Reteaua Elrond este o platforma extrem de scalabila, ultra-rapida si sigura, construita pentru crearea de aplicatii distribuite. Folosind tokenul nativ Elrond (EGLD), blockchain-ul Elrond creeaza noi cazuri de utilizare inovatoare pentru „noua economie a internetului”.
De la lansarea retelei principale a retelei in iulie 2020, introducerea facilitatilor de staking Elrond si a aplicatiei Maiar a dus la un val urias de adoptare a platformei. Dar, ce este Elrond si cum functioneaza Elrond? Ei bine, suntem aici sa discutam doar despre asta!
In acest articol, vom descoperi de ce Reteaua Elrond a inregistrat o crestere uriasa a popularitatii. Vom arunca o privire la tehnologia si infrastructura operationala care face ca blockchain-ul Elrond sa fie atat de competitiv. De asemenea, vom analiza diferitele roluri jucate in cadrul retelei si modul in care jetonul Elrond (EGLD) se potriveste in ecosistemul Elrond. In cele din urma, vom descoperi ce are de oferit aplicatia Maiar si ce ne rezerva viitorul retelei Elrond.
Este esential sa va faceti propria cercetare inainte de a investi in orice proiect de criptomoneda. Daca inca nu ati investit in cripto, asigurati-va ca ati vazut cursul Crypto Basics la Ivan on Tech Academy. Aici, veti invata cum sa creati un cont cu unul dintre cele mai reputate schimburi, plus invatati cum sa tranzactionati si sa stocati monedele in siguranta.
Mai mult, pentru un tutorial ghidat video despre inceperea cu finantarea descentralizata, consultati cursul DeFi 101! De asemenea, nu uitati sa consultati cursul de Analiza tehnica 101 pentru a afla despre psihologia pietei si cum si cand sa cronometrati tranzactiile. Puteti gasi acest lucru si multe altele la Ivan on Tech Academy!
Ce este Elrond?
Elrond este un blockchain super-rapid, foarte sigur si scalabil, care ajuta companiile si persoanele fizice sa beneficieze de „noua economie a internetului”. Folosit de companiile din intreaga lume, Elrond ofera o cale simpla catre noul peisaj financiar digital. Blockchain-ul Elrond este de pana la 1.000 de ori mai rapid decat multe blockchain-uri concurente. In plus, posibilitatile de scalabilitate sunt fara precedent.
Elrond introduce lumea in noua paradigma financiara tehnologica in curs de dezvoltare, cu Reteaua Elrond in centrul acestei initiative. De asemenea, Elrond are mai multe caracteristici cheie. Acestea includ guvernanta, miza, contractele inteligente, recompensele validatorului si tranzactiile.
Jetonul Elrond (EGLD)
EGold nativ sau Jetonul Elrond Token (EGLD) este punctul central al retelei Elrond. Folosit ca depozit de valoare si mediu de schimb, tokenul EGLD este folosit si pentru plata taxelor de tranzactie atunci cand interactioneaza cu blockchain-ul Elrond. La randul lor, aceste taxe sunt folosite si pentru a plati validatorii pentru securizarea retelei si furnizarea de servicii.
Pana in iulie 2020, Elrond a folosit tokenul ERD, acum invechit, in intreaga retea Elrond. De atunci, jetonul EGLD a cunoscut o actiune uriasa a pretului dupa o redenominare de 1.000:1 a activului dupa lansarea retelei principale.
De la inceputul anului 2021, capitalizarea pietei proiectului Elrond Network a inregistrat o crestere de 10 ori. Mai mult, proiectul a cunoscut o dezvoltare continua inca de la inceputurile sale in 2018, ceea ce este de bun augur pentru viitorul jetonului EGLD! Daca doriti si mai multe detalii tehnice si sa aflati despre avantaje tehnice ale retelei Elrond, nu ezitati sa consultati aceasta postare oficiala pe blog care prezinta Arhitectura Elrond si Setul de instrumente pentru dezvoltatori Elrond. Pentru a numi doar cateva, aceste inovatii includ contracte inteligente cu 30% gaz sub forma de redevente, conturi inteligente, jetoane care sunt incorporate in protocol si multe altele!
