Mai mult ca sigur, in momentul in care auzi discutandu-se despre cereale naturale si bio, te gandesti cum ar fi sa ai si tu un regim alimentar echilibrat, si sa mananci dimineata la micul dejun cereale sanatoase.
Ei bine, in cele ce urmeaza in acest articol vei putea sa descoperi cateva cereale spre care ar cam trebui sa iti indrepti atentia atunci cand iti doresti ca micul dejun sa fie unul gustos si sanatos.
Mai intai de toate insa, ar fi indicat sa stii ca odata cu trecerea timpului s-au efectuat mai multe studii care au demonstrat faptul ca cerealele integrate consumate frecvent aduc foarte multe avantaje pentru organism.
In primul rand, cerealele contribuie la mentinerea glicemiei la un nivel normal, insa ele sunt ideale si pentru buna functionare a inimii, dar si pentru asigurarea unei digestii sanatoase sau pentru mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare.
Trebuie precizat ca la prepararea cerealelor integrale sunt folosite boabe intregi, nedecorticate, iar astfel se pastreaza intacte toate elementele esentiale. Este important de precizat faptul ca fiecare parte a bobului contine valori nutritive specifice, motiv pentru care aceasta combinatie este foarte buna pentru sanatate.
Un alt detaliu important pe care trebuie sa il cunosti este acela ca aceste cereale integrale contin un numar mare de vitamine (vitaminele din complexul de vitamine B in general), insa cerealele integrate mai contin si diferite minerale precum magneziu, fier, zinc sau fosfor.
Cerealele integrate au un numar mic de grasimi saturate si multe grasimi nesaturate, ceea ce inseamna ca un au colesterol, dar si ca au in componenta lor mai multi antioxidanti.
O portie de cereale poate fi consumata la micul dejun, sau de ce nu la orice masa a zilei, iar in continuare vom vedea care sunt cele mai sanatoase cereale.
Fara doar si poate, arpacasul este una dintre cerealele pe care le poate consuma oricine. Ei bine, aceasta este una dintre cele mai vechi cereale, si face parte din alimentatia omului de mii de ani.
Arpacasul poate fi gatit dupa mai multe retete, insa cel mai important este faptul ca trebuie fiert in 3 cani de apa la un foc de 90 de grade, pentru a se inmuia si pentri a absorbi toata apa.
Odata fiert, arpacasul poate fi folosit pentru pregatirea salatelor, a supelor sau a diferitelor tipuri de desert.
Ei bine, atat despre arpacas, pentru ca trebuie amintiti si fulgii de ovaz, care sunt de regula folositi de catre cei care merg la sala.
Acestia sunt folositi de regula in hrana oamenilor de la tara, dar si cei de la oras, mai ales sportivii aleg sa manance fulgi de ovaz.
Fulgii de ovaz sunt ideali pentru mentinerea colesterolului la cele mai bune cote, dar sunt foarte buni si pentru a preveni diabetul de tip 2, sau pentru a scadea tensiunea arteriala.
Secara este o alta cereala care trebuie sa fie consumata de catre cei care tin la sanatatea si la corpul lor.
Secara se regaseste sub mai multe forme, insa este ideala oricum daca ne gandim ca este plina de fibre si proteine, ajuta la mentinerea greutatii sau la slabit, si previne aparitia pietrelor la vezica biliara. Totodata, secara mentine glicemia la un nivel normal si nu permite aparitia bolilor cardiovasculare