Daca in ultima vreme ai inceput sa iti pui intrebari legate de achizitionarea unei masini, daca este mai bine sa o cumperi sau sa o iei in leasing, atunci trebuie sa te gandesti daca ai asteptari legate de felul in care vrei sa arate masina ta peste cativa ani. Acesta este motivul pentru care am discutat cu specialistii de pe portalul leasing-auto.com.ro/ .
In cazul in care nu te deranjeaza sa platesti costurile intretinerii masinii si uzura acesteia si daca iti permiti sa platesti taxe anuale si lunare, atunci cea mai buna varianta ar fi sa cumperi singur masina. Insa, daca vrei ca altcineva sa se ocupe de toate aceste cheltuieli, atunci poate ar trebui sa te gandesti la o companie de leasing prin intermediul careia sa iti iei masina.
Pentru a putea apela la o firma de leasing, solicitantul creditului trebuie sa aiba veniturile astfel incat, dupa scaderea cheltuielilor lunare, sa ramana o suma egala cu dublul ratei, iar in cazul in care acest lucru nu se intampla, aceste companii pot cere ca solicitantul sa aduca un girant care sa indeplineasca conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca si beneficiarul contractului de leasing.
Cum functioneaza leasing-ul auto?
Daca iei decizia de a-ti achizitiona o masina, pentru inceput trebuie sa iti fie foarte clar care este modul in care functioneaza leasing-ul si cat este de bine sa apelezi la acest tip de finantare.
Compania de leasing da dreptul beneficiarului de a folosi un anumit bun, care ramane in posesia acesteia pana la finalizarea contractului.
Leasing-ul este de doua feluri, in functie de preferintele beneficiarului, mai exact leasing financiar si leasing operational.
Leasing-ul financiar este avantajos in principal pentru acele bunuri importate, insa este nevoie sa fie indeplinite anumite conditii. Mai pe scurt, bunul achizitionat cu ajutorul contractului de leasing se afla in proprietatea companiei de leasing pe durata contractuala, ca mai apoi sa fie transferat in proprietatea beneficiarului.
Leasing-ul operational este total diferit de cel financiar, mai exact nu presupune decat incheierea unui contract legat de inchirierea unui anumit bun.
De ce este avantajos sa apelezi la leasing?
Leasing-ul este valabil atat pentru persoane fizice, cat si juridice. Insa, pentru persoanele juridice leasing-ul este de real ajutor, caci in acest fel isi pot dezvolta afacerea si pot avea numeroase avantaje din punct de vedere fiscal.
La finalul contractului, beneficiarul are mai multe posibilitati legate de bunul achizitionat, fie sa il cumpere, sa continue contractul sau sa il returneze si sa inapoieze companiei de leasing bunul respectiv.
Poate fi reziliat un contract de leasing?
Exista anumite situatii cand compania de leasing poate rezilia contractul incheiat cu beneficiarul, si anume atunci cand acesta nu achita la timp ratele pentru o perioada de doua luni consecutive. In acest caz, beneficiarul trebuie sa predea bunul companiei de leasing si sa plateasca diferentele.
Mai exista si situatia in care compania de leasing vinde bunul respectiv unei alte companii de leasing, iar in acest caz, toate obligatiile contractuale raman la fel, fara a fi modificata nici o clauza.