Elastografia - ce este si la ce se foloseste?

Elastografie – ce este si la ce se foloseste?

0 Shares
0
0
0

Elastografia este o tehnica folosita pentru a diagnostica posibile boli hepatice. In plus, elastografia poate fi folosita si la ecografia mamara, de parti moi sau tiroidiana… Asa ca citeste mai departe pentru a afla care sunt avantajele si limitarile sale.

Elastografia: ce este si la ce se foloseste?

O elastografie Cluj MedImages este o metoda de diagnostic neinvaziva pentru depistarea fibrozei hepatice. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de elastografie hepatica, elastografie prin rezonanta magnetica sau fibroscan. De mentionat ca acest ultim termen este denumirea comerciala a dispozitivului.

In ceea ce priveste fibroza, este un proces asociat cu boala hepatica cronica. De aici si importanta evaluarii gradului acestuia prin elastografie. Acest lucru permite nu numai obtinerea unui diagnostic precis, ci si determinarea unui prognostic.

In special, in procedura mentionata, tehnologiile de rezonanta magnetica pot fi combinate cu vibratii de joasa frecventa. Aceasta ofera o imagine care arata daca exista rigiditate (fibroza) in tesutul hepatic.

Ce este elastografia si de ce se face?

Exista diverse afectiuni hepatice (hepatita virala, colangita, steatoza hepatica etc.). In aproape toate aceste boli, fibroza este un proces comun care poate duce la complicatii pe termen lung.

Persoanele cu fibroza hepatica de obicei nu observa niciun simptom anume. Cu toate acestea, daca acest proces nu este tratat la timp si corect, poate evolua spre ciroza. Daca este detectata devreme, poate fi tratata si progresia sa oprita.

De aceea, la pacientii cu afectiuni hepatice se efectueaza diverse examinari clinice, pentru a afla gradul de fibroza. Aceste examinari includ teste de laborator, ultrasunete si elastografie. Numele acestuia din urma este legat de faptul ca procedura face posibila aprecierea elasticitatii ficatului.

Aceasta este o tehnica de scanare minim invaziva. Cu acesta, se creeaza o harta vizuala care arata rigiditatea si inflamatia tesuturilor, permitand monitorizarea evolutiei bolii hepatice.

Cand este recomandata elastografia?

Cu aceasta tehnica, nu numai ca fibroza este diagnosticata, dar complicatiile pot fi detectate precoce. Dupa cum s-a mentionat deja, elastografia este utilizata pentru diagnosticarea fibrozei in diferite boli hepatice:

  • Ciroza
  • Hepatocarcinom
  • Hepatita virala
  • Istoria alcoolismului

Cum se desfasoara procedura?

Exista doua tipuri de baza:

  • Ultrasunete: se folosesc unde sonore.

Prin imagistica prin rezonanta magnetica (IRM): ultrasunetele este combinata cu imagistica prin rezonanta magnetica.

  • Ecografie

Aceasta forma de elastografie hepatica nu difera mult de ultrasunetele conventionale. Procedura poate fi rezumata in urmatorii pasi:

  • Pacientul este intins pe spate.
  • Pielea abdomenului este expusa, unde este raspandit un gel.

Dispozitivul (transductorul) este apoi plasat pe partea dreapta a regiunii abdominale, la cativa centimetri sub ultima coasta.

Acest dispozitiv va emite unde sonore in cavitatea abdominala.

Desi undele nu pot fi percepute de urechea umana, persoana poate simti o vibratie sau furnicaturi, dar fara durere. Undele sunt reflectate pe un monitor.

  • Elastografie prin rezonanta

Aceasta varianta se realizeaza cu acelasi dispozitiv folosit intr-un RMN conventional. Procedura este, de asemenea, similara:

Aceste semnale sunt trimise catre un computer care le inregistreaza si le transforma intr-o harta vizuala.

Ambele proceduri arata gradul de elasticitate al ficatului, ceea ce face posibila aprecierea rigiditatii sau deformatiei pe care o prezinta. Cu cat tesutul este mai rigid, cu atat prezenta fibrozei este mai mare.

0 Shares
You May Also Like