Nokia - istoria unui brand renumit

Nokia – istoria unui brand renumit

0 Shares
0
0
0

Renumitul brand Nokia a fost liderul mondial in ceea ce priveste comunicarea mobila.

Istoria Nokia incepe in jurul anulului 1865, in sud – vestul Finlandei.

Fredrik Idestam infiinteaza o mica fabrica de hartie in zona Tamerrkoski, pe maurile apei Nokianvirta.

Pana in anul 1967 fabrica se dezvolta si devine in timp o adevarata putere industriala.

Nokia - istoria unui brand renumit

In anul 1898 are loc o fuziune cu un producator de de cauciucuri care dupa putin timp va produce cauciucuri sub numele Uzinele Finlandeze de cauciuc, devenind ulterior divizie producatoare de cauciuc din cadrul Nokia.

In anul 1912 se infiinteaza Uzinele Finlandeze de cabluri si se pare ca aceasta a fost intrarea lui Nokia in lumea electronicelor.

In urma acestei fuziuni, in anul 1967, ia fiinta Nokia Corporation.

In perioada cuprinsa dintre anii 1969 si 1991 Nokia face primii pasi in ceea ce priveste deschiderea unor orizonturi de telefonie mobila alaturi de intreaga suita de branduri europene. Chiar daca piata europeana de telecomunicatii a facut primii pasi inspre reglementare, si retele mobile noi se extind in ceea ce priveste acoperirea globala, Nokia reuseste sa se ridice si sa ajunga in fruntea industriei.

In anul 1979 Nokia se asociaza cu Salora, un producator finlandez de televizoare si astfel ia nastere o companie de radiofonie cu numele de Mobira Oy.

In anul 1982 Nokia produce prima centrala telefonica digitala cu numele Nokia DX200, in contextul existentei primei retele de telefonie mobila din lume inca dinainte cu un an. In anul 1981 a fost creata aceasta, sub numele NMT, Nordic Mobile Telephone. Practic aici a fost inceputul erei telefoniei mobile.

Dupa nu mai putin de doi ani, in anul 1984 Nokia lanseaza un dispozitiv, sub forma unui telefon portabil, pe care il numeste destul de inspirat Mobira Talkman.

Dupa inca trei ani de cercetari riguroase si experimente, Nokia reuseste sa aduca pe piata incepand cu anul 1987 un telefon de dimensiuni reduse Mobira Cityman. Prin acesta Nokia a facut primul pas in lansarea primului sau telefon NMT. Telefonul era destul de mic luand in considerare timpul lui, de aceea a fost numit handheld, adica portabil, de tinut sau de purtat in mana.

Probabil GSM este o abreviere cu care deja a luat contact toata lumea. Si chiar daca unii nu stiu exact ce inseamna, cunosc ca face referire la telefonia mobila.

Aceasta abreviere provine de fapt de la sintagma Global System for Mobile Communication adica sistem global pentru comunicatii mobile si initial se numea Groupe Special Mobile.

GSM practic reprezinta standardul telefoniei mobile sau celulare, atribut care se refera la dispozitivele fara fir care prin semnale radio permit interceptarea de semnale si sunt capabile sa realizeze o legatura indiferent la ce distanta.

Incepand cu anul 1992 Nokia face cel mai maret pas si cel mai important si incepe sa se axeze si sa se concentreze pe telecomunicatii, o strategie care s – a dovedit a fi extrem de eficienta in evolutia companiei.

Astfel, spre sfarsitul deceniul Nokia are privilegiu de a deveni lider mondial in urma dezvoltarii explozive in ceea ce priveste sectorul GSM.

Anul 1992 a fost de un real si adevarat succes pentru companie, prin aducerea pe piata a binecunoscutului telefon Nokia 1011, primul terminal GSM al companiei.

Dupa aproape patru ani iese pe piata Nokia Tune primul terminal care avea instalata o secventa muzicala, devenita dealtfel si emblema Nokia. Acesta era telefonul Nokia 2100.

Daca nu stiati, primul apel prin satelit realizat in lume a fost initiat de pe un telefon Nokia.

Anul 1998 aduce oficial laurii brandului Nokia prin instituirea sa ca si lider mondial in industria de telefonie mobila.

In anul 1999 Nokia 7110 aduce internetul mobil prin WAP si are privilegiul de a fi primul telefon din lume care sa poata realiza acest lucru.

Conform unor statistici in anul 2005 Nokia a reusit sa vanda un numar de un miliard de telefoane. Telefonul cu numarul 1 miliard a fost cumparat in Nigeria.

Probabil exista inca pasionati de brandul Nokia care isi amintesc cu nostalgie toate tipurile de telefoane sub acest nume si care ofteaza amintindu – si cate de usor era de manevrat un telefon sau cat de mult tinea incarcat.

Exista magazine care inca detine piese diverse pentru telefoane de toate felurile, cum de exemplu o mufa incarcare Nokia sau diverse alte accesorii.

0 Shares
You May Also Like