adica foarte mult pentru un proiector de acest tip, la un pret de lista de 399 de dolari.
Proiectoarele de buzunar au si ele preturi ce pornesc de la 400$ si pot ajunge pana la 800-1000 de dolari sau chiar peste (unele modele Casio, foarte mici).
Rezolutia.
Rezolutia proiectoarelor de mana variaza de asemenea. In ziua de astazi, exista modele widescreen si chiar XGA. Unele dintre modelele mai mari si mai grele (cele de buzunar) sunt acum disponibile cu rezolutii XGA si WXGA.
Desigur, cele mai mici si cele mai usoare proiectoare portabile dispun si ele de rezolutii din ce in ce mai mari si sunt din ce in ce mai luminoase, pe masura ce tehnologia se maturizeaza si procesele de miniaturizare se imbunatatesc.
In ceea ce priveste durata de viata a bateriei, aceste miniproiectoare au baterii care pot tine 1 ora sau ceva mai mult si pot fi reincarcate in 4 ore sau mai putin. Din nefericire, nu toate pico-proiectoarele au baterii detasabile, asa ca nu iti vei putea inlocui bateria cu o alta, in timp ce este la incarcat.