Beneficiile ingrasamintelor asupra plantelor

Beneficiile ingrasamintelor asupra plantelor

0 Shares
0
0
0

Plantele au nevoie mereu de nutrienti pentru a creste frumoase. Acestia sunt luati din sol, apa si aer. Toti nutrientii sunt necesari pentru crestere, inflorire si rodire.

Exista cazuri cand in lipsa ingrasamantului unele plante nu mai infloresc. Ingrasamintele sunt special create pentru a oferi conditii de crestere si dezvoltare pentru plante.

Prin ingrasamant se intelege un produs organic sau mineral care este obtinut pe cale naturala sau artificiala pentru a ajuta plantele prin fertilizarea solurilor si a hrani planta, in unele cazuri furnizand elemente chimice. Aceste elemente chimice contin azot, calciu, fosfor si potasiu.

Beneficiile ingrasamintelor asupra plantelor

In cazul ingrasamintelor organice, acestea sunt de origine animala sau vegetala. Uneori, gasite in amestec pot fi mixte.

Gunoiul de grajd, resturile vegetale, dejectii de animale sunt ingropate si folosite ulterior ca si ingrasamant. In prima faza toate acestea trec printr-un proces de mineralizare, in care intra bacterii si fermenti producand o alta textura si avand calitatea in final de ingrasaminte.

Aceasta practica este cunoscuta inca din antichitate.

Ingrasamintele pentru plante sunt impartite in doua categorii. Acestea pot fi organice si anorganice, sau minerale.

Pe piata exista o gama variata de ingrasaminte pentru diverse intrebuintari care sunt create pentru flori, pomi fructiferi sau diverse plante din gradina.

Ingrasamintele organice au la baza procesului de realizare materii prime naturale.

In cadrul plantelor de cultura aplicarea ingrasamintelor poate creste cu pana la 40 % productia.

Tipul ingrasamantului chimic sau organic va fi cel in masura sa reglementeze calitatea produsului.

Mai nou se pare ca se revine la formulele organice datorita faptului ca acestea prezinta intr – adevar beneficii de o durata mai lunga asupra produselor obtinute.

Materia organica prezenta la nivelul ingrasamintelor mentine solul fertil conferindu-i nutrientii de care are nevoie pentru cresterea armonioasa a plantelor.

Totodata este imbunatatita structura solului, aerarea si capacitatea de infiltrare si mentinere a apei in sol.

Cu toate ca tehnologia si dezvoltarea industriei chimice a luat amploare in ultimii ani, se pare ca totusi se opteaza pentru utilizarea la scara larga a produselor organice pentru sporirea fertilitatii din mai multe considerente.

Totusi, experientele efectuate au ajuns la concluzia ca atunci cand se combina ingrasamintele organice cu cele minerale se inregistreaza o crestere mare a recoltei.

Nevoia de fertilizare a solului cu ingrasaminte a fost in urma unor culturi care lasau in sol o cantitate destul de redusa de materie organica.

In acest sens, fertilizarea solurilor cu ingrasaminte organice a asigurat urmatoarelor recolte substantele nutritive de baza.

Ingrasamintele naturale se pot clasifica in functie de provenienta lor. Astfel, exista o categorie a ingrasamintelor care au provenienta din produsele secundare rezultate in zootehnie, cum ar fi: gunoiul de grajd, tulbureala, urina si mustul de gunoi de grajd sau gunoiul de pasari.

O alta categorie este cea a ingrasamintelor rezultate din composturi si diverse ingrasaminte organice naturale. Acestea sunt alcatuite din resturi vegetale si animale, reziduri orasenesti sau turba.

Compostul este un ingrasamant foarte utilizat, rezultat din resturi vegetale fermentate.

Compostul se utilizeaza mai mult in legumicultura.

Ingrasamintele organice trebuie aplicate in anumite perioade in functie de diferite conditii. Este indicat sa se aplice in perioada de crestere a culturilor.

In cazul combinarii gunoiului de grajd de exemplu cu alte ingrasaminte, de tipul celor minerale, trebuie avut in vedere ca nu orice ingrasamant mineral se poate combina cu gunoiul de grajd.

In cazul administrarii ingrasamintelor lichide si semilichide trebuie acordata o atentie deosebita in practici, in special in vederea evitarii trecerii acestora in masele de apa.

Ingrasamintele verzi se pot utiliza pe orice tip de sol insa isi fac sporita eficienta indeosebi pe solurile luvice si nisipoase.

In cazul solurilor argiloase se recomanda administrarea ingrasamintelor verzi cu cel putin 45 de zile inainte de semanatul de toamna.

In zonele cu ploi abundente este necesar ca incorporarea sa fie facuta doar cu doua saptamani inainte de semanatul de toamna.

Ingrasamintele universale sunt o combinatie de elemente nutritive potrivite nutritiei generale utilizate de obicei in cultura plantelor ornamentale.

Inainte de inceperea culturii se realizeaza fertilizarea de baza, de obicei in anotimpul toamna si in general se aplica ingrasaminte mixte, rezultate din amestecul ingrasamintelor organice cu ingrasaminte minerale.

Fertilizarea locala are loc odata cu semanatul sau plantatul legumelor iar ulterior are loc o fertilizare suplimentara in perioada de vegetatie.

Utilizarea ingrasamintelor organice este o solutie demna de luat in considerare atunci cand dorim recolte bune, plante frumoase si legume sanatoase!

0 Shares
You May Also Like