Calculatoarele refurbished, chiar daca nu mai sunt noi, trebuie sa dispuna de software original, cum ar fi cd-urile de instalare a driverelor importante, cd pentru recovery, eventual manual de utilizare sau orice altceva a venit cu laptopul, de la producator.
Este foarte important sa-ti transferi garantia ramasa pe numele tau, daca este cazul.
Intotdeauna verifica conectivitatea (mai ales cea la internet). Probeaza daca laptopul se conecteaza usor la internet, daca are o placa de retea wireless, cat de bun este semnalul si daca poate pastra constant o conexiune stabila.
Observa si cate porturi usb sunt disponibile (acestea se afla localizate in general in spatele si pe lateralele laptopului) si verifica-le functionalitatea, poti folosi un stick usb pentru asta.
[adsenseyu1]
Cumpara un calculator/laptop durabil, chiar daca este refurbished. In general firma Apple construieste pc-uri si laptopuri foarte durabile. Lenovo iarasi, este un brand mare ce merita investigat.
In acelasi timp, gandeste-te ca branduri renumite cum ar fi Dell, pot fi cumparate noi pentru o suma putin mai mare decat aceleasi laptop-uri folosite. Firma Sony are si ea laptopuri de calitate, durabilitatea acestora este in schimb ceva mai mica, ca in cazul brandurilor mai sus amintite.
Totusi sunt foarte atractive si de obicei vin insotite de software de calitate. Daca vrei sa fii sigur de durabilitatea laptopului sau pc-ului achizitionat, alege intotdeauna unul din clasa business.
Acestea sunt testate mult mai mult decat laptopurile obisnuite inainte de a fi vandute si sunt construite din materiale de calitate ridicata (unele chiar din metal), cu tastaturi mecanice, protectii suplimentare la umiditate si la praf, etc.
Nu plati foarte mult. Inainte de a te decide sa cumperi un laptop refurbished, incearca sa-i stabilesti o valoare estimata maxima. Exista site-uri sau forumuri cu reputatie in acest sens si le poti folosi cu incredere pentru a vedea cat ar trebui sa coste configuratia aleasa de tine.
Fii constient de riscurile la care te expui, atunci cand alegi sa cumperi laptopul sau pc-ul de la o persoana fizica si nu de la un retailer important.
[adsenseyu1]
De obicei, retailerul va cere o suma ceva mai mare pentru aceeasi configuratie, dar probabil ca iti va oferi si o minima garantie si siguranta folosirii unui card de credit, aceste cazuri nefiind in general valabile, atunci cand achizitionezi de la o persoana fizica.
Software-ul este foarte important. Trebuie sa ai in vedere ca majoritatea licentelor software nu permit copierea sau revanzarea programelor. In acelasi timp, te afli in afara legii in aproape orice stat, daca decizi sa folosesti software piratat.
Deci asigura-te ca in momentul achizitionarii, ai verificat foarte bine si licentele instalate pe laptop. Daca doresti sa iti cumperi propriul software licentiat, vei avea propria licenta ce iti ofera beneficiile de a obtine si un disc de back-up, suport tehnic indelungat si optiunea de a cumpara upgrade-uri pentru softul in cauza, acestea fiind in multe cazuri chiar gratuite.
In cazul in care laptopul achizitionat, este gol (cu hard discul formatat), minimul de soft licentiat pe care ar trebui sa-l achizitionezi este un sistem de operare Windows, o suita antivirus (dar poti folosi cu incredere si una de tip free) si suita Microsoft Office, existand si pentru aceasta variante si versiuni free.