Tot ce trebuie sa stii despre sistemul imunitar

Tot ce trebuie sa stii despre sistemul imunitar

0 Shares
0
0
0

Se spune despre sistemul imunitar ca este cel de – al doilea creier al organismului.

Se pare ca este doar un concept, avand in vedere ca nu se poate vedea sau masura, insa carcateristicile pe care le detine pot avea urmari atat in ceea ce priveste sanatatea intregului organism cat si in ceea ce priveste mai ales prezenta unor afectiuni la nivelul acestuia.

Din perspectiva biologica imunitatea reprezinta starea de echilibru a organismelor multicelulare care raspund in mod adecvat la infectii sau diverse afectiuni ale starii de sanatate.

Tot ce trebuie sa stii despre sistemul imunitar

Se pare ca medicina moderna conventionala solutioneaza bolile prin intermediul medicamentelor sau al interventiilor chirurgicale. Totusi atunci cand vorbim de sanatatea organsimului la nivel general sistemul imunitar ocupa rolul hotarator in acest sens.

Sistemul imun este cel care lupta asiduu impotriva infectiilor si mircoorganismelor care produc boli si pot ingreuna procesul de vindecare.

Practic orice afectiune oricat de mica sau insignifianta ar fi este filtrata si evaluata de ceea ce numim sistem imunitar.

Unele carcateristici ale sistemului imunitar sunt prezenta inca de la nastere, insa se dezvolta in timp ajungand la capacitatea maxima, pe masura ce organismul invata sa se apere singur impotriva unor factori straini numiti antigeni.

Strucutra sistemului imunitar este constituita din mai multe elemente acesta fiind un sistem complex.

In momentul cand imunitatea organismului nu mai functioneaza cum ar trebui si apar dereglari la nivelul sistemului imunitar se produc o serie de afectiuni.

Afectiunile autoimune sunt provocate si apar atunci cand sistemul imunitar isi ataca propriile tesuturi in mod eronat, si astfel eliberarea unor proteine denumite auto – anticorpi pot sa atace celulele sanatoase.

Aceste afectiuni autimune pot sa provoace tulburari in sanatatea intregului organsim sau doar la nivelul unui singur organ.

Cele trei functii ale sistemului imunitar reusesc sa mentina organismul sanatos daca acesta nu prezinta dereglari. Astfel, functia de neutralizare a bacteriilor sau a unor virusi si paraziti este foarte importanta, alaturi de neutralizarea si identificarea substantelor care pot dauna, precum si functia probabil cea mai importanta de a lupta impotriva propriilor celule, cum este cazul celulelor canceroase.

Testele de imunitate pot arata gradul de imunitate marit sau scazut in urma interpretarii hemoleucogramei sau imunogramei. Hemoleucograma este o metoda de laborator care identifica numarul globuleor albe si globulelor rosii, al trombocitelor si cantitatea de hemoglobina din sange.

Imunograma este analiza care evalueaza anticorpii produsi de catre celulele depistate de catre hemoleucograma.

Imunitatea scazuta apare in urma unor boli sau tratamente agresive, cum este chimioterapia. Atunci cand nivelul leucocitelor este redus si sistemul imunitar este scazut la nivelul intregului organism au loc schimbari si simptome ingrijoratoare. Dintre acestea cele mai frecvent intalnite sunt: oboseala foarte accentuata, infectiile, alergiile, vindecarea grea a unor rani precum si aparitia unor inflamatii ale ganglionilor limfatici.

Este un lucru de mare importanta sa acorzi atentie unor detalii in ceea ce priveste sistemul imunitar pentru ca acesta este singurul raspunzator de sanatate si functionarea optima a intregului organism.

In ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar, este de amintit faptul ca primul lucru care trebuie luat in considerare este un stil de viata sanatos si un mod de alimentatie variat si corespunzator.

Un mod de viata sanatos presupune deci o dieta sanatoasa, o hidratare corespunzatoare si pana la 30 de minute de miscare pe zi.

Fortificarea sistemului imunitar se poate face si prin adminsitrarea unor suplimente naturale, un supliment probiotic avand capacitatea de a echilibra unele probleme de ordin bacteorologic care detin un rol foarte important in buna functionare a sistemului imunitar.

In unele cazuri extreme este necesara chiar imunizarea artificiala a organismului, atunci cand trebuie prevenita o afectiune care ar putea pune in pericol viata pacientului.

Imunoterapia este o metoda folosita mai nou in tratarea cancerului, procedura care presupune stimularea sistemului imunitar al bolnavului astfel incat acesta sa poata sa atace celulele canceroase. Din acest punct de vedere se presupune ca imunoterapia oncologica prelungeste remisia si deci boala poate fi tinuta sub control prin tratament.

Studiile demonstreaza in ultimul timp ca sistemul imunitar este in stransa legatura cu starea noastra si astfel s-a ajuns la concluzia ca stresul excesiv este foarte daunator sanatatii datorita faptului ca are capacitatea de a slabi sistemul imunitar.

Gandurile pozitive si starea de relaxare precum si optimismul fac ca sistemul imunitar sa devina mai puternic.

0 Shares
You May Also Like