Tehnologia Elrond
Exista mai multe elemente cheie ale tehnologiei din spatele retelei Elrond care au permis proiectului sa prospere. Printre acestea se numara:
Adaptive State Sharding
Pentru a optimiza sharding-ul blockchain, trebuie utilizate beneficiile celor trei tipuri principale de sharding. Acestea sunt Stare, Tranzactii si Retea. Pentru a permite un debit substantial pe blockchain-ul Elrond, este utilizat un mecanism „Adaptive State Sharding”. Acesta imbina cele trei tipuri de sharding intr-o solutie de sharding flexibila, de inalta performanta, pentru comunicare optima si procesare paralela.
Secure Proof-of-Stake
Noul mecanism de consens „Secure Proof-of-Stake” a fost propus de Elrond pentru a reduce risipa de calcul si pentru a oferi evaluari de eligibilitate pentru miza folosind un instrument de selectie aleatorie a validatorului. La fel ca mecanismul de consens Byzantine Fault Tolerance (BFT), Secure Proof-of-Stake utilizeaza esantionarea aleatorie a grupurilor de consens pentru a mentine securitatea optima a retelei. Acest lucru re-amesteca efectiv nodurile in mod aleatoriu intre fragmente, asigurand echilibrul intre toate fragmentele din cadrul retelei Elrond.
Elrond VM
Construita pe WebAssembly (Wasm), Elrond Virtual Machine (VM) este un „motor inteligent de executie a contractelor” care mareste numarul de limbaje de programare care pot fi utilizate de dezvoltatorii de contracte inteligente. Elrond VM permite dezvoltatorilor sa creeze contracte inteligente cu limbajul pe care il folosesc cel mai mult. Acesta poate fi apoi compilat pe WASM si usor identificat si reparat, in caz de erori.
Structura retelei Elrond
Pe langa tehnologia din spatele retelei Elrond, infrastructura are, de asemenea, un rol important in succesul adoptarii sale.
Shard-uri (Fragmente)
Fragmentele sunt „partitii mai mici ale retelei Elrond” care ajuta la scalare. Fiecare shard trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru starea si procesarea tranzactiilor pentru a optimiza eficienta shard-urilor care ruleaza in paralel.
Metalant (Metachain)
Functionand in propriul shard special, Metachain-ul este un blockchain care nu prioritizeaza procesarea tranzactiilor. Mai degraba, notarizarea blocurilor de fragmente si finalitatea antetului, comunicarea intre fragmente si stocarea registrului validatorului sunt responsabilitatile principale ale Metachain-ului. De asemenea, Metachain-ul este folosit pentru a declansa noi epoci, pentru a distribui si reduce recompense si pentru a procesa provocarile pescarilor.
Noduri
Un nod este un dispozitiv, cum ar fi un computer sau un smartphone, de exemplu, care transmite mesajele primite de la partenerii sai folosind clientul Elrond. Nodurile vin sub diferite forme. Acestea includ noduri validatori, observatori si pescari. Fiecare nod ofera cantitati diferite de asistenta retelei Elrond. Ca atare, recompensele sunt distribuite nodurilor proportional cu cantitatea de securitate pe care o ofera retelei.
Pentru cititorii interesati sa construiasca pe reteaua Elrond fara experienta in blockchain, Ivan on Tech Academy va ajuta! Incepeti cu cursul nostru Ethereum Smart Contract Programming 101 pentru a invata elementele de baza ale limbajului de programare Solidity. Apoi, puteti folosi cursul Ethereum Smart Contract Programming 201 pentru a afla cum sa va implementati propriul schimb descentralizat (DEX)! Alternativ, incercati cursul nostru Ethereum dApp Programming, care acopera sfaturi de dezvoltare end-to-end pentru a afla cum sa proiectati si sa implementati propria aplicatie descentralizata (dApp) pe Ethereum. Toate aceste abilitati de programare sunt transferabile catre Elrond. Alaturati-va celor peste 30.000 de studenti de la Ivan on Tech Academy astazi!
Noduri de retea Elrond
Elrond se bazeaza pe o retea de noduri pentru a mentine operational ecosistemul blockchain. Mai jos sunt cele trei tipuri principale de noduri din cadrul retelei Elrond si rolurile pe care fiecare dintre ele le joaca in securizarea retelei.
