Pensiunea Brandeberg – de ce sa vizitezi castelul Bran?

Pensiunea Brandeberg – de ce sa vizitezi castelul Bran?

0 Shares
0
0
0

Daca, pentru dvs., Castelul Bran este doar despre vampiri si personaje mitice, atunci puteti trece si peste acest articol sau va puteti caza la pensiunea Brandeberg pentru a vedea si descoperi totul despre acest castel si despre istoria noastra. Deoarece Castelul Bran este in cele din urma o magnifica cetate medievala, regina Maria l-a transformat intr-o resedinta regala speciala, una dintre favoritele ei, in anii de dupa primul razboi mondial.

In timp ce multi dintre vizitatorii care se prezinta in numar mare, facandu-l cel mai vizitat atractie din Romania, merg in cautarea legendei Dracula, castelul nu are nimic de-a face cu faimosul roman al lui Bram Stoker. Este un loc minunat inde iti poti imagina secole de lupte medievale si vremuri trecute ale gloriei regale, cand cea mai iubita regina a Romaniei l-a transformat intr-o casa.

Pensiunea Brandeberg – de ce sa vizitezi castelul Bran?

Inceputurile medievale

Cetatea Branului a fost mentionata pentru prima data in secolul al XIV-lea, dar o constructie mai veche exista probabil in aceeasi locatie. Bucurandu-se de o locatie strategica, la granita Transilvaniei cu Romania de Sud, cetatea a controlat ruta comerciala care leaga cele doua provincii istorice, dar si Imperiul Otoman cu Europa Centrala si de Vest.

Avand in vedere riscul de atacuri asupra convoielor comerciale, dar si amenintarea constanta a Imperiului Otoman, cetatea a fost destinata sa serveasca o functie militara in afara de rolul sau de punct de frontiera.

Construita intre 1377 si 1382 de catre sasii locali, dupa ce regele Ludovic I al Anjou le-a acordat acest drept, fortareata a ramas pentru perioade lungi de timp sub controlul orasului Brasov, cu cateva exceptii majore. Unul dintre aceste cazuri, la inceputul anilor 1400, cand Mircea cel Batran, bunicul viitorului print Vlad Tepes, au avut dreptul de a folosi fortareata pentru a-si sustine cruciadele anti-otomane.

Nepotul sau a fost, totusi, mai putin dornic sa continue sa acorde comerciantilor privilegiile comerciale din Brasov. Vlad Tepes a atacat Brasovul si a ucis multi negustori sasi, care in schimb au inceput o campanie de defaimare puternica, comparandu-l cu diavolul.

Cetatea a ramas in posesia orasului Brasov pentru secolele urmatoare, insa rolul sau militar treptat a devenit mai putin important, iar pana in 1920 a fost o cladire administrativa. Partial distrusa, cetatea a fost oferita ca un dar Reginei Maria pentru rolul sau cheie in Marea Unire din 1918. A restaurat vechea cetate, transformandu-o intr-una din resedintele sale favorite regale.

Timpuri regale la Castelul Bran

Extrem de talentata si foarte pasionata de arhitectura si decoratiuni, Regina Maria a lucrat cu Karel Liman, arhitectul sef de la Castelul Peles, pentru a transforma fortareata intr-un adevarat castel regal. Construite partial pe o stanca, cu o arhitectura neregulata, fortaretele medievale au lasat totusi putin spatiu pentru o ampla remodelare. Au fost instalate facilitati moderne precum linii telefonice, apa de la robinet, electricitate si un lift.

Regina a pregatit un apartament amplu pentru ea insasi si unul pentru regele Ferdinand, precum si pentru cei mai mici copii ai sai, printul Nicolae si printesa Ileana. In gradina vasta, construise o casa de ceai si diverse case traditionale. A fost adusa si aici o mica biserica de lemn primita ca dar dintr-un sat din Transilvania.

0 Shares
You May Also Like