Avantajele conservarii fara refrigerare

2 Shares
0
0
2

Bunicile noastre si gospodinele din secolele anterioare aparitiei congelatoarelor aveau metode de pastrare a alimentelor care nu depindeau de energie electrica.

Carnea era prajita si pastrata in untura, iar branza era framantata si pusa in burduf sau alte recipiente utilizate si in prezent la tara.

Legumele si fructele fie erau uscate, fie puse la pastrat in borcane. Tehnica pastrarii acestora fara refrigerare a evoluat in functie de posibilitati.

Uscarea legumelor si fructelor

Printre cele mai vechi metode de a pastra timp indelungat roadele muncii este uscarea – metoda care face ca fructele si legumele sa-si pastreze vitaminele si gustul. Fructele dulci au un gust usor diferit dupa uscare, dar cat sunt de bune feliile de mar uscate! Acestea pot fi folosite dupa mult timp in prajituri sau fierte, in compot ori supe.

Plantele aromatice sunt la fel de bune si eficiente si dupa uscare, putand fi folosite astfel mult timp dupa culegere. Patrunjelul, mararul, frunzele de telina, busuiocul se usuca si se pastreaza in pungi sau pliculete de hartie, la fel si menta, florile de galbenele, de tei si alte plante medicinale, care vor face mult bine in sezonul rece.

Ciupercile – mai ales hribii – se pastreaza foarte bine prin uscare, avand o aroma imbietoare dupa ce sunt revigorate prin fierbere.

Retete la borcan

Gospodinele transmit din generatie in generatie secrete pentru a hrani familia. Printre cele mai apreciate metode de pastrare a alimentelor din gradina sunt cele la borcan. Pastaii de fasole verde se pot si usca, dar reteta de preparare pentru pastrare la borcan ofera o mancare aproape gata pentru sezonul rece.

De asemenea, rosiile, castravetii, vinetele, ardeii, mazarea, legumele amestecate in zacusca sunt metode de a avea vitamine multe luni dupa coacere. Secretul este dustulirea (adica sterilizarea) prin fierbere in vas cu apa.

Refrigerarea – avantajul epocii tehnologiei

La congelator, alimentele pot fi puse pentru pastrare si crude, de aceea este cea mai comoda metoda. Si astfel vitaminele se pastreaza, iar gustul este foarte bun dupa mult timp de pastrare, cu conditia ca alimentele sa fie puse in congelator corect, pentru a nu lua gust si miros unele de la altele.

O solutie de a organiza alimentele in congelator este notarea pe cutii sau pe pungi a continutului, pe etichete rezistente la apa, astfel pungile nu se vor dezordona cautand o anumita punga sau cutie.

Legumele si fructele ar trebui asezate pe raft diferit sau in lada diferita de cea a carnii, la fel si painea, inghetata sau alte alimente care pot capata gust neplacut de la carne.

2 Shares
You May Also Like