Validatori
Nodurile de tip Elrond Validator sunt responsabile pentru procesarea tranzactiilor si securitatea retelei folosind mecanismul de consens Secure Proof of Stake. Facand acest lucru, validatorii castiga taxe de tranzactie si recompense, ceea ce poate fi o modalitate buna de a castiga un venit pasiv cu cripto!
Pentru a deveni un nod Elrond Validator, trebuie mai intai sa mizati jetoane EGLD. Acest lucru asigura ca toti potentialii actori rai din retea sunt stimulati sa se comporte bine sau, altfel, isi pierd garantia.
Observatori
Ca membri pasivi ai retelei Elrond, Observatorii servesc drept „interfata de citire si retransmitere”. In plus, nodurile Observator pot alege sa fie noduri Full Observer sau noduri Light Observer. Nodurile Full Observer detin intreaga istorie a blockchain-ului Elrond, in timp ce nodurile Light Observer pastreaza doua epoci din istoria blockchain-ului. Observatorii nu sunt obligati sa mizeze EGLD pentru a participa la retea. Cu toate acestea, aceasta inseamna ca nu primesc recompense pentru participarea la activitatea de retea.
Pescar
Odata ce un bloc a fost propus, nodurile de tip Pescar verifica validitatea blocului provocand actorii rai. In plus, validatorii isi pot asuma rolul de pescar daca nu sunt observatori sau participa la runda actuala de consens.
Elrond Staking
La momentul redactarii acestui articol, miza Elrond se afla in faza 3 a actualizarii retelei principale. Aceasta include actualizari semnificative ale economiei Elrond PoS (Proof-of-Stake). Una dintre primele actualizari de la faza 2 a fost activarea functiei „Manager de delegare”. Acest lucru inseamna acum ca oricine isi poate crea propriul Staking Pool, operand noduri de retea in numele altor participanti. Participantii pot alege sa-si delege jetoanele Elrond (EGLD) pentru a contribui la retea si pentru a castiga comisioane, fara responsabilitatea de a juca un rol in retea.
Din 5 aprilie 2021, Reteaua Elrond si-a crescut numarul maxim de validatori la 3.200. Persoanele care se aflau in Coada Validatorilor de la aceasta data au inceput sa devina Validatori activi, castigand recompense de miza Elrond, pe principiul primul venit, primul servit, din ordinea pozitiei in care s-au alaturat la coada. Lista de asteptare a delegatiei continua inca patru saptamani, in timp ce toti participantii la coada de validare devin activi.
Incepand cu 3 mai 2021, participantii de pe Lista de asteptare a delegatiei nu vor mai castiga 6% APY si vor fi obligati sa gaseasca un furnizor de staking pentru jetoanele lor EGLD pentru a continua sa castige recompense. Alternativ, utilizatorii isi pot anula jetoanele. Mai multe informatii despre noua structura a recompenselor de miza sunt disponibile pe site-ul web Elrond Network, care discuta actualizarea Elrond Staking Phase 3.
Elrond pentru companii
Elrond simplifica pentru companii incorporarea serviciilor blockchain in sistemele existente si sa explorarea de noi modele de afaceri cu „scalabilitate fara precedent, viteza mare si costuri de tranzactie reduse”. In plus, Elrond ajuta companiile sa sporeasca transparenta si securitatea, reducand in acelasi timp costurile si risipa.
Procesul nu ar putea fi mai usor. Pur si simplu aranjati un apel cu un expert Elrond, identificati orice oportunitati de afaceri potentiale sau unice, apoi Elrond creeaza o solutie personalizata care sa se potriveasca nevoilor specifice ale unei anumite afaceri.
De aici, Elrond ajuta companiile sa creeze o linie de timp si sa prognozeze costurile de livrare si productie. Elrond vede apoi si monitorizeaza succesul solutiei de intreprindere, facand orice ajustari dupa cum este necesar.
Maiar
Maiar este o aplicatie mobila dezvoltata de Reteaua Elrond pentru a schimba modul in care trimitem si interactionam cu banii. Produs de blockchain-ul Elrond, Maiar permite utilizatorilor sa creeze un cont securizat de portofel in cateva secunde doar cu numarul lor de telefon mobil.
Stratul de identitate digitala oferit de Maiar functioneaza folosind un protocol care mapeaza numerele de telefon ale utilizatorilor cu o adresa unica de portofel. Aceste adrese de portofel sunt securizate criptografic pe blockchain-ul Elrond, asigurand confidentialitate completa. De asemenea, acest protocol permite utilizatorilor Maiar sa trimita cripto contactelor din agendele lor telefonice.
Spre deosebire de transferurile bancare si traditionale, tranzactiile nu dureaza zile. Maiar ofera o metoda super rapida si rentabila de a trimite bani familiei si colegilor. Mai mult, Maiar nu percepe comisioane mari, evitand intermedii terti intalniti adesea prin infrastructurile traditionale de plata.
Maiar ofera utilizatorilor posibilitatea de a folosi „herotag-uri”. Herotag-urile sunt disponibile datorita unei aplicatii DNS (sistem de nume de domeniu) implementata in reteaua Elrond. Herotag-urile sunt similare cu numele de utilizator care pot fi folosite pentru numele unei marci, al unui site web, al unei organizatii caritabile sau al unei persoane. Acest lucru faciliteaza cautarea destinatarilor ale caror numere nu le aveti.
In fazele initiale de lansare a Maiar, proiectul va suporta o gama limitata de criptomonede. Acestea sunt Elrond (EGLD), Ethereum (ETH) si Binance Coin (BNB). Cu toate acestea, in viitor, platforma isi propune sa faciliteze o serie de alte criptomonede, inclusiv Bitcoin.
Foaia de parcurs
Site-ul web Elrond Network ofera o foaie de parcurs interactiva. Foaia de parcurs arata istoricul actualizarilor si activitatilor finalizate ale proiectului incepand cu 2018. In plus, foaia de parcurs a retelei Elrond ofera o perspectiva a ceea ce ne putem astepta pentru prima jumatate a anului 2021.
In primul trimestru din 2021, Elrond Network a lansat aplicatia Maiar, alaturi de serviciile de staking si finantare descentralizata (DeFi). De asemenea, ne putem astepta sa vedem lansarea unui schimb descentralizat (DEX) pe platforma. Aceasta pe langa implementarea modelului „DeFi 2.0”, plus integrarea serviciului de nume.
Al doilea trimestru pentru Elrond Network pare mai linistit, cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui sa opreasca munca pe care o face echipa Elrond. In T2 2021, ne putem astepta la lansarea interesanta a DeFi Digital Identity. Acest lucru are un potential masiv, deoarece lumea identitatii descentralizate abia incepe sa faca furori. De asemenea, foaia de parcurs al retelei Elrond afirma ca „Interoperabilitatea DeFi” pentru al doilea trimestru este posibila. Exista putine informatii suplimentare disponibile in prezent, cu toate acestea, titlul indica o crestere suplimentara pentru Elrond Network, deoarece platforma devine interoperabila cu alte lanturi si intreprinderi majore.
Rezumat
Elrond Network este un proiect interesant si activ care ofera experiente competitive pentru utilizatorii blockchain. De asemenea, Elrond Network lanseaza aplicatia sa mobila, Maiar, cu integrari de aplicatii DNS (serviciu de nume de domeniu) utilizand in continuare blockchain-ul Elrond.
Ecosistemul Elrond poate gazdui atat persoane fizice, cat si intreprinderi deopotriva! Flexibilitatea, viteza si eficienta blockchain-ului Elrond si a aplicatiilor din cadrul retelei Elrond aduc o crestere continua a adoptarii platformei. Acest lucru se reflecta in valoarea jetonului Elrond (EGLD), atingand o crestere de 10 ori a pretului, la momentul scrierii, din ianuarie 2021.
Pentru o intelegere holistica a integrarii blockchain-ului in sistemele IT centralizate, consultati cursul nostru de masterclass de afaceri Blockchain la Ivan on Tech Academy. Aici, veti descoperi cum tehnologia blockchain este adoptata de industria lantului de aprovizionare cu companii de top de mai multe miliarde de dolari prin cursul nostru Blockchain pentru intreprinderi, inclusiv cazuri de utilizare a Protocolului de baza. In plus, Ivan on Tech Academy va ofera atentie cand vine vorba de a afla despre reglementarile din spatiul FinTech cu cursul nostru FinTech 101. Alaturati-va Ivan on Tech Academy pentru a va gasi jobul perfect in blockchain astazi! De asemenea, nu uitati sa ne urmariti pe Twitter @Academy_IOT pentru a ne impartasi parerile voastre despre Elrond!