Cum sa prevenim presiunea oculara printr-o alimentatie sanatoasa

Cum sa prevenim presiunea oculara printr-o alimentatie sanatoasa

0 Shares
0
0
0

De obicei, cand se vorbeste despre o alimentatie sanatoasa, oamenii se gandesc strict la imbunatatirea activitatii organelor interne si au tendinta de a uita de ochi, un organ atat de important! Rareori ne intrebam ce efect are alimentatia asupra ochilor, sau cum am putea sa amelioram problemele oculare adoptand o alimentatie adecvata pentru a reduce presiunea oculara si a evita aparitia glauconului, una dintre cele mai frecvente probleme ale ochilor.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afectiune care implica deteriorarea nervului optic. Ea poate duce la pierderea graduala a vederii si chiar la orbire. Statisticile arata ca glaucomul este a doua cauza de orbire la nivel mondial.


Cum sa prevenim presiunea oculara printr-o alimentatie sanatoasa

Cauze galucom – Presiunea oculara, chiar daca nu s-a dovedit ca fiind o posibila cauza a glaucomului, este un factor de risc care trebuie luat in consideratie. O alta cauza posibila a glaucomului este presiunea sanguina crescuta si, deloc in ultimul rand, diabetul zaharat.

Prevenire glaucom – Alimentatia sanatoasa care sa pastreze presiunea oculara si sa previna diabetul zaharat, poate fi o metoda foarte bune pentru pastrarea sanatatii ochilor.

Alimente care reduc presiunea oculara

Un bun punct de pornire pe drumul mentinerii acuitatii vizuale, ar putea fi introducerea mai multor legume si fructe in alimentatie. Acestea au beneficii asupra intregului organism si ajuta si la pastrarea sanatatii ochilor, a tensiunii arteriare, prevenirea diabetului si, deci, in final, previn cresterea presiunii oculare si aparitia glaucomului.

Astfel, se recomanda cresterea aportului de varza, piersici, fasole verde, spanac si sfecla. Toate aceste alimente au un nivel ridicat de cartenoizi care vin cu beneficii majore pentru sanatatea ochilor si au darul de a scadea presiunea oculara.

Mai mult, alimentele bogate in vitamina A si C, cum sunt morcovii, ridichile, varza de Bruxeless si telina, sunt si ele cat se poate de benefice pentru ochi!

Alimente bogate in antioxidanti

Un alt factor care poate afecta presiunea oculara este stresul oxidativ care se face simtit cand in organism apare un dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidantii necesari pentru neutralizarea lor.

O metoda de reducere a stresului oxidativ din organism este cresterea consumului de alimente cu un continut crescut de antioxidanti, cum ar fi rodia, boabele de acai, afinele si chiar ciocolata neagra.

Alte alimente benefice pentru sanatatea ochiului

Lista produselor recomandate pentru ameliorarea problemelor legate de vedere si pastrarea sanatatii ochiului nu se limiteaza numai la legume si fructe, ci continua cu o multime de alte alimente:

  • alimente bogate in vitamina E cum sunt oualele, germenii de grau sau nucile;
  • alimente bogate in zinc cum sunt carnea rosie, carnea de pasare si fructele de mare (in special stridiile);
  • alimente bogate in proteine cum sunt nucile nesarate, soia si iaurtul grecesc.

Exista multe modalitati prin care puteti reduce riscul presiunii ridicate a ochilor prin intermediul unei alimentatii sanatoase, variate si gustoase. Totodata se recomanda sa pastrati legatura cu medicul oftalmolog si sa mergeti periodic la un control pentru a stii exact cum stati si daca mai sunt si alte masuri pe care le puteti lua din timp pentru a va pastra vederea sanatoasa pentru o perioada cat mai indelungata.

Profitati de oferta de consultatii oftalmologice gratuite Bucuresti si faceti chiar acum o programare!

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like