Clasificarea instrumentelor muzicale

Clasificarea instrumentelor muzicale

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vorbim despre instrumente muzicale, trebuie sa stabilim de la bun inceput faptul ca exista mai multe tipuri de instrumente muzicale, si ca fiecare au caracteristicile lor.

Instrumentele muzicale sunt in general clasificate in cateva grupe traditionale: cele cu coarde, cele din lemn pentru suflat, cele din alama pentru suflat, si desigur instrumentele de percutie. La toate acestea se adauga si instrumentele care au o structura complexa si cele electronice.

Muzicienii utilizeaza o varietate destul de mare de instrumente pentru a scoate sunetele si pentru a interpreta compozitiile muzicale. Sunt si unele instrumente simple precum obiectele din lemn lucrate cu maiestrie, si altele utilizeaza o tehnologie avansata.Clasificarea instrumentelor muzicale

Instrumentele au mai multe caracteristici si popularitatea acestora este diferita in functie de regiune. Instrumentele muzicale pot sa fie acustice in momentul in care sunetele sunt generate direct, ori sunt electronice atunci cand sunt utilizate impreuna cu un amplificator.

O categorie foarte importanta de instrumente muzicale este cea cu instrumente care au corzi ciupite si pe care le vom prezenta si noi mai jos.

Lauta era instrumentul preferat impreuna cu viola da gamba, al artistilor din secolul XVI. Lautele aveau rolul primordinal pentru a inflori acompaniamentul instrumental, si se asociaza cu vocile fara sa fuzioneze cu ele.

Lautele au rolul de a imbogati discursul muzical si sa nu compromita in acelasi timp si inteligibilitatea textului. Acest instrument are o rezonanta bombata, un gat oarecum scurt si 6 coarde duble precum si cheile dispuse in unghiuri drepte.

Teorba este un instrument ce reprezinta o combinatie dintre o lira si un bas.
Chitara este originara din spania si este in prezent un instrument foarte popular.
Mandolina seamna cu lauta si se utilizeaza prin ciupire cu ajutorul unui plectru.
Lira este un instrument unde coardele vibreaza libere si perpendiculare pe placile de rezonanta.

O alta categorie la fel de importanta sunt instrumentele cu arcus si desigur vom incepe prin a prezenta vioara. Vioara reprezinta un instrument cu coarde si cu arcus si care are si acordajul cel mai inalt.

Vioarele se tin pe umarul stang sprijinite de umar si de barbie. Incepand inca din secolul XVI vioara a ajuns in absolult toate domeniile din muzica. In secolul XVIII a devenit instrumentul preferat al ansamblelor de muzica si al orchestrelor.

Timbrul pe care il are o vioara este mult mai stralucitor decat cel al violei si asta explica si o indelungata neincredere fata de acest instument. Pentru vioara acordajul se face in cvinte.

Violoncelul are dimensiuni mari fata de viola si de vioara si are si un registru mai grav. Se tine in general vertical, sprijinit de podea cu ajutorul unui picior confectionat in general din metal. Acordajul se face cu o octava pe minus fata de viola.

Viola da gamba reprezinta o intreaga familie de instrumente ce au avut aceeasi populare ca si vioara. Aceste instrumente au o cutie de rezonanta cu un spate drept, cu bare pe gat si cu sase coarde. Aceste instrumente au inceput sa prinda din nou teren pentru muzicienii care se ocupa de muzica veche.

0 Shares
You May Also Like