Fiecare tamplar cu experienta este constient de faptul ca pentru a putea sa taie materialele cele mai dure in forme neregulate, are nevoie de o unealta care a fost special fabricata in acest scop, precum acest fierastrau cu banda GBS 200 Guede.
Fierastraul cu banda este de obicei intalnit in atelierele specializate, si rareori este utilizat in atelierele hobby din gospodarie. Acest tip de fierastrau necesita un nivel inalt de profesionalism, datorita faptului ca este impresionant de precis, dar si datorita dimensiunilor sale generoase, si datorita pretului.
Pentru a rezuma, un asemenea fierastrau cu siguranta reprezinta o investitie considerabila, iar din acest motiv, in cazul in care aveti nevoie de un fierastrau cu banda, este recomandat sa tineti cont de toate cele discutate in randurile urmatoare, astfel incat sa faceti in cele din urma, cea mai potrivita alegere.
- Tipologie
Tinand cont de caracteristicile constructie ale uneltei, exista modele orizontale, si modele verticale. Cele orizontale au banda amplasata longitudinal pe centru, cu dintii in jos, ceea ce inseamna ca actioneaza de deasupra materialului.
Fierastraiele verticale au lama amplasata in acord cu axa spatiala sus – jos (pe inaltime), dar si doua roti (una dintre ele este actionata de motor, iar aceasta este cea de sub masa; iar a doua transmite puterea spre banda, aceasta este cea de dedesupt).
- Banda
In ceea ce priveste banda, aceasta este componenta distinctiva a unui asemenea fierastrau, si este recomandat sa tineti cont de materialul din care aceasta este fabricata. Tot in ceea ce priveste banda, trebuie tinut cont de grosimea acesteia, dar si de designul si de numarul dintilor.
Pe piata se gasesc fierastraie care au banda din bimetal, si fierastraie cu lama din carbon – otel, insa cele cu lama din bimetal au o durata de viata de pana la 10 ori mai mare). Banda din bimetal este recomandata pentru cei care folosesc zi de zi unealta, si care taie cantitati mari de materiale rigide.
- Parametrii de lucru
In ceea ce priveste parametrii de lucru, trebuie facuta precizarea ca acestia fac referite la puterea uneltei, care de obicei este exprimata in Wati. De-asemenea, parametri de lucru fac referire si la viteza, aceasta fiind masurata in metri pe secunda.
Calculele specialistilor ne arata faptul ca pentru efectuarea cu succes a unor operatii elementare de dulgherie, o unealta cu puterea cuprinsa intre 300 – 500 Wati este perfecta, iar in acest interval de putere sunt incluse fierastraiele standard sau semi-profesionale.
Exista si modele care nu au o putere atat de mare, si care au si viteza de lucru mai mica, iar acestea sunt cele din gama hobby, care sunt folosite ocazional, si care nu pot taia materiale dure.
Exista si modelele din gama profesionala, care au cel putin 750 Wati. Acestea dupa cum va puteti da sama, sunt foarte rapide (au viteze chiar si de 15 m/s), si sunt capabile sa indeplineasca sarcini dificile.
- Alimentarea
Cea mai cunoscuta alternativa in aceste conditii este reprezentata de alimentarea de la retea la o tensiune de 230 V. Trebuie adus in discutie faptul ca exista si astfel de unelte, care necesita 400 V. alte unelte (cele din gama hobby) pot functiona cu acumulator Li-ion. Acestea au avantajul unei mari portabilitati, pentru ca nu depind neaparat de o priza pentru a functiona.
- Durabilitatea si fiabilitatea
Acestia sunt termeni care va pot ajuta sa faceti diferenta intre o unealta buna si una mai putin buna. De preferat ar fi sa alegeti un astfel de fierastrau care sa fie rezistent la uzura, si care sa dispuna de unele functii foarte imortante cum ar fi anti – restart, iluminare, quick stop.