Cat de utila este o miniherghelie de cai putere

Share Button

Cat de utila este o miniherghelie de cai puterePrima tinerete am trait-o la oras  intr-un apartament comun , al unuia din nenumaratele blocuri construite de Ceausescu pentru copiii taranilor , dornici sa lucreze in fabrici si uzine.

Dupa decembrie 89 s-a ales praful de aceste fabrici si uzine si am ramas fara munca , asa ca am vandut apartamentul si m-am mutat la casa , in zona rurala.

Casuta cumparata are o suprafata de teren de vreo trei mii de metri patrati. Primul lucru ce voiam sa-l cumpar era un motocultor. Pe vremea aceea , nu era o oferta atat de mare de motocultoare ca in ziua de azi.

Nu erau nici sumedenia de supermarket-uri de bricolaj  ,care au aparut ca si ciupercile dupa ploaie , la periferia marilor orase.

Ca sa nu mai vorbesc de inmultirea magazinelor online de profil , dintre care nu pot sa nu amintesc websiteul http://motocultoare-motosape.blogspot.com unde la ora asta , gasesti cele mai performante motocultoare , cu cel mai bun raport pret-calitate.

Tin minte si acum cat de greu a fost la inceput , cand mi-am cumparat primul motocultor. Aveam de ales doar intre trei tipuri de motocultoare dar eram foarte nehotarat. In mare erau asemanatoare , doar motoarele ce angrenau mecanismul erau diferite.

Am ales un motocultor cu motor de Honda , de cinci cai putere care avea baia de ulei separat de rezervorul de benzina. Am fost inspirat , acest utilaj fiind si acum functional , dupa mai bine de un deceniu. Dar ce sa va povestesc , greul abia acum incepea.

Nefiind obisnuit cu astfel de “scule”, neavand cartea tehnica tradusa in limba romana , a trebuit sa chem un vecin , posesor de drujba , sa ma ajute la descifrarea tainelor unui motocultor , reprezentand o raritate pentru membrii comunitatii.

Tin minte si acum teama cu care trageam de sfoara demarorului , nu cumva sa n-o rup.Apoi grija de a cantari cu seringa , la miligram , cantitatea de ulei de motor necesara unei functionari optime , singurul lucru pe care reusisem sa-l descifrez din cartea tehnica a utilajului.

Nu uit nici scartaitul strident ce a speriat toti vecinii , dupa ce am pus motocultorul la treaba. Nu-i pusesem ulei de transmisie in partea de jos a reductorului , parte ce angrena frezele care discuiau pamantul. Era obligatoriu sa umpli cu ulei T90”nuca” de langa axa frezelor.

Dar , cum spune romanul , nevoia te invata asa ca in scurt timp am invatat toate secretele acestei “miniherghelii”de cai putere , devenind amicul preferat al tuturor vecinilor , dornici de a scapa de caznele desfundarii gradinilor cu cazmaua. Stim bine ce drag de sapa are romanul.

In doi ani , pot spune ca mi-am scos banii pe aceasta “bijuterie”agricola , numai din prestatiile efectuate in gradinile majoritatii vecinilor din zona . In concluzie , sfatul meu pentru oricare posesor de gradini de dimensiuni mijlocii este sa-si cumpere neaparat un motocultor si viata lui va avea transformari benefice.

Alte stiri actuale :

1. Agricultura României dă cea mai importantă bătălie pe graniţă
2. Un fermier, păgubit cu mii de euro de funcţionarii APIA
3. Cu ce bani modernizăm agricultura?
4. Italienii au aproape un sfert de milion de hectare în România
5. „Agricultura şi Dumnezeu ne salvează!”
6. Ce înseamnă de fapt alimente ecologice
7. Fermierii: Noua lege privind vânzarea terenurilor agricole încurcă piaţa funciară

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.