Primul telefon al copilului – la ce varsta?

0 Shares
0
0
0

O problema in care intelepciunea generatiilor trecute nu ii poate ajuta pe parintii anului 2018 este decizia de a-i cumpara copilului telefon, iar in cazul in care decizia este in favoarea achizitiei, varsta potrivita pentru a face acest lucru, precum si tipul de telefon.

In aceasta chestiune, spre deosebire de alte teme cu privire la parenting, nu putem apela la traditia din cadrul familiei, ceea ce am invatat la randul nostru de la parinti, felul in care am fost noi crescuti, etc.

Nu pentru ca ar fi o abordare gresita (existand multe studii ce confirma faptul ca atunci cand devin parinti adultii tind sa imite educatia primita la randul lor in copilarie) ci pentru ca fiind o inventie recenta, telefonul a devenit accesibil copiilor doar in ultimii ani.

Daca acum 15-20 de ani telefonul era doar un mijloc de comunicare, iar mobilul oferea doar avantajul protabilitatii, telefoanele inteligente aparute in ultimii ani ofera si avantajul accesului la internet, ce poate avea o influenta pozitiva sau negativa asupra copilului, in functie de scopul in care este folosit.

In decizia asupra varstei potrivite pentru primul telefon al copilului trebuiesc luati in considerare mai multe aspecte, cum ar fi:

Cat este de responsabil? In cazul in care observati ca nu are grija de lucrurile sale in general, puteti presupune ca nu va avea grija nici de telefon pe care este posibil sa il zgarie, scape pe jos, piarda, etc.

Astfel, daca ii cumparati un iPhone 6 puteti sa va asteptati in scurt timp si la o schimbare display iphone 6. Daca doriti totusi cu orice pret sa ii achizitionati un telefon, ar fi recomandat un model mai ieftin sau second hand, pentru a diminua impactul financiar asupra bugetului familiei.

Cata nevoie are de el? Doar pentru ca merge la scoala, sau ceilalti copii au deja si ei un telefon nu este un motiv suficient pentru o astfel de achizitie. Daca insa aveti un program incarcat si v-ar ajuta in comunicarea cu el sau petrece mult timp departe de casa ( in grija bunicilor, after-school, activitati sportive, etc) poate fi util un telefon.

Eventual va puteti asigura ca planul tarifar ales la abonament sau Prepay nu include acces la internet si insistuiti restrictii pentru a nu va trezi cu surprize financiare in momentul primirii facturii.

Cu toate acestea, orice activitate petrecuta departe de casa se va intampla cel mai probabil in preajma unor adulti ce pot fi contactati in cazul in care aveti nevoie sa luati legatura cu copilul, astfel ca acest argument nu este neaparat suficient.

La ce il va folosi? Jocurile pe telefon pot contribui si ele ca orice alta forma de joc la dezvoltarea intelectuala a celui mic, insa pentru a nu da nastere unei dependente este bine ca timpul petrecut cu telefonul in mana sa fie atent supervizat si dozat de-a lungul zilei.

Nu exista deci o formula pentru aflarea varstei ideala, fiecare copil avand povesti de viata si nevoi diferite, insa parintii pot lua printr-o analiza atenta a situatiei cea mai buna decizie, ei cunoscandu-si cel mai bine copilul.

0 Shares
You May Also Like