Orasul Brasov (in germana Kronstadt, in maghiara Brassó, in latina Corona; de asemenea pe hartile vechi trecut Cron∫tadt, Brastovia sau Braßov, in dialectul sasesc Kruhnen, Krűnen, Krinen) este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, care se regaseste in Transilvania, Romania, si care este format din localitatile componente Brasov (resedinta) si Poiana Brasov.
Potrivit recensamantului din 2011, are o populatie de 253.200 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orase din tara (totusi in scadere in ultimele doua decenii din cauza exodului sasilor si a reducerii activitatii industriale). Patron al orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, indreptat spre Casa Sfatului, avand stema Brasovului sculptata dedesubt in relief.
Brasovul este cunoscut si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur”, ce se tinea aproape in fiecare an in centrul orasului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Thomas Anders, Toto Cutugno, Tom Jones, Coolio, Ray Charles, Pink, Kylie Minogue sau Christina Aguilera. Statiunea de iarna Poiana Brasov se afla la 12 km distanta de centrul municipiului, dispunand de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea sporturilor de iarna.
Municipiul Brasov a reprezentat, de secole, unul dintre cele mai importante, puternice si infloritoare orase din zona. Datorita pozitiei geografice privilegiate si a infrastructurii sale de astazi, el permite dezvoltarea multor activitati economice, culturale si sportive. In urmatoarele randuri ale acestui articol, veti descoperi cateva dintre cele mai importante si interesante obiective turistice din Brasov.
Piata Sfatului
Sasii au construit ziduri masive de piatra si sapte bastioane in jurul orasului, care sunt inca vizibile astazi, precum si biserici ornamentate, cladiri decorate elaborat si una dintre cele mai bune piete centrale din tara, despre care se spune ca este legendarul Piper Piper. Situata in inima vechiului Brasov medieval si captusita cu frumoase case negustoare cu acoperis rosu, Piata Sfatului, cunoscuta populatiei sasesti drept Marktplatz, este un loc frumos pentru odihna si imbibare in peisajul frumos.
Primaria Veche
Construita in secolul al XIII-lea, casa a servit ca loc de intalnire pentru consilierii orasului, cunoscuti sub numele de centurioni. In partea de sus a cladirii se afla Turnul Trambitarului, folosit in Evul Mediu ca turn de veghe pentru avertizarea cetatenilor ca se apropie de pericol. Astazi, vechea primarie gazduieste Muzeul de Istorie Brasov.
Biserica Neagra
Celebrul reper al Brasovului si principala biserica gotica din Romania, Biserica Neagra se ridica peste Piata Sfatului si orasul vechi. Construita intre 1385 si 1477 pe locul unei biserici anterioare (distrusa de invaziile mongole in 1242), constructia Marienkirche, asa cum era cunoscuta in limba germana, a fost impiedicata de daune extinse provocate de atacurile turcesti din 1421.
Biserica a primit noul sau nume dupa ce un dezastru s-a abatut asupra sa din nou in 1689, cand Marele Foc a nivelat cea mai mare parte a orasului, innegrind zidurile bisericii. Restaurarea a durat aproape 100 de ani. Dintre doua turnuri planificate, doar unul a fost terminat.
Interiorul gotic original a obtinut o renovare in timpul restaurarilor, iar spatiul inalt si luminos pe care il vedeti astazi este in mare parte baroc. Interiorul este frumos, cu balcoane, vitralii, un organ enorm, coloane de piatra si pereti impodobiti cu covoare fabuloase turcesti.
Ferestrele bisericii au fost echipate recent cu geamuri speciale cu filtrare UV pentru a proteja cele 119 covoare anatoliene. Multumiti ca au supravietuit calatoriilor lor in tinuturile „barbare” de la sud si est de Carpati, comerciantii germani au donat covoarele in biserica in secolele XVII si XVIII. Colectia este cea mai mare de acest fel din Europa.
Asculta impresionantul organ de 4.000 de tuburi care dateaza din 1839 in timpul concertelor sustinute aici de trei ori pe saptamana vara.
Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante locatii pe care cu siguranta trebuie sa le vizitati cand va aflati in Brasov. Puteti alege sa va cazati la pensiunea Brandeberg in Brasov, pentru a vizita mai apoi si intreg judetul Brasov, care are multe alte locuri interesante de aratat, precum Cetatea Rasnov sau Castelul Bran.
Aceasta pensiune va ofera facilitati precum parcare gratuita, pazita si supravegheata video; internet wifi in camere si in spatiile publice, dar si posibilitatea de a desfasura activitati precum biliard, tenis de masa, air-hockey, darts, pat suplimentar in camera, inchirieri biciclete, masaj relaxare.
Fecare camera a pensiunii are baie proprie si asigura tot confortul de care aveti nevoie pentru ca perioada petrecuta la pensiune, sa fie una perfecta pentru dvs. Dupa o zi in care ati vizitat o multime de locuri, seara cand va intoarceti la pensiune, puteti trece pragul restaurantului pensiunii, de unde va puteti comanda tot felul de produse bio autentice din zona Branului.
Puteti opta pentru produse lactate si branzeturi diverse, insa puteti alege si pastrama de berbecut, pastravi, cartofi, mere, miere, gemuri, dulceturi, zacusca, salata de vinete, muraturi in otet si saramura;