Ce ce este foarte des folosita polipropilena?

0 Shares
0
0
0

Polipropilena (PP) este al doilea plastic cel mai des utilizat in industrie. Aflati mai multe despre proprietatile, beneficiile, dezavantajele sale.

V-ati intrebat vreodata de ce este capacul dvs. de sampon atat de rezistent la utilizare? Sansele sunt ca acesta sa nu se crape nici daca scapati produsul pe jos, pentru ca este facut din PP. PP este disponibil pe scara larga si relativ accesibil. Proprietatile sale il fac un material ideal pentru produse rezistente, robuste si bunuri durabile.

Acestea includ articole de uz casnic, ustensile, imbracaminte sport, jucarii si echipamente medicale si de laborator pentru aplicatii industriale. De-asemenea, amintim faptul ca pana si oricare producator de ladite fructe si legume a renuntat la plastic sau metale, pentru a crea ladite fructe din polipropilena.

Polipropilena (PP) este al doilea plastic cel mai utilizat pe scara larga din lume. Este o rasina polimerica termoplastica cu o structura semicristalina. Avand in vedere durabilitatea si caracteristicile deosebite, PP s-a raspandit in diferite industrii.

Avand in vedere durabilitatea sa si posibilitatea de topire si reformare in pelete de plastic, PP este reutilizabil si reciclabil pentru producerea de noi produse. Acest lucru declanseaza dorinta materialului, in special pentru cresterea preocuparilor de mediu din industria plastica.

Ce avantaje are polipropilena?

PP este cunoscut pentru ca este un termoplastic versatil si durabil, care este usor si extrem de robust. In functie de procesul de polimerizare utilizat pentru crearea acestuia, se pot obtine diferite proprietati si texturi. Iata cateva dintre avantajele sale:

  • Rezistenta la tractiune: In ciuda faptului ca este usor, materialul este capabil sa reziste la sarcini grele.
  • Elasticitatea si duritatea: PP este considerat un material dur, deoarece se poate deforma fara a se rupe. De asemenea, este foarte flexibil, ceea ce face usor sa modelati in diferite forme si asigura ca poate suferi daune semnificative inainte de rupere.
  • Rezistenta la oboseala: aceasta proprietate este exact motivul pentru care capacul dvs. de sampon este fabricat din PP! Polipropilena isi pastreaza forma dupa ce a fost indoita sau supusa torsiunii. Acest lucru il face potrivit pentru balamalele vii.
  • Rezistenta la apa: PP este foarte impermeabil. Aceasta proprietate este esentiala pentru aplicatii de imersiune totala in aplicatii medicale si industriale.
  • Transmisivitate: Cand aveti o orientare biaxiala, se poate obtine o transmisivitate ridicata. Estetica sau transferul de lumina necesita aceasta proprietate.
  • Cost scazut: acest lucru il face disponibil pentru o gama larga de utilizatori.
  • Punct de topire ridicat: in comparatie cu alte materiale plastice disponibile pe piata, punctul de topire ridicat al PP-ului il face o optiune excelenta pentru aparatele alimentare (recipiente, ustensile de bucatarie) unde sunt necesare temperaturi ridicate, precum si aparate de laborator.
  • Permite adaugarea de culori: acest proces nu degradeaza proprietatile plasticului (procesul de moarte).
  • Rezistenta biologica: Nu se mucegaieste si nu se deterioreaza prin factori biologici, cum ar fi bacteriile sau ciupercile (pe termen scurt).
  • Izolatie: avand in vedere rezistenta ridicata la electricitate, este utilizat in mod uzual in componente electronice.

Care sunt dezavantajele acestui material plastic?

Pe cat de bine suna, PP are o serie de dezavantaje:

  • Foarte inflamabil: acest material se poate arde usor, dar exista grade mai rezistente la acest aspect.
  • Degradarea UV: este predispusa la deteriorarea luminii UV.
  • Utilizari limitate la temperatura ridicata: Desi poate suporta o anumita caldura, dupa un anumit punct devine prea cald pentru PP. Acest lucru se datoreaza faptului ca are un coeficient de expansiune la temperaturi ridicate.
  • Rezistenta slaba la solventi clorinati si aromatici.
  • Proprietati de lipire slabe: Acest lucru face dificila vopsirea acestuia si, de asemenea, afecteaza aderenta sa la anumite lipici care sunt utilizate ca punct de contact. De exemplu, pentru a instala mobila. Cu toate acestea, rezistenta adezivului poate fi imbunatatita, ceea ce ar permite utilizarea de vopsele si cerneala.
  • Susceptibil de oxidare.

Ce clase de polipropilena sunt disponibile?

Exista trei tipuri de polimeri de polipropilena disponibili in prezent pe piata. Aplicatiile si costurile lor se suprapun de obicei:

  • Homopolimeri: PPH este cel mai frecvent utilizat grad general. Este compus dintr-un monomer de propilena intr-o forma semicristalina. Caracterizat prin faptul ca este mai puternic si mai rigid decat alte clase, PPH se remarca pentru rezistenta chimica buna si sudabilitatea. In plus, are un raport rezistenta-greutate ridicat, ceea ce face ca omopolimerii sa fie potriviti pentru o gama larga de aplicatii, inclusiv piese auto, aplicatii electrice, conducte, materiale textile si ambalaje. Punctul de topire: 160-165 ° C.
  • Copolimeri bloc: Grupul include 5-15% etilena si are o rezistenta imbunatatita la impact, care se extinde la temperaturi sub -20 ° C. Are unitati de co-monomer care sunt aranjate intr-un model regulat. Acest lucru face ca co-polimerii bloc sa fie mai dure si mai putin fragile decat copolimerii aleatori (vezi mai jos). Prin adaugarea modificatorilor de impact, rezistenta lor poate fi imbunatatita in continuare. Sunt excelente pentru aplicatii industriale cu rezistenta mare. Punctul de topire: 135-159 ° C.
  • Copolimeri aleatori: molecula cu lant de polipropilena incorporeaza unitati de co-monomer care sunt dispuse aleatoriu. Acesti polimeri contin de obicei 1-7% etilen si sunt selectati atunci cand se doreste un punct de topire mai mic, mai multa flexibilitate si un finisaj optic clar.
0 Shares
You May Also Like