De ce sunt efectuate ecografiile mamare?

De ce sunt efectuate ecografiile mamare?

0 Shares
0
0
0

O ecografie a sanului care foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a crea o imagine alb-negru a tesuturilor si structurilor sanului, poate fi efectuata intr-un cabinet ecografie mamara Cluj Medimages. Deseori, medicii solicita testul pentru a evalua dimensiunea si forma gaturilor sanilor si pentru a determina daca acestea ar putea fi cresteri tumorale sau chisturi pline de fluide.

Care sunt unele utilizari comune ale procedurii?

Determinarea naturii unei anomalii mamare

Utilizarea principala a ecografiei mamare este de a ajuta la diagnosticarea anomaliilor de san detectate de un medic in timpul unui examen fizic (cum ar fi o forfota) si de a caracteriza potentialele anomalii observate pe mamografie sau imagistica prin rezonanta magnetica a sanului (RMN).

De ce sunt efectuate ecografiile mamare?

Imagistica cu ultrasunete poate ajuta la determinarea daca o anomalie este solida (care poate fi o afectiune non-canceroasa de tesut sau o tumora canceroasa), plina de lichid (cum ar fi un chist benign) sau atat chistica cat si solida. Ecografia Doppler este utilizata pentru a evalua aportul de sange in leziunile mamare.

Examinarea suplimentara a cancerului de san

Mamografia este singurul instrument de screening pentru cancerul de san care este cunoscut pentru a reduce decesele datorate cancerului de san prin detectarea precoce. Chiar si asa, mamografiile nu detecteaza toate cancerele de san. Unele leziuni si anomalii ale sanului nu sunt vizibile sau sunt greu de interpretat pe mamografii. Sanii care sunt considerati densi au o multime de tesuturi glandulare si conective si nu prea mult tesut gras, iar asta face cancerul mai greu de detectat.

Multe studii au aratat ca ecografia si rezonanta magnetica (IRM) pot ajuta la suplimentarea mamografiei prin detectarea cancerelor de san care nu pot fi vizibile cu mamografia. Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa determinati daca oricare dintre aceste teste este adecvat pentru dumneavoastra.

RMN-ul este mai sensibil decat ecografia in ilustrarea cancerului de san, dar este posibil ca RMN-ul sa nu fie disponibil pentru toate femeile. Daca se realizeaza screening-ul RMN, atunci nu este necesara ecografia de screening, desi ecografia poate fi utilizata pentru a caracteriza si  anomalii observate pe RMN.

Atunci cand ecografia este utilizata pentru screening, pot fi identificate anomalii care nu sunt vizibile cu mamografia, inclusiv unele care pot necesita biopsie. Multe dintre anomaliile descoperite cu ecografia mamara de screening nu sunt cancerul (fals pozitive).

Ecografia poate fi oferita ca instrument de screening pentru femeile care:

  • prezinta un risc ridicat de cancer la san si nu pot fi supuse unui examen RMN.
  • sunt insarcinate sau nu ar trebui sa fie expuse la radiografii (care sunt necesare pentru o mamografie).
  • au o densitate crescuta a sanului – cand sanii au o multime de tesut glandular si conjunctiv si nu prea mult tesut gras (vezi pagina Densii sanilor pentru mai multe informatii).

Cum ar trebui sa ma pregatesc?

Vi se va cere sa va dezbracati de la talie in sus si sa purtati un halat in timpul examinarii.

Cum arata echipamentul?

Scanerele cu ultrasunete constau dintr-o consola pentru computer, ecran de afisare video si un traductor atasat . Traductorul este un dispozitiv mic de mana care seamana cu un microfon. Unele examene pot utiliza diferite traductoare (cu capacitati diferite) in timpul unui singur examen. Traductorul transmite undele sonore neauzibile de inalta frecventa in corp si apoi asculta ecourile care revin. Principiile sunt similare cu sonarul folosit de barci si submarine.

Tehnologul aplica o cantitate mica de gel pe zona examinata si plaseaza traductorul acolo. Gelul permite undelor sonore sa calatoreasca inainte si inapoi intre traductor si zona examinata. Imaginea cu ultrasunete este imediat vizibila pe un ecran de afisare video care arata ca un monitor de computer.

Calculatorul creeaza imaginea pe baza sonoritatii (amplitudinii), a tonalitatii (frecventei) si a timpului necesar pentru ca semnalul cu ultrasunete sa revina la traductor. De asemenea, se tine cont de ce tip de structura si / sau tesut a corpului circula sunetul.

0 Shares
You May Also Like