Obezitatea, afectiunea pe care este mai bine sa o previi decat sa o combati

Obezitatea, afectiunea pe care este mai bine sa o previi decat sa o combati

0 Shares
0
0
0

Grija fata de corpul nostru trebuie sa fie mereu o prioritate.

Exista persoane obeze in toate categoriile de varsta si in toate categoriile sociale. In ultimii ani tot mai multi copii sunt sufera de obezitate fapt care ii traumatizeaza intr-o oarecare masura indirect.

Faptul ca traim in societatea moderna nu inseamna ca trebuie sa facem abuz pentru ca avem totul la indemana.

Reclama, sufletul comertului este foarte ispititoare si a ajuns un trend sa consumi anumite alimente.
Obezitatea, afectiunea pe care este mai bine sa o previi decat sa o combati

Intalnirile la McDonald sau la diverse fast food-uri sunt deja un stil de viata. In randul elevilor, clasicul pachet de acasa este inlocuit cu un hamburger sau un produs de panificatie.

Nu interzice nimeni consumul tuturor alimentelor care exista, insa la un moment dat unele lucruri creaza dependenta. Daca bei un pahar de Cola timp de cateva zile, dupa alte cateva zile in care nu mai consumi, vei simti o nevoie acuta de ceva, vei simti ca iti lipseste ceva si vei avea tendinta sa mananci din toate sau sa bei de toate doar ca sa satisfaci o pofta de care nu esti sigur pentru ce este.

O asa numita lege a obezitatii spune ca tot ce mananci inafara nevoilor imediate de energie, se transforma in grasime.

Oamenii se ingrasa atunci cand consuma alimente in cantitati mai mari decat este necesar si de cat este capabil corpul sa arda.

Se pare ca mancarea sanataoasa este foarte putin promovata si unele mame se lupta cu morile de vant atunci cand incearca sa mentina un meniu sanatos copilului. Aceste este tentat de fiecre data sa manance tot ce vede la televizor sau la altii copii.

Lupta impotriva obezitatii se pare ca a devenit globala. In anul 2014 peste 600 de milioane de oameni de pe globul pamantesc erau declarati obezi.

Se pare ca in tarile in curs de dezvoltare se inregistreaza o rata de crestere a obezitatii cu 30 % mai mare decat in cazul tarilor dezvoltate.

La nivel mondial, din pacate, obezitatea ocupa un loc printre cele cinci dedicate riscurilor de decese.

Atata la adulti cat si la copii o alimentatie necorespunzatoare este asociata cu un stil de viata sedentar, fapt care duce la aparitia supraponderabilitatii si respectiv a obezitatii.

In acest sens, un plan riguros de recuperare ar trebui sa inceapa pe mai multe nivele.

Obezitatea poate fi exogena, si se refera la obezitatea determinata de alimentatia excesiva, si poate fi endogena si se refera la obezitatea care apare in urma unor tulburari ale glandelor endocrine sau ale unor centri nervosi din hipotalamus.

Obezitatea, se datoreaza atat consumului de mancare cat si lipsei de exercitiu fizic si miscare.

Boli precum diabetul sau afectiunile vasculare sunt desul de intalnite in randule persoanelor obeze.

In acest sens oamenii supraponderali sau obezi au predispozitie de doua ori mai mare sa faca diabet zaharat de tip II.

Pierderea in greutate ajuta la controlul diabetului poate reduce riscul dezvoltarii acestui tip de diabet sau poate ajuta la controlul zaharului in sange.

Se pare ca sunt asociate cu obezitatea si cateva tipuri de cancer. Femeile se pot confrunta in acest sens cu cancerul de uter, vezica biliara, ovare sau colon.

In cazul barbatilor riscul de cancer este la nivelul prostatei si intestinelor.

Depistarea si tratarea obezitatii infantile are un rol hotarator in dezvoltarea ulterioara a adultului. Afectiunile asociate obezitatii au urmari grave in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului.

In acest sens, consilierea psihologica si scaderea in greutate sunt principalele lucruri de urmarit atunci cand este vorba de obezitate infantila.

Din pacate tot mai multti copii se cnfrunta cu aceasta afectiune, iar in tara noastra se pare ca se afla pe locul 3 in Europa la obezitate infantila.

Desi mareste riscul aparaitiei unor afectiuni fizice si mentale, unele persoane constientizeaza foarte greu ca au nevoie de ajutor specializat.

Alimentatia si stilul de viata sedentar sunt principalele cauze care duc la obezitate.

In unele cazuri obezitatea este rezultatul unor interactiuni dintre factorii de mediu si genetica. Genele raspunzatoare de controlul apetitului si metabolismului predispun la obezitatea atunci energia este practic nefolosita.

Se pare ca rata obezitatii creste la nivel global, desi initial era considerata o boala a tarilor dezvoltate.

0 Shares
You May Also Like