Odata cu apropierea Craciunului, vrem sa fim din nou copii si ne punem intrebari pe care poate ni le-am pus i atunci si nu ne mai amintim.
Cum se aprinde instalatia de brad ca si cum ar dansa la sunetul unui cantec? Care este stiinta din spatele formelor si culorilor de artificii pe cer? De ce nu se topesc patinoarele, chiar si atunci cand temperatura ambianta este mai mare decat zero grade ?
Toate intrebarile pe care poate ai vrut intotdeauna sa le pui si nu ai indraznit niciodata. Sau poate nu ti-ai dorit niciodata, iar acum te invitam sa indraznesti sa citesti! Nu uita sa pui si o instalatie perdea luminoasa.
Luminile
Pare pur si simplu firesc ca omul care a inventat primul bec sa se gandeasca sa puna mai multe dintre ele pe o franghie: vorbim despre americanul Thomas Alba Edison, care a iluminat in acest fel intrarea in laboratorul sau de Craciun 1880, potrivit unui articol din Biblioteca Congresului Statelor Unite.
Doi ani mai tarziu, partenerul sau Edward Johnson a avut ideea de a-l folosi pentru a decora bradul traditional de Craciun. Un progres tehnologic real, daca tineti cont de faptul ca metoda anterioara a fost sa o umpleti cu lumanari aprinse.
La inceput a fost dificil pentru oameni sa indrazneasca sa inlocuiasca lumanarile aprinse cu lumini electrice inventate de casa Edison in brazi.. Acum, unii sunt prea entuziasti.
Luminile de astazi sunt de cel putin doua tipuri: cele clasice alcatuite din becuri incandescente si cele mai moderne LED-uri.
Poate ca ati observat ca filamentele nu sunt ceea ce determina culoarea, ci capacul care le protejeaza, care trebuie sa fie din sticla pentru a rezista la temperaturi ridicate. Ceea ce este posibil sa nu stiti este ca , capacul este umplut cu un gaz inert, cum ar fi argonul, care impiedica consumul filamentului in timpul arderii.
LED-urile folosesc diode emitatoare de lumina sau LED-uri,componente optoelectronice dezvoltate in laborator din materiale semiconductoare, cum ar fi fosforul.
Cum se realizeaza efectele on/off? Exista doua metodologii: una simpla, in care un bec special adaptat supraincalzirii si opririi la intervale de timp este introdus in circuit, provocand reactia in rest; si una mai complexa, care implica utilizarea unei “cutii” care controleaza circuite individuale, dar integrate si secventiate, pentru a genera efectele.
Acum, si poate mai important, cum sa le coborati in fiecare an din brad fara a le transforma intr-o incurcatura imposibila? Sugestiile sunt auzite…
Cel mai mare cadou de Craciun
Printre curiozitatile Craciunului, avem selectia a ceea ce este considerat cel mai mare cadou de Craciun livrat vreodata. Aceasta este impunatoarea Statuie a Libertatii,care a fost prezentata de guvernul francez poporului statelor unite,la 25 decembrie 1886.
Cel mai mare brad din lume
In Rio de Janeiro se monteaza in fiecare an cel mai mare brad plutitor de Craciun din lume. Dimensiunea sa se apropie de obicei de 70 de metri.
Coroane de vasc
Forma rotunjita a coroanelor de vasc reprezinta eternitatea, care nu are nici inceput, nici sfarsit. Se mai spune ca simbolizeaza coroana lui Hristos de spini si fructele de padure rosii, sangele pe care l-a varsat pe Patimile Sale.
1 comment
Mi-a placut articolul, foarte interesant 😀
Comments are closed.