Pesta porcina in Romania

0 Shares
0
0
0

Pesta porcina in RomaniaChiar daca pare greu de crezut pentru unii, agricultura este unul dintre cele mai frumoase domenii. E placut sa culegi recolta din propria ta parcela de pamant, e placut sa scoti profit de pe urma agriculturii, e placut sa cresti de mici animalele si multe alte activitati pe care le-ar putea spune orice persoana care lucreaza intr-un astfel de domeniu.

Mai nou e si usor sa fii agricultor, datorita utilajelor moderne. Poti cumpara diverse masinarii care sa-ti lucreze pamantul, un aparat de muls vaci de la Proagricol sau diverse tipuri de unelte moderne.

Sa ai un aparat de muls vaci nu mai este o noutate printre agricultorii fermieri. Conform normelor europene, un astfel de aparat trebuie sa existe in fiecare ferma. Chiar daca la inceput fermierii nu erau multumiti cu astfel de reguli, folosind mulgatoarele au vazut cat de utile si igienice sunt. Poti cumpara aparate de muls vaci de pe Proagricol.ro. Mulsul va fi mai placut, mai igienic, iar efortul depus va fi mai mic.[adsenseyu1]

In fermele din tara noastra nu exista doar vaci. Mai sunt si ferme de cai, capre sau porci. Aceste animale trebuie ingrijite cu atentie si ferite de bolile ce ar putea aparea.

In ceea ce priveste fermele de porci, cea mai mare spaima pentru fermieri o reprezinta pesta porcina. Aceasta boala este deosebit de periculoasa. Virusul care provoaca pesta porcina este transmis in mod direct prin 2 cai. Fie animalele infectate iau contact cu cele sanatoase, fie prin contactul mistretilor excretori de virus. In ceea ce priveste modul indirect de transmitere a bolii, vorbim de cazurile in care porcii sunt hraniti cu resturi de la bucatarie ce contin carne a carei origine nu o cunoastem, prin vectori biologici, prin secretii sau excretii de la animalele care sunt bolnave sau de la cadavre.

Din fericire, in Romania aceasta boala nu a patruns inca si speram nici sa nu patrunda. In alte tari, precum Georgia, Armenia, Azerbaijan sau Rusia, boala a fost semnalata intre anii 2007 si 2008. Primele trei tari au scapat de acest virus, Rusi insa, inca se lupta cu inlaturarea acestei boli. Mai recent, si anume in 2012 a fost gasit un focar de boala in Ucraina, iar in 2013 in Belarus.

[adsenseyu1]

Cum se manifesta aceasta boala? In primul rand, se accentueaza gradul de mortalitate in randul porcinelor. Acestea fac febra pana la 42 de grade Celsius, prezinta roseata sau invinetirea pielii in diferite zone ale corpului, cum ar fi marginile urechilor, varful picioarelor, abdomen sau piept.

De asemenea, animalele nu mai au pofta de mancare, se impleticesc la mers, au stari de voma, diaree si urdori la ochi. In cazul in care semnalati astfel de cazuri, trebuie sa va adresati de urgenta unui veterinar, care mai apoi va sti cui sa se adreseze.

Din cauza faptului ca aceasta boala a ajuns si in tarile din Europa apropiate oarecum de Romania, cum ar fi Polonia sau Lituania, autoritatile au declarat stare de alerta. Patrunderea in tara a pestei porcine ar duce la pierderi economice uriase, pierderi care nu sunt de dorit in nici un caz, mai ales avand in vedere situatia economica actuala a Romaniei.

0 Shares
You May Also Like