Despre lumina produsa de lanterne – informatii utile

0 Shares
0
0
0

Despre lumina produsa de lanterne - informatii utile
De cele mai multe ori, masuram eficienta unei lanterne in functie de cantitatea de lumina produsa, de calitatea acesteia si de autonomia bateriilor. Nu vom vorbi in acest articol despre durata de viata a acumulatorilor, ci ne vom concentra pe celalalt aspect.

Poate ti-ai adresat si tu in ultima perioada intrebari precum: Cat de multa lumina trebuie sa produca lanterna ta? Care sunt modurile de a compara performanta unor lanterne? Exista un tip de lanterne potrivite pentru orice fel de utilizare?

Din pacate insa, informatiile de pe site-ul de prezentare sau detaliile de pe cutia lanternelor nu ti-au fost de prea mare ajutor. In ajutor iti vin insa informatiile si materialele ce prezinta in mod comparativ puterea lanternelor.[adsenseyu1]

In marea majoritate a cazurilor, lumina produsa de lanterne se masoara in lumeni. Aceasta unitate de masura a fost adoptata cu mult timp in urma si exprima intensitatea luminoasa a unui surse (de lumina).

Ea este prescurtata prin literele lm si se refera la cantitatea de lumina ce cade pe o suprafata standard. Pentru masurarea intensitatii luminoase a LED-urilor se mai foloseste si unitatea cunoscuta ca milicandeli; astfel, 1000 de milicandeli (mcd) sunt egali cu 1 candela (cd).

Un bec incandescent (ce functioneaza pe 220V AC) si are o putere de 25 W are astfel o intensitate luminoasa de 220 lm. Un bec economic la 220V AC, de 8W putere, ofera o intensitate de 400 lumeni (fiind astfel echivalentul aproximativ al unui bulb incandescent de 40W). Un tub fluorescent de 220V AC, la 18W, ofera o intensitate luminoasa de 1150 lm (echivalentul a doua becuri: unul de 60W si unul de 40W).

In cazul lanternelor, lumina produsa poate sa varieze de la 20 la 3500 de lumeni. De exemplu, 20 de lumeni este intensitatea luminii la care poate fi citita o carte. Daca esti in cautarea unei lanterne care sa lumineze la peste 300 metri (sau peste 400 de metri), trebuie sa te indrepti catre modelele  de lanterne ce au o putere de luminare de peste 700 de lumeni.

[adsenseyu1]

O lanterna LED va avea precizata intotdeauna aceasta cantitate luminoasa pe care o produce. Insa lumenii nu spun mereu tot! Este importanta si masurarea distantei la care bate aceasta lumina. Exista teste care arata comparativ ce inseamna acest indicator, pentru mai multe lanterne.

Astfel, vom putea vedea cat de departe va straluci lumina lanternei pana cand luminozitatea ei va scadea, atingand echivalentul luminii produse de o luna plina (noaptea). Lumina produsa de acest corp ceresc este considerata adecvata (sigura) pentru a calatori noaptea, in siguranta. Aceasta distanta poate insa sa varieze, in functie de intensitatea pe care am selectat-o (din setarile lanternei).

Un alt factor pentru masurarea luminii si eficientei lanternei se refera la verificarea duratei de functionare. De cat timp este nevoie pentru ca lumina sa scada pana la 10% din cantitatea totala (folosindu-se baterii noi)? In functie de lanterne (producator, model) si de baterii, s-ar putea ca lumina produsa sa scada gradual, in timp; ori sa ramana constanta si apoi sa scada brusc.

Asadar, ia in considerare cu atentie utilizariile viitoarei lanterne – documenteaza-te pe internet, compara produsele si foloseste intotdeauna baterii de calitate!

0 Shares
You May Also Like