Display-ul Sony Xperia Z – intre performante uluitoare si mici neajunsuri

0 Shares
0
0
0

Display-ul Sony Xperia Z – intre performante uluitoare si mici neajunsuri
Sony Xperia Z dispune de un afisaj de 5 inci, cu o rezolutie de 1920×1080 pixeli si o densitate a pixelilor de 443 ppi corespunzatoare. Pe langa display-ul de inalta rezolutie, telefonul ofera si multa performanta.

Compania japoneza Sony a lansat smartphone-ul high-end Xperia Z in 2013. Noul telefon, la acea vreme, ridica standardele de pe piata de smartphone-uri – insa acum este disponibil peste tot in lume. Competitia, insa, nu doarme niciodata:  lansarea lui  HTC One (MZ) era pe-aproape si tot cam in acelasi timp se lansa si Galaxy S4.

Dar ce aveau toate aceste telefoane in comun? Raspunsul: un ecran TFT de inalta rezolutie 1920×1080 pixeli, cu 443 ppi. Display-ul cu touchscreen Sony Xperia Z,de 5 inci, se afla chiar in top in ce priveste dimensiunea ecranului: dispozitivele cu display-uri mai mari, sunt de obicei numite “phablets” – o combinație de telefon si tableta.

[adsenseyu1]

Una dintre caracteristicile cele mai notabile ale Xperia Z este “HD Reality Display”. Panoul de 5 inch are o rezolutie Full HD, 1080p iar tendintele actuale favorizeaza categoric ecranele mari, cu rezolutie mare si densitate corespunzatoare a pixelilor. Taiwanezii au al lor HTC One, care are insa un display ceva mai mic, de 4.7 inci, iar telefoanele high-e anterioare, nici nu se pot compara: Apple iPhone 5, la 4 inci, are doar o rezoluție de 1135×640 pixeli (326 PPI) – mai mica decat standardul de 720p 1280×720 pixeli; Google Nexus 4, de asemenea, ofera doar 1280×768 pixeli si dispune de un  display de 4,7-inch (ppi 320).

Sony promoveaza utilizarea “Mobile Bravia Engine 2” pentru imbunatatirea calitatii imaginii. Această tehnologie speciala ar trebui sa creasca intensitatea culorilor panoului TFT –lucru ce se poate si confirma: atat contrastul cat si saturația culorii sunt puin mai mari. Dar se observa totusi si un dezavantaj: atunci cand “rasfoiti” rapid printre imagini de inalta rezolutie, tehnologia are nevoie de aproape o secunda pentru a se ajusta. In general, impresia este una pozitiva: textul si imaginile sunt extrem de clare.

Cu ajutorul unui dispozitiv Gossen Mavo se poate verifica calitatea de afisare. Luminozitatea este foarte mare: peste 400 cd / m² in toate conditiile si o medie de 428 cd / m². Sony mentioneaza 500 cd / m² in specificatiile sale, dar practice nu se poate confirma. Distributia luminozitatii este de 88% – buna, dar nu excelenta. Panoul este mai inchis in partea de jos decat in partea de sus, lucru care nu este din fericire vizibil.

[adsenseyu1]

Celelalte masuratori sunt mai putin convingatoare: valoarea nivelului de negru – 0,95 cd / m² este mult prea mare si duce la negru gri. Raportul de contrast de 464: 1 este de asemenea departe de ideal. Mai ales pentru vizionarea de filme, un negru saturat si un raport de contrast ridicat ar fi de apreciat.

In aer liber, telefonul beneficiaeza din plin de luminozitatea mare a ecranului. In interior, continutul ecranului este usor de descifrat, atata timp cat sunt evitate surse de lumina directa. Lumina solara directa sau un bec in spatele utilizatorul solicita ca luminozitatea sa fie setata la maxim – in acest caz, contrastul scazut si display-ul de tip “stralucitor” provoaca unele probleme. Continutul tot este usor de identificat, chiar daca reflexiile nu pot fi evitate.

Unghiurile de vizualizare a panoului LCD IPS sunt, de asemenea, dezamagitoare: chiar si cele mai mici abateri din planul vertical pot cauza o pierdere  la nivelul luminozitatii. Orizontal, lucrurile arata mai bine, desi se poate observa, de asemenea, o scadere a calitatii imaginii. Probabil ne asteptam cu totii la o performanta mult mai buna in acest domeniu.

In general display-ul Sony Xperia Z a fost si va ramane unul impresionant atat la nivelul dimensiunii ecranului cat si a performantelor oferite de acesta, iara daca tineti la aceste performante atunci cand il inlocuiti nu o faceti decat cu unul original care va mentine dispozitivul dvs la nivelul de performanta de care ati beneficiat la achizitionare si il va transforma, ca aspect intr-unul nou.

0 Shares
You May Also Like