Cum sa cositi peluza ca un adevarat profesionist?

Cum sa cositi peluza ca un adevarat profesionist?

0 Shares
0
0
0

Desi cosirea ierbii pare o sarcina simpla, 95% dintre proprietarii de locuinte comit mari greseli atunci cand folosesc motocoasa sau masina de tuns inchiriata dintr-un magazin de inchirieri masini de tuns iarba si motsape de inchiriat, in vederea cosirii gazonului.

Din cauza acestui lucru, vom vedea in cele ce urmeaza care sunt cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le ia in considerare toti cei care trebuie sa isi tunda periodic gazonul, pentru a se bucura de un gazon impecabil.

Pasul 0 – Investeste intr-o masina de tuns iarba buna

Iata realitatea: daca cumparati o masina de tuns iarba care sa nu fie de cea mai buna calitate, nu veti obtine rezultate bune, cel putin pe termen lung. Sau va necesita prea mult timp pentru tunderea gazonului, sau masina de tuns iarba va face o treaba pe jumatate decenta. O masina de tuns iarba buna va taia iarba rapid si curat si nu va necesita o intretinere foarte mare, asa ca este foarte important sa alegeti cea mai buna solutie.

Cum sa cositi peluza ca un adevarat profesionist?

  1. Incepeti cu lame ascutite

Cosirea cu lame pline este poate cea mai frecventa greseala si cea mai frecventa atunci cand vine vorba de cosirea gazonului tau. Cand lamele tale sunt ascutite, iarba este taiata curat si intreaga lama ramane sanatoasa. Cand lamele sunt plictisite, iarba devine sfasiata – nu se taie. Cand iarba este sfasiata, este stresata pentru ca ii trageti radacinile putin si dauneaza partii netaiate a lamei de iarba.

Asadar, daca folositi o masina de tuns iarba sau un cositor de echitatie , asigurati-va ca incepeti cu lame taioase. Fiti extrem de atent cand scoateti lama – scoateti intotdeauna bujia sau riscati sa porniti motorul. Puteti folosi apoi un fisier metalic sau un polizor de banc pentru a ascuti lama, sau sa o luati pentru a avea un profesionist.

  1. Taiati doar putin

Multi sustin regula 1/3 cand vine vorba de cosirea ierbii. Adica trebuie taiat 1/3 din lungimea ierbii numai la cosit, pentru a nu incorda iarba. Ei bine, de preferat ar fi sa luati in considerare regula 1/3 ca maxim. In orice caz, nu taiati mai mult de 1/3. Cu toate acestea, ar trebui sa va propuneti sa reduceti cat mai putin in orice moment.

Exista un motiv pentru care terenurile de golf si terenurile atletice de top sunt taiate de mai multe ori pe saptamana. Cu cat taiati mai putin, cu atat este mai putin stres, iar iarba devine mai puternica si mai verde.

Desigur, acest lucru inseamna de obicei ca trebuie sa cositi mai des, dar niciodata nu trebuie sa cositi mai mult decat saptamanal. Cu toate acestea, daca doriti sa cositi ca un profesionist, incercati si mai des decat mai putin.

  1. Modele de taiere alternative

Exista intr-adevar doua tipuri de modele pe care le puteti folosi la taierea ierbii. Unul este inainte si inapoi – pornesti de pe o parte a gazonului, cosit pana ajungi pe cealalta parte si apoi te intorci. Acest lucru este cel mai frecvent si cel mai bine de utilizat atunci cand taiati gazon dreptunghiular, standard.

Celalalt este mai mult un model circular, care este de obicei utilizat in curti cu forme ciudate sau in cele care au in centru copaci sau flori. Aici, incepeti sa cositi in cerc si sa va desfasurati spre exterior sau spre interior.

Indiferent de modelul pe care il utilizati, asigurati-va ca veti alterna in ce mod mergeti. De exemplu, daca incepeti in mod normal la stanga si mergeti la dreapta, incercati sa incepeti la stanga si sa cositi dreapta data viitoare. Daca incepeti la interiorul unui cerc o saptamana, incepeti in exteriorul cercului cealalta saptamana.

Ideea aici este ca de fiecare data cand lama taietoare taie iarba, o doboara putin. Dupa mai multe cosiri, va incepe sa se aplece intr-un fel. Alternarea directiilor de taiere o ajuta sa ramana verticala si sanatoasa.

  1. Reduceti-va taieturile

Atunci cand alegeti cu directia si modelul de cosit, doriti intotdeauna sa cositi peste agatarile produse in pasul anterior. De ce? acest lucru face ca taierile sa fie chiar mai fine, ceea ce inseamna o descompunere mai rapida in ingrasamant. Cu toate acestea, este important sa alternam modelele de taiere (amintiti-va pasul 2), astfel incat o parte a gazonului sa nu fie mai fertilizata decat cealalta.

  1. Nu se coseste niciodata atunci cand este umed

In timp ce peisagistii instruiti pot scapa adesea cu cosirea in ploaie usoara sau in timp ce iarba este abia umeda, in general doriti sa evitati cosirea atunci cand iarba este umeda.

0 Shares
You May Also Like