Mentenanta si folosirea in siguranta a usilor de garaj

0 Shares
0
0
0

Mentenanta si folosirea in siguranta a usilor de garajMentenanta usilor de garaj este descrisa in general in instructiunile livrate de catre producatorii acestora si de obicei reprezinta verificarile periodice pentru functionarea corecta, inspectia vizuala a diferitelor subansamble si lubrificarea (daca este cazul), pe care trebuie sa le efectuati la perioadele recomandate, pentru a va asigura ca aveti o usa functionala, intretinuta corect.

Cele mai sigure usi le puteti gasi la Gunther-Tore Romania.

Siguranta.

Usile de garaj pot cauza raniri sau daune proprietatii in general (inclusiv daune costisitoare asupra usii in sine) in cateva moduri posibile.

Majoritatea cauzelor ce implica ranirea implica usile slab intretinute sau chiar stricate, puncte de rezistenta care s-au defectat, forta setata incorect (pentru deschizatorul electric sau motor), incercarile de reparare a usii efectuate de catre neprofesionisti, fara instrumentele necesare si fara cunostintele de rigoare sau destinderea necontrolata a arcului de tensiune (la sistemele cu arcuri de extensie).

[adsenseyu1]

O usa de garaj cu un arc rupt sau unul de putere neadecvata, se poate rupe. Deoarece masa efectiva a usii creste pe masura ce sectiunile acesteia sunt transferate la orizontala sau verticala (in functie de dispunerea si de sistemul de inchidere/deschidere ale acesteia), in timp se poate accelera degradarea si in final stricarea totala a usii respective, mai ales daca nu este inspectata frecvent si nici nu beneficiaza de mentenanta completa.

De exemplu, o usa de garaj cu deschidere verticala aflata in cadere libera din cauza unui arc rupt, poate cauza raniri grave sau chiar moartea in anumite cazuri. De aceea, recomandam sa verificati cel putin lunar sistemul complet al usii si punctele acestuia cele mai expuse la degradarea in timp, pentru a mentine siguranta ansamblului in sine, dar si cea fizica a dumneavoastra si a familiei.

Sectiunile si roller-ele din cadrul usilor de garaj, reprezinta puncte de ciupire (pinch points) care pot afecta siguranta celor ce manipuleaza usile, de aceea copiii nu trebuie lasati niciodata in preajma unei usi de garaj in miscare (la inchidere sau la deschidere). La usile de garaj operate manual, manerele trebuie montate vertical, pentru o orientare la verticala a mainii in timpul actiunii de miscare a usii.

Mecanismele de inchidere sau deschidere ale usilor, pot trage sau impinge o usa de garaj cu o forta destul de mare, astfel incat aceste pot cauza raniri grave sau chiar moartea daca oamenii sau animalele sunt prinse in aceste ansamble in timpul functionarii.

[adsenseyu1]

Toate deschizatoarele moderne sunt echipate cu “setari de forta” ce fac usa sa intre intr-o miscare inversa, atunci cand usa “detecteaza” o rezistenta semnificativa, ce i se opune in actiunea de inchidere sau deschidere.

De exemplu, toate usile de garaj vandute in Statele Unite dupa 1992, sunt prevazute cu sistemul “safety eyes”, construit din anumiti senzori pentru prevenirea inchiderii usii, daca aceasta este obstructionata de un anumit obiect (poate fi si o persoana, animal, etc.).

Setarile de forta ar trebui sa opreasca mecanismul de inchidere al usii, atunci cand senzorii depisteaza o forta de rezistenta de aproximativ 9 kg. Acesti senzori trebuie instalati la maximum 15 cm deasupra solului. Cele mai multe tipuri de raniri si orice daune provocate usilor, pot fi evitate daca se tine cont de aceste metode de precautie.

0 Shares
You May Also Like