Cum se masoara rezistenta electrica?

0 Shares
0
0
0

Cum se masoara rezistenta electrica?
Electroglobal este una dintre cele mai bun firme distribuitoare de materiale electrice din tara. Aceasta ofera tot ceea ce este nevoie in domeniul electric, de la tablouri de distributie la tablouri industriale si aparataj de joasa tensiune.Cei interesati de achizitionarea de tablouri industriale sunt sfatuiti sa arunce o privire pe www.electroglobal.ro.

In cele ce urmeaza, vom incerca sa vedem cum se poate masura rezistenta electrica.

Rezistenta electrica este o forta sau un material care impiedica sau se opune fluxului liber de curent electric. Inca de la descoperirea ei de catre George Ohm in secolul al XIX-lea, aceasta este masurata in ohmi. Electricitatea este, in esenta, un flux de electroni.[adsenseyu1]

In cazul curentului electric, atomii din structura unui material conductiv fie permit, fie impiedica fluxul de electroni. Conductivitatea slaba inseamna ca atomii sunt aranjati astfel incat impiedica sau rezista acestui flux. Masurarea actuala a rezistentei electrice (R) se realizeaza cu divizarea de tensiune (V) prin fluxul de curent printr-un obiect (I), care este exprimat in Siemens: R = V / I. Factorul rezistentei este exprimat in amperi.

Rezistenta unui obiect sau material (conductanta electrica) se bazeaza atat pe constructia materialului, cat si pe alcatuirea sa geometrica. Curentul electric este fie rezistat, fie activat in functie de o serie de factori, incluzand calitatea izolatiei, impedanta si densitatea obiectului prin care trece curentul electric.

Exista doua tipuri de baza de rezistenta electrica: rezistenta de curent continuu si rezistenta de curent alternativ. Curentul continuu reprezinta fluxul unei sarcini electrice sau curentul orientat intr-o singura directie. Curentul alternativ este o miscare de curent inainte si inapoi.

Rezistenta de curent continuu este aceasta miscare unidirectionala a curentului electric care intampina rezistenta conductorului sau. Sa luam un exemplu: folosind curgerea apei printr-un furtun de gradina, apa ar fi curentul, presiunea apei ar fi tensiunea iar furtunul ar fi conductorul.

[adsenseyu1]

Furtunul (conductorul) permite curgerea unidirectionala a apei (curentului) intre peretii furtunului. Peretele ofera o masura de frecare (rezistenta), degradand forta curgerii apei. In cazul curentului electric, materialul izolant, imperfectiunile, si defectele in conductorul electric creeaza rezistenta pe care curentul trebuie sa o depaseasca.

Rezistenta de curent alternativ este, in esenta, similara cu cea a curentului continuu, cu exceptia faptului ca rezistenta este intalnita intr-un flux de curent multidirectional, inainte si inapoi. Pentru a utiliza din nou exemplul cu furtunul de gradina, apa din furtun ar putea fi imaginata curgand din si spre robinet. Prin urmare, frecarea (rezistenta) este inmultita cu doi.

Cum frecarea mecanica creeaza caldura, la fel se intampla si in cazul rezistentei electrice. La fel cum caldura excesiva degradeaza performanta mecanica, asa este si cu performanta electrica. Atat frecarea, cat si rezistenta sunt, in exces, periculoase si distructive.

Pentru mai multe detalii cu privirea la achizitionarea de tablouri industriale, aparataj de joasa tensiune, corpuri si tehnica de iluminat, motoare si actionari electrice, cabluri si conductori, materiale si instalatii electrice, dar si cu privire la diferitele servicii de asistenta logistica, proiectare si asamblare de tablouri electrice, nu ezitati sa accesati www.electroglobal.ro.

0 Shares
1 comment
  1. Interesant articolul! Pentru masurarea rezistentei electrice se poate folosi foarte usor un multimetru digital. Exista si alte aparate de masura insa, acesta ofera si alte informatii legate de curentul din instalatii (circuite). De obicei e folosit de specialisti si ingineri.

Comments are closed.

You May Also Like