Medicii pediatri explica ce fel de incaltaminte ar trebui sa poarte copiii mici

Medicii pediatri explica ce fel de incaltaminte ar trebui sa poarte copiii mici

0 Shares
0
0
0

Nu cred sa existe ceva mai dragut decat pantofii pentru bebelusi care se pot gasi intr-o varietate impresionanta de modele, tematici, culori si forme. Cu toate acestea, medicii pediatri avertizeaza parintii ca nu orice pereche de pantofi este potrivita pentru un copil mic.

Pantofii si anatomia piciorului

Medicii sfatuiesc parintii sa tina cont de anatomia si dezvoltarea copiilor pentru a determina momentul in care ei ar putea purta pantofi. Oasele copiilor sunt moi, piciorul are mult tesut adipos si curbura nu este inca formata, motiv pentru care medicii recomanda ca bebelususl sa fie lasat cat mai mult timp descult.


Medicii pediatri explica ce fel de incaltaminte ar trebui sa poarte copiii mici

In plus, el are nevoie in primele 9 luni sau chiar un an (pana incepe sa se ridice in picioare si chiar si dupa aceea) sa simta cat mai bine terenul pe care calca. Astfel isi va putea coordona mai usor miscarile si se va deprinde cu echilibru.

Daca la inceput copilul are nevoie de incaltaminte cu talpa moale care sa ii asigure confort termic, de indata ce incepe sa paseasca, el va avea nevoie de o incaltaminte cu talpa mai dura care sa sustina piciorul si sa il protejeze.

Functionalitatea inainte de orice

Cand copiii mici sunt gata sa inceapa sa poarte pantofi, este important ca parintii sa tina cont de functionalitatea lor inainte de alte criterii cum ar fi moda, modelul sau forma dragalasa. De fapt, medicii pediatri insista ca parintii sa lase copiii desculti cat de des se poate pe covor, in iarba, pe nisip. Acest lucru ajuta la intarirea musculaturii piciorului.

Pe podelele dure, insa, copiii trebuie incaltati, deoarece oasele nu sunt inca dezvoltate. Copilul are nevoie pe o astfel de podea de un pantof cu talpa dura, din cauciuc sau piele care sa ofere suport si sa impiedice alunecarea. De asemenea, ei recomanda adidasii sau pantofii care nu strang piciorul si gleznele, ofera suport si permit efectuarea miscarilor in modul cel mai natural.

Cele mai bune incaltari pentru un copil care a inceput sa mearga

Cea mai buna incaltaminte pentru un copil care acum invata sa mearga este aceea special conceputa pentru a sustine piciorul si care are o tapa de cauciuc care sa ofere tractiune si sa impiedice alunecarea. O pereche de pantofi Logan este ideala pentru ca se fixeaza bine si permite piciorului sa respire.

Nu se recomanda pantofii cu toc. Acestia modifica pozitia piciorului si pot duce la complicatii grave pe masura ce copilul creste.

Medicii pediatri mai atentioneaza parintii sa fie pregatiti sa schimbe des incaltamintea copilului, pentru ca piciorlul lui creste in medie doua marimi pe an pana la patru ani si o marime pe an dupa aceea. Este important ca pantofii alesi sa fie siguri si sa se potriveasca.

Cand aleg perechea potrivita, parintii nu trebuie sa uite de spatiul de crestere, adica de cei 5 mm in plus pe care incaltamintea copiluui trebuie sa o aiba. Totodata, copilul trebuie sa probeze pantofii cu sosete si sa faca cativa pasi cu ei prin magazin. Se vor incerca intotdeauna ambii pantofi, pentru ca fiecare picior are propria dezvoltare, uneori unul fiind mai mare decat celalalt.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like