Traditii populare pentru botez

0 Shares
0
0
0

Traditii-populare-pentru-botez
Printre traditiile care preced nasterea unui copil, se numara si ursitoare botez. Se spune in traditiile populare ca toti copiii isi primesc destinul de la ursitoare.

Acestea sunt considerate fiinte magice si surori cu ielele pe care de altfel nimeni nu le-ar fi vazut sau persoanele care le-au vazut nu au supravietuit. Este insa si un lucru sigur, ca tot ceea ce spun ele se indeplineste de fiecare data.

Oamenii spun ca sunt de obicei trei ursitoare insa pot sa fie 7, 0 sau 11 ori chiar 12 astfel de zane care vor veni in camera micutului in primele zile dupa ce bebelusul se naste.

Parintii copilului vor incerca sa ofere daruri ursitoarelor pentru a influenta o decizie pozitiva. In acest scop se pun in camera pe masa paine, apa, busuioc, sare, ulei, mancare, bani, creioane si alte obiecte.

[adsenseyu1]

Uneori sub masa se va pune si o galeata in care se afla apa neinceputa pentru ca in ziua urmatoare copilul sa faca baie in ea. Aceste ursitoare vor veni in miez de noapte si toate vor ursi viitorul copilului, soarta, durata vietii, bogatia, sanatatea, dragostea si cariera.

Se mai spune si ca tot ce viseaza mama copilului in noaptea in care vin ursitoarele este extrem de important pentru ca de fiecare data visul mamei se va adeveri, prezicand in acelasi timp si viitorul copilului.

Ne veti intreba de ce ne-am decis sa discutam despre ursitoare si zane. Pentru ca am tras concluzia ca taranii romani nu erau prosti si ca o mare parte din povestiri si mituri sunt foarte bine ancorate de realitatea din prezent. Un articol stiintific scria ca o analiza care estimeaza cat de repede va imbatrani o persoana, si timpul pe care el il are la dispozitie este lansata in Anglia din anul 2012.

Aceasta analiza are rolul de a masura si structurile vitale din varful tuturor cromozomilor aflati in structura ADN a unei persoane. Acesta se numesc telomeri si sunt cei mai buni indicatori pentru viteza de imbatranire a unei persoane.

[adsenseyu1]

Oamenii care au talomerii mai scurti decat in mod normal au si o durata de viata mult mai scurta. Va suna ceva cunoscut? In folclorul nostru ursitoarele importante erau cea care tinea furca si lana a doua era cea care intindea firul vietii, si a treia numita si ursitoarea mortii era cea care determina lungimea vietii copilului sau cea care taia firul.

Tot din popor ajungem la noi convingerea ca aceste preziceri erau trecute in cartea vetii fiecarui om chiar din momentul nasterii sale.

Extrapoland, inseamna ca o mare parte din povestile si din miturile care ajung la noi de la stramosi au si o mare doza de adevar. Prin urmare putem astepta sa vedem si oameni care au sange albastru, Ilene Cosanzene, zmei, si printi care vor fi gasiti clonati in eprubetele din secolul XXI?

Probabil ca se poate intampla si asta, iar noi credem ca si ursitoarele sunt reale si de aceea voi ca viitori parinti nu trebuie sa uitati sa le mituiti atunci cand vine pe lume copilul, macar de siguranta si pentru orice eventualitate.

0 Shares
You May Also Like