Ce este Ripple si cum functioneaza?

Ce este Ripple si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Ripple are a treia cea mai mare capitalizare de piata dintre sistemele de plată electronică. Ce este, cum functioneaza si pentru ce a fost facuta?

Odata ce bitcoin s-a impus ca o moneda viabila care avea potentialul de a ramane pe pozitii, alte criptomonede au inceput sa vina din urma pentru a incerca sa o detroneze.

Cele mai mari doua criptomonede din lume dupa capitalizarea pietei sunt Bitcoin si Ethereum, insa a treia ca marime – Ripple, iese in evidenta. Ce deosebeste reteaua Ripple si ce anume a atras interesul oamenilor, in ciuda faptului ca Bitcoin si Ethereum valoreaza mult mai mult?

Ce este Ripple?

Ripple este o companie, un sistem digital de procesare a platilor si o criptomoneda, cunoscuta si sub numele de XRP. Aceasta este similara cu bitcoin, dar sistemul blockchain al lui Ripple este foarte diferit, iar moneda este detinuta de o singura companie – Ripple – in timp ce bitcoin este minat.

Infrastructura Ripple este conceputa pentru a face tranzactiile mai rapide si mai convenabile pentru banci, deci este o optiune de criptomoneda mai populara pentru institutiile financiare mai mari. In timp ce Ripple este adesea folosita pentru a se referi la criptomoneda XRP, de fapt compania (cunoscuta anterior ca Ripple Labs) este cea care detine cea mai mare parte a XRP. Ripple nu numai ca ofera o serie de sisteme de plata, dar detine aproximativ 60 de miliarde XRP si detine 55 de miliarde intr-un cont escrow. Sunt capabili sa vanda pana la un miliard din acestea pe luna – desi rareori o fac.

Sistemul blockchain al Ripple, RippleNet, ofera intreprinderilor si institutiilor financiare o serie de programe care ajuta la platile transfrontaliere. Acesta include xCurrent (un sistem de procesare a platilor pentru banci), xRapid (permite institutiilor financiare sa minimizeze costul lichiditatii in timp ce folosesc XRP ca punte de la o moneda fiat la alta) si xVia (permite companiilor sa trimita plati prin RippleNet).

Site-ul web al Ripple se mandreste cu zeci de clienti care isi folosesc sistemul blockchain, de la banci mai mici la unele dintre cele mai mari din tara. American Express (AXP) – Get American Express Company Report, de exemplu, a anuntat un parteneriat cu Ripple in 2017, care a permis plati limitate in blockchain de la intreprinderile din SUA catre intreprinderile din Marea Britanie.

De asemenea, Ripple se lauda cu versatilitatea companiei, capacitatea de a ajuta institutiile financiare mari si timpul exceptional de rapid al tranzactiilor. In centrul tuturor acestor lucruri se afla moneda in sine – XRP.

XRP: Ce este moneda Ripple?

XRP, activul digital al Ripple, este capabil sa deconteze o plata in 4 secunde si sa gestioneze 1.500 de tranzactii in fiecare secunda.

Desi Ripple s-a diferentiat de alte criptomonede in mai multe moduri, un mod in care ramane la fel este ca exista o cantitate finita de XRP creata si asta este tot ce va exista. In cazul XRP, exista 100 de miliarde, dintre care 60% sunt detinute de Ripple.

Daca o institutie financiara ar folosi xRapid pentru a ajuta la platile transfrontaliere de la o moneda fiat la alta, XRP este ceea ce este folosit la mijlocul tranzactiei ca lichiditate. Acest lucru face ca Ripple si XRP sa fie putin neobisnuite in lumea criptomonedei: nu este cu adevarat folosita ca moneda, pana la punctul in care CEO-ul Ripple, Brad Garlinghouse, a spus recent in audienta unei conferinte: „Nu ma gandesc la piata activelor digitale. Ma gandesc la experienta clientilor.”

Deoarece atat de multe monede XRP sunt detinute de Ripple, iar XRP nu este cu adevarat folosit ca moneda, unii au sustinut ca ar trebui sa fie considerat o valoare mobiliara. Garlinghouse, totusi, a spus ca nu crede acest lucru, deoarece serveste un scop utilitar, iar detinerea XRP nu inseamna detinerea unei parti a companiei Ripple.

Ripple vs. Bitcoin

Bitcoin, ca cea mai cunoscuta criptomoneda cu cea mai mare capitalizare de piata, este o comparatie usor de facut atunci cand discutam despre alte criptomonede. Cu toate acestea, Ripple este destul de diferit de bitcoin in mai multe moduri.

Unele moduri notabile sunt modul in care Ripple se vinde, in special in ceea ce priveste viteza tranzactiilor. Una dintre cele mai notabile plangeri despre bitcoin vizeaza durata unei tranzactii. Odata cu volatilitatea extrema a bitcoin, creeaza riscul ca atunci cand tranzactia este finalizata, sa nu obtineti suma de BTC la care va asteptati cand ati initiat-o prima data. Dar, avand in vedere ca Ripple promite timpi de tranzactie de 4 secunde, aceasta este mult mai putin ingrijoratoare.

Bitcoin este complet descentralizat, deoarece a fost realizat cu scopul de a permite tranzactii financiare fara a fi nevoie de o terta parte, cum ar fi o banca. Ripple, pe de alta parte, isi vinde literalmente serviciile bancilor si institutiilor financiare. Cu majoritatea monedelor XRP fiind detinute de companie, reteaua este mult mai centralizata.

In ciuda faptului ca fiecare se incadreaza sub umbrela mare a „criptomonedelor”, scopurile ripple si bitcoin nu ar putea fi mai departate. Bitcoin a fost creat in speranta de a crea un sistem financiar complet nou. Ripple, creandu-si tokenul digital pentru a ajuta la transferurile de active, incearca sa ajute sistemele financiare existente si sa le imbunatateasca capacitatile pentru tranzactii la nivel mondial.

Exista minerit Ripple?

O alta diferenta notabila intre ripple si bitcoin este mineritul. Monedele Bitcoin sunt cunoscute pentru ca sunt extrase, un proces controversat datorita combinatiei dintre tehnologia costisitoare si cantitatea mare de energie necesara pentru a face acest lucru.

In timp ce toate cele 21 de milioane de monede bitcoin trebuie minate, toate cele 100 de miliarde de XRP exista deja si nu necesita mining. Pana acum, ripple are o aprovizionare circulanta de peste 39 de miliarde XRP. Cei interesati sa detina o moneda vor trebui sa o achizitioneze printr-un schimb de criptomonede – desi acest lucru este mult mai ieftin decat cheltuirea banilor pe platforme de cripto mining.

Pretul XRP

Pretul Ripple a fluctuat puternic in scurta sa istorie. In momentul scrierii acestui articol, XRP este evaluat la 48 de centi, cu o capitalizare de piata de aproximativ 18,8 miliarde USD, per CoinMarketCap.

Pentru majoritatea covarsitoare a existentei XRP, valoarea sa a stagnat sub un dolar – daca un proprietar XRP in 2016 ar vedea ca valoreaza aproape jumatate de dolar acum, ar fi uimit de cat de mult a crescut; pana in ianuarie 2017, valoarea unui token XRP era de doar 0,006 USD. A inceput sa creasca mai tarziu in cursul anului, iar pana la sfarsitul lunii mai a atins aproape 0,40 USD. A scazut nu dupa mult timp, dar a ramas in intervalul de 10 si 20 de centi pentru urmatoarele 6 luni.

Decembrie 2017 a inregistrat o crestere majora. Pana pe data de 14, a depasit valoarea de 80 de centi. O saptamana mai tarziu, pe 21, valoarea a fost peste 1 USD pentru prima data in istoria sa. La o saptamana dupa aceea, a atins 2 USD, iar pe 4 ianuarie 2018, a atins punctul culminant: 3,84 USD in valoare si peste 148 miliarde USD in capitalizarea pietei. A depasit chiar si Ethereum, devenind a doua in ceea ce priveste capitalizarea de piata a criptomonedelor. Acesta a fost cam in acelasi timp cu ascensiunea uimitoare a bitcoin la un varf de peste 20.000 de dolari in valoare, ceea ce a dus la o explozie pe piata cripto.

Deloc surprinzator, o astfel de crestere masiva nu a fost durabila pentru niciunul dintre ele. Pana in februarie, valoarea Ripple a scazut din nou la sub un dolar. De la sfarsitul lunii februarie, inca nu a atins acel prag de 1 USD.

Portofele Ripple

Portofelele Ripple sunt similare cu portofelele bitcoin, cu chei securizate care permit tranzactii. Cu Ripple, totusi, portofelele necesita un minim de 20 XRP pentru depozitul initial.

Ca si in cazul altor portofele de criptomonede, exista diferite tipuri, inclusiv portofele software si portofele mobile disponibile pentru Android si iOS. Cel mai adesea se recomanda totusi sa va stocati Ripple (si alte criptomonede) intr-un portofel hardware. Portofelele hardware sunt mult mai sigure, deoarece stocheaza continutul offline. Un producator de hardware remarcabil cu un portofel care suporta Ripple este Ledger, al carui portofel Ledger Nano S permite Ripple.

Cum sa cumparati Ripple

Cumpararea Ripple nu este inca la fel de convenabila cum este cumpararea de bitcoin. Ocazional, un schimb de criptomonede precum Bitstamp va va permite sa schimbati USD pentru XRP, dar rareori este cazul.

Alte burse care vand Ripple, inclusiv Coinbase si Binance, va vor solicita sa schimbati o alta criptomoneda, cum ar fi bitcoin sau ether, pentru a achizitiona XRP. Indiferent de moneda pe care o schimbati pentru XRP, veti avea nevoie de un cont la schimb si de un portofel unde veti trimite XRP. Deoarece XRP ar trebui sa fie atat de notoriu de rapid, odata ce aveti totul in ordine si ati initiat tranzactia, ar trebui sa aveti XRP-ul relativ repede. Aflati din ghidul nostru despre cum sa cumparati XRP.

0 Shares
You May Also